Spiste ost full av larver

- Vi oppdaget ikke at det krelte av larver før vi hadde spist en god del.

Hvis du ser nøye etter, ser du de små svarte prikkene som er øynene til larvene. Bånn apetitt! Foto: Wikimedia
Hvis du ser nøye etter, ser du de små svarte prikkene som er øynene til larvene. Bånn apetitt! Foto: Wikimedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En norsk kvinne spiste lokal mat med ganske spesielt innhold under ferie på Sardinia. Hun ble selvsagt ganske bekymret, og sendte inn et spørsmål til Lommelegen.no, for å høre om de kan ha tatt skade av det:

"Vi er en vennegjeng som ble servert Casu Marzu (vi trodde det var vanlig smøreost) på en tur til Sardinia for få dager siden. På grunn av dårlig lys var det ingen som oppdaget at osten krelte av larver før vi alle hadde spist en god del. Skal si vi mistet matlysten fort...

Etter turen sjekket jeg osten på internett, hvor det står følgende: "Fordi spising av osten kan føre til tarminfeksjoner (larvene kan leve i tarmene dine og forårsake alvorlige skader når de forsøker å trenge gjennom tarmveggene) er osten faktisk forbudt i Italia. Men, lovene i Sardinia er ikke like strenge, og der kan man enkelt finne osten på svartemarkedet."

Hjeeelp! Kan vi få sjekket om vi er "larvefri" på noe måte, eller er det noe medisin vi kan ta for å drepe eventulle larver? Hva gjør vi? Hilsen veldig engstelig ostespiser, helst uten larver!"

Råtten ost

Denne skrekkopplevelsen ble altså beskrevet av den 40 år gamle kvinnen nå i september. Osten hun spiste er en tradisjonsost på Sardinia. Navnet, casu marzu, betyr bokstavelig talt "råtten ost", skal vi tro Wikipedia. Osten er rett og slett en sterkt gjæret saueost full av fluelarver av arten piophila casei (også kalt osteflue). Larvene er faktisk påført osten med vilje. Larvene spiser av osten og bryter ned fettet slik at osten blir helt myk. Det er derfor nordmennene trodde det var en smøreost. En ost kan inneholde tusener av larver. Det er valgfritt om man spiser osten med larvene eller ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer