Splitter nye landemerker

Vi har fått operaen, men se hva de bygger andre steder!

Publisert
Sist oppdatert

Siden den nye oeraen ble åpnet i våres, har over 100.000 personer vært i Bjørvika for å se det arkitektoniske vidunderet. Operaen har seilt opp som en av de største osloattraksjonene, i selskap med Vigelandsparken og Holmenkollen.

Og visst er den flott, men det er ikke bare her i Norge det bygges spektakulære bygg. For tiden er det kan vi jo nevne at verdens høyeste bygning, på hele 1,2 kilometer (!), er under konstruksjon i Dubai. Det virker som om det ikke er noen grenser for hva som kan bygges i dag. Men hadde du villet bo i en leilighet over 1.000 meter over bakken?

Mer lekker arkitektur? Se disse fantastiske byggverkene

Foto:  James Law Cybertecture International
Foto: James Law Cybertecture International Vis mer
Foto:  James Law Cybertecture International
Foto: James Law Cybertecture International Vis mer

Det finnes mer "jordnære", men spektakulære byggeprosjekt. Her er et utvalg:

CYBERTECTURE EGG
Hvor: Mumbai
Ferdig: 2010

Kult bygg med kjedelig innhold - dette er et kontorbygg. Men high-tec, det er det. Kontoristene kan stole på at toalettene har full kontroll på deres helsetilstand. Her måles nemlig både vekt, blodtrykk og annet, og dersom ikke alt er på stell, blir infoen sendt videre til en lege. Jaha. Med ny teknologi skal kontoristene også kunne bytte ut den kjedelige byutsikten med en utsikt fra hvor som helst i verden. Tøft!

Ellers vil den 32.000 kvadratmeter store bygningen ha sitt eget solcellepanel og egne vindturbiner for å produsere strøm. En egen innebygget hage sørger for at temeraturen kan kjøles ned inne i bygget. Bygget er tegnet av James Law Cybertecture International.

Foto: Dallas Cowboys
Foto: Dallas Cowboys Vis mer


DALLAS COWBOYS STADIUM
Hvor: Arlington, Texas
Ferdig: 2010

Alt er stort i USA, og også dette nye stadion i Texas. BaseballAmerikansk fotball [fort gjort, red.anm.] er svære greier "over there", så det er klart Dallas Cowboys må ha et skikkelig sted å spille. Cirka seks milliarder koster gigantbygget, og her er det plass til 80.000 tilskuere, men stadion kan utvides til 100.000 seter om det skulle knipe.

Over spillebanen vil et bevegelige tak konstrueres. Inngangen til stadion går gjennom en åpning, hvor verdens største bevegelige glassdør installeres. I taket over banen, vil verdens største videoskjermer på 55x15 meter, vise de som sitter lengs unna hva som faktisk skjer nede på gressmatta. Sjekk Dallas Cowboys hjemmeside.

Foto: Great Wheel Corporation
Foto: Great Wheel Corporation Vis mer


BEIJING GREAT WHEEL
Hvor: Beijing
Ferdig: 2009

Med sine 208 meter er dette pariserhjulet 73 meter høyere enn London Eye. Dermed blir det verdens største observasjonshjul. Det tar 30 minutter å ta turen rundt. Fra toppen skal man kunne se Den kinesiske mur i det fjerne (men det avhenger vel av hvor forurenset Beijing er den dagen). Hjulet får 48 kapsler som hver tar maks 40 passasjerer.

Hjulet skal bygges i Chaoyangparken. Sjekk ut hjulets hjemmeside.

Foto: Foster + Partners
Foto: Foster + Partners Vis mer


RUSSIA TOWER
Hvor: Moskva
Ferdig: 2012

Moskvas Russia Tower blir Europas høyeste bygning når det står ferdig med sine 612 meter. Det er dobbelt så høyt som Eiffeltårnet. Ikke noe jordnært prosjekt, egentlig, men altså bare halvparten så høyt som Burj Arab, som blir verdens høyeste bygg.

Moscow Tower vil romme 520.000 kvadratmeter, hvorav 200.000 er underjordiske. Her blir det ble kontorer og boliger. Miljøtenkning er i vinden, og dette bygget blir verdens største byggverk som blir ventilert uten bruk av strøm. Se mer info på arkitektene Fosters + Partners hjemmeside.

Foto: Skidmore, Owings & Merrill
Foto: Skidmore, Owings & Merrill Vis mer


FREEDOM TOWER
Hvor: New York
Ferdig: Cirka 2012

Der Ground Zero fremstår som et gapende hull på nedre Manhattan etter 11. september, reiser nå et nytt byggverk seg. Freedom Tower vil måle symbolske 1.776 fot (cirka 541 meter) med antenne, siden 1776 var året den amerikanske uavhengighetserklæringen ble underskrevet. Ellers på tomten vil det bygges tre andre skyskrapere, og et minnesmerke med navnene til alle de 2.986 som døde i terrorangrepene for syv år siden. Sjekk flere bilder på arkitektene Skidmore, Owings & Merrills hjemmeside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer