Spørsmål og svar fra tidenes sykkeltur

Spørsmålene fra lesere om utstyret og sykkelturen - og ikke minst form og vektkurve, har strømmet på. Her får du svar på det meste!

Publisert
Sist oppdatert

DinSides Bjørn Eirik Loftås syklet fra Jessheim til Tromsø, en avstand på over 180 mil, på tre uker. Fysiske tester og målinger i forkant viste at han var overvektig og hadde et oksygenopptak som var 70% av forventet for hans aldersgruppe, og de færreste trodde han ville fullføre. Undeverveis oppdaterte han Sykkelbloggen daglig.

Tilbake på jobb

Ja, da er jeg altså tilbake på kontoret på Mølleparken, og prøver så godt jeg kan å komme inn i de vante rutinene igjen. Det er ikke så lett å legge det fantastiske eventyret bak seg, det vil nok leve med meg i lang tid. Hadde turen vart én uke, og ikke tre - hadde jeg sikkert bare vært glad det hele var over.

Spørsmål og svar fra tidenes sykkeltur


Jeg har fått mange spørsmål fra leserne av sykkelbloggen, og jeg har nå samlet dem opp og besvart dem så godt jeg kan :-)

Spørsmål: Hvor mye gikk du ned i vekt?

Svar: Jeg så en tydelig forandring på kroppen etter ca 14 dager, og da jeg ankom Tromsø var jeg overbevist om at jeg måtte ha mistet minst 10 kg. Det viste seg imidlertid at jeg "bare" hadde gått ned 5 kg. Det er imidlertid hevet over en hver tvil at mye av magen er blitt borte, og vektfordelingen er annerledes nå enn før jeg startet.

Når det er sagt: jeg spiste store mengder mat underveis, spesielt i starten. Det virket som om behovet avtok noe etter hvert. På slutten hadde jeg lange etapper med relativt lite mat, men mye væske.

Spørsmål: Merker du at kondisjonen er blitt bedre?

Svar: Allerede den fjerde dagen fikk jeg vel den første følelsen av å tåle mer enn i starten, og siden har det gått bare en vei. I motsetning til et sammenhengende maraton har man i løpet av tre uker muligheten for å bygge opp formen og få godt med hvile mellom "slagene". Derfor ble jeg faktisk bare mindre og mindre sliten, og de siste dagene syklet jeg gjerne 2-3 mil uten å tenke over at jeg var i gang i det hele tatt :-). Merket også at jeg tok meg inn igjen mye raskere etter harde motbakker på slutten, enn i starten.

Spørsmål: Har du fått noen kroppslige plager?

Svar: Jeg opplever prikking og nedsatt styrke i venstre hånd. Hvis ikke det bedrer seg snart, bør jeg vel oppsøke en lege. Denne plagen oppstod allerede etter et par dager, og kan skyldes nerver i håndleddet som har kommet i klem.

Jeg fikk også litt vondt i knærne de siste dagene, og var sånn sett var det nok bra at det ikke var 50 mil igjen da jeg ankom Tromsø.

For øvrig fungerer kroppen som normalt - eller bedre enn før turen startet :-)

Spørsmål: Har sykkelturen gitt mersmak eller avsmak for sykling?

Svar: Hadde du spurt meg etter noen få dager, hadde svaret vært nei. Jeg har egentlig aldri vært særlig glad i sykling, og har kun sett på den som et framkomstmiddel når ingenting annet har vært tilgjengelig.

Det skjedde imidlertid noe underveis, og etter 14 dager begynte jeg faktisk å like å sykle - ikke minst fordi det kombinerer trening, naturopplevelser og transport på en unik måte. Nå har jeg kjøpt en ny og flott hybridsykkel med ordentlig utstyr, og er klar for nye, lange eventyr så snart muligheten byr seg!

Spørsmål: Hva savnet du mest underveis?

Svar: Den første natten savnet jeg det aller, aller meste, og lurte på hva i alle dager jeg hadde begitt meg ut på. Etter hvert ble alt mye mer positivt, men jeg savnet familien. Da min kone sendte en sms om at guttene mine på 8 og 10 år hadde nedtelling til jeg kom hjem, var det bare å bestille første fly sørover dagen etter at jeg var framme.

Spørsmål: Hva var den største positive opplevelsen?

Svar: Det må være gleden av å føle at formen var stigende. Men hakk i hæl kommer den flotte naturen og de mange interessante menneskene og stedene jeg besøkte. Totalt sett er det så mange positive aspekter ved en sånn utskeielse at det er vanskelig å rangere.

Spørsmål: Hvilket parti synes du var vakrest?

Svar: Nok et vanskelig spørsmål, men blant stedene jeg husker spesielt godt som vakre rager Aldersund i Nordland svært høyt:

Spørsmål og svar fra tidenes sykkeltur


Men også Straumen i Inderøy i Nord-Trøndelag er et sted jeg husker som svært vakkert, og vestsiden av Andøya - naturligvis i tillegg til mer kjente steder som Helgeland og Lofoten. Vi bor i et utrolig vakkert land!

Spørsmål: Angrer du på noe? Er det noe du ville gjort annerledes?

Svar: Tja, det måtte vel kanskje være at jeg kunne spist litt sunnere og kanskje gått ned enda noen kilo i vekt :-)

Spørsmål: Var det vanskelig å motivere seg underveis?

Svar: Det gikk lettere enn jeg hadde trodd, og jeg kan nok delvis takke bloggen min for det. For det første la det et visst press på meg, ikke minst fordi bloggen ble lest av flere og flere, og for det andre ville det vært en alvorlig nedtur å ikke nå målet sitt. Jeg tror også jeg kan takke det dårlige været i starten. Det kunne på en måte bare bli bedre, og jeg ble dermed herdet tidlig.

Spørsmål: Ville turen blitt enda kjekkere om du hadde syklet sammen med noen?

Svar: For mange vil nok svaret være ja. Men for meg er svaret nei. Jeg var i dårlig form, og ville ikke likt å være sinke for eventuelle medsyklister. At jeg var alene gav meg også en unik mulighet til å løsrive meg fra hverdagen, bli kjent med folk jeg møtte og konsentrere meg om bloggen om kveldene. Men alle er forskjellige :-)

Spørsmål: Skal du måle formen din på NIMI igjen nå når du er ferdig med turen?

Svar: Ja, planen er at jeg skal kjøre en ny oksygenopptakstest ganske snart. Det blir spennende å se om opptaket har bedret seg!

Spørsmål: Har du tenkt på hvordan du skal klare å beholde formen?

Svar: Jeg har jo kjøpt ny sykkel og allerede vært på mine første treningsturer. Jeg har på mange måter fått en flying start, og selv om jeg har sagt det mange ganger før: denne gangen skal jeg være flink :-)

Spørsmål: Hvilket råd vil du gi til andre som tenker på å gjøre det samme?

Svar: Kort og godt: Gjør det! Gevinsten er stor på mange måter, både kroppslig og opplevelsesmessig.

Denne turen kostet meg 15.000 kroner, og da sparte jeg ikke på pengene. Hvis valget stod mellom dette og en sydentur i sommer, er jeg ikke i tvil om hva jeg hadde valgt!

Les også:
Mer om sykkelprosjektet
Sykkelbloggen

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer