Nederlandske forskere har funnet frem til at en enkel sprøtedose med enzymer muligens kan redusere risikoen for hudkreft, og øke motstandskraften mot UV-stråler. Metoden har de foreløpig kun testet på mus.
Injeksjoner
Musene i undersøkelsen ble injisert med et enzym som ikke finnes hos pattedyr i dag. De behandlede musene tålte langt mer UV-stråling uten å bli solbrente, enn ubehandlede mus. De hadde også høyere motstandskraft mot UV-utløst hudkreft. Injeksjonen utviklet ved Erasmus University Medical Center i Rotterdam, benytter et enzym som man antar har forsvunnet hos de fleste pattedyr gjennom evolusjonen.
UV-skader
UV-stråler fra solen kan skade menneskers og dyrs DNA. Vanligvis greier kroppen selv å reparere skadene fra solstrålene, men overdreven soling kan føre til solforbrenning, som igjen kan gi permanente skader eller mutasjoner i DNA, og til sist kan dette føre til hudkreft hos enkelte.
Solstråling mot ubeskyttet hud er den viktigste årsaken til hudkreft. 1.000 nordmenn rammes årlig av føflekkreft, mens cirka 10.000 personer rammes av mindre farlige hudkreftformer hvert år. Foreløpig må du holde deg til konvensjonelle råd for å verne deg mot solstrålene.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger