Påsken 2021

Stengte DNT-hytter i påsken

Kun fire betjente DNT-hytter holder åpent i påsken. Men du kan likevel leie mange hundre hytter - og få dem helt for deg selv.

HYTTETUR I PÅSKEN? Haukeliseter er en av de fire betjente DNT-hyttene som holder åpent påsken 2021. Normalt sett er det 28 betjente DNT-hytter som holder påskeåpent. Foto: Ingvild Lundberg Bakke/DNT
HYTTETUR I PÅSKEN? Haukeliseter er en av de fire betjente DNT-hyttene som holder åpent påsken 2021. Normalt sett er det 28 betjente DNT-hytter som holder påskeåpent. Foto: Ingvild Lundberg Bakke/DNT Vis mer
Publisert

I motsetning til påsken 2020, da alle hyttene til Den norske turistforening (DNT) var stengt, holder de fleste DNT-hyttene åpent denne påsken.

Men det er kun fire av de betjente hyttene som holder åpent og er betjent.

De øvrige betjente DNT-hyttene, som normalt sett holder påskeåpent, er enten stengt eller holder åpne som selvbetjente hytter med de begrensningene det innebærer.

Disse betjente DNT-hyttene åpner i påsken:

  • Gjendesheim  i Jotunheimen 
  • Sota Sæter  i Breheimen 
  • Svukuriset  i Femundsmarka 
  • Haukeliseter fjellstue på Hardangervidda
TUR: Vinter og kuldegrader lokker ekstra mange ut, men kan de som går til fots egentlig legge turen til skiløypene? Allemannsretten tillater at alle kan bevege seg fritt i naturen, ifølge Norsk Friluftsliv. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

24 betjente hytter som ikke er åpne

Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i DNT, forteller at DNT totalt sett har 43 betjente hytter - men at det ikke er alle disse som normalt sett holder åpent i påsken, av ulike grunner.

- Det er 28 hytter som skulle vært åpnet i påsken - og så åpner vi fire av dem. Det er altså 24 som ikke holder åpent, sier Stephansen.

Men selv om de 24 hyttene ikke åpner som betjente hytter, holder noen åpent som selvbetjente hytter.

På betjente hytter er det vertskap som sørger for blant annet matservering - men på selvbetjente hytter er det altså ikke betjening - og du må ha DNT-nøkkel og sørge for matlaging selv.

- Mange av de 24 hyttene stenges som betjent, men en del av hytta kan brukes som en selvbetjent hytte. Så alle 24 er ikke helt stengt. Men det er ikke vertskap der, og man kan ikke bo flere der enn én kohort, sier Stephansen til Dinside.

- Det er jo også ganske eksklusivt at folk får mulighet til å få hyttene helt for seg selv, legger hun til.

Alle må forhåndsbestille

Det er de samme reglene for påsken som det har vært i hele coronaperioden for DNT-hyttene:

Du må forhåndsbestille plass. Og det er kun tillatt med medlemmer av én kohort samtidig.

- I DNTs 153-årige historie har det vært slik at når man kommer til ei hytte, så får man plass på et eller annet vis. Men nå må man altså bestille, sier Stephansen.

– Vi har 450 selv-  og ubetjente hytter over hele landet. Der kan familier eller faste kohorter bestille, og være garantert å få hytta for seg selv. Hyttene ligger på fjellet, i skogen og ved kysten. Dette er et smittevennlig alternativ til alle de som drømmer om hyttetur i påsken, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

- Det er fremdeles godt med plass på hyttene, både de betjente og de selv- og ubetjente. De betjente er såpass store at det er plass til tross for restriksjoner, sier Stephansen til Dinside.

Du kan sjekke kapasitet og bestille hytte på Ut.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer