Sterk festival i mai

Føler du for å droppe røde flagg her hjemme til fordel for sterke ferieopplevelser, kan Skottland være et passende reisemål den første helgen i mai.

Whiskysmaking i mente under whiskyfestivalen. Illustrasjonsfoto Foto: Automedia
Whiskysmaking i mente under whiskyfestivalen. Illustrasjonsfoto Foto: Automedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den skotske whiskyfestivalen er en miks av musikk, mat og sterke maltdrikker. Speyside-området i det skotske høyland, er stedet for whiskyelskere den første helgen i mai, og det beste utgangspunktet er Dufftown. Maltwhisky-hovedstaden. Noe å lære, og noe å smake.

Skroll ned for mer.

Åpne destillerier

Flere destillerier åpner ens ærend for festivalen, eller har spesielle arrangementer på gang. Longmorn og Balvenie åpner for spesielle turer og prøvesmakinger. Dufftowns eldste destilleri, Mortlach, åpner dørene for publikum i anledning festivalen. Inngang koster fem pund. Mer kjente steder som Glenfiddich, Glanfarclas og Strathisla vil slippe deg til på steder som vanligvis ikke åpnes for besøkende. Mange organiserte turer tar deg med inn på flere destillerier på en dag.

Mat og drikke

Vil du lukte og smake mer på de edle varene, arrangeres flere presentasjoner og minikurs. Blant annet ett der du kan smake uvanlige blandinger fra uavhengige og tradisjonsrike destillerier, og et annet med fokus på whisky fra øya Islay.

Selvtapping hos Aberlour kan man gjøre hele året, også under whiskyfestivalen.
Selvtapping hos Aberlour kan man gjøre hele året, også under whiskyfestivalen. Vis mer


Mat uten drikke er en uting. Det er mulig å få med seg middag på Aberlour-destilleriet. Her kan du også tappe din egen flaske direkte fra tønnen - mot en røslig godtgjørelse. Et annet alternativ er å innta middag i en gammel jernbanevogn på Dufftown jernbanestasjon. Tre skotske retter for 28 pund.

Uten bil

Tar smakingen overhånd bør du definitivt la bilen få hvile. Flere organiserte turer starter fra Dufftown, og går med busstransport. Mellom Dufftown og Keith kan du også hvile ut på whiskytoget. Beinstrekk kan du få langs smuglerstien i Glenlivet, en guidet tur blant grønn natur der du får vite mer om illegale destillerier og smugling. Du kan også beundre landskapet fra oven i en flytur med Highland Gliding Club.

Andre opplevelser

Skotter er mer enn whisky. I Dufftown kan du se hvordan de velkjente kiltene lages, demonstrert av Ann Higgins som har laget mer enn 10.000 kilter. Søndagen kan du se kilter i aksjon, når unge skotter danser Highland dancing akkompagnert av Dufftown sekkepipeband. Pris for demonstrasjonen er ett pund, danseoppvisningen er gratis. Lørdag kan du se tønnemakere konkurrere om et årvisst trofé. Hvem er raskest, og holder tønnene vann? Ett pund for inngang.

Lenker til mer om Skottland:

 • Whiskyferie i Skottland

 • På spor av Harry Potter

 • Tre spøkelser og en dronning

 • Med kilt og motorsykkel

 • Ti spektakulære golfbaner

 • Den skotske whiskyveien
 • Fakta


  Festivalen varer fra 2. til 5. mai i år. Mer informasjon finner du på Dufftowns nettsider.

  Om flyturer her: Highland Gliding Club.

  Om jernbaneturen her: Keith og Dufftown jernbane.

  Verktøy for reiselyst

  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer