Sterk samlemani i snålt museum

Vi har fått omvisning på Oslos nyeste museum, blant glass, sprit, vin og øl.

Her er Celina Midelfarts mus.
Her er Celina Midelfarts mus. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor blir du møtt i døra av Norges minst kjente Konge, kongen av King Christian Island? Hvor kan du se Celina Midelfarts donerte småmus på flaske? Hvor kan herrene tømme tanken i djevelens kjeft, mens lillemann ser større ut enn noen gang før? Og hvor kan damene endelig få se hva skottene har under kilten? Vi har besøkt Oslos nyeste museum, og fått de humoristiske svarene.

 • Flere overraskelser på lur - se det spesielle museet i bilder
 • Noen av flaskene er mer luksuriøse enn andre.
  Noen av flaskene er mer luksuriøse enn andre. Vis mer
  [Ugjyldig objekt (NAV)]  Museet åpnet i vår i Kvadraturen i Oslo, etter flere års renovering av den nedslitte bygården i Kirkegata 10. Og samlingen museet huser, er altså hele 50.000 forskjellige miniflasker hvorav 12.000 er utstilt. Ja, du kan for eksempel se sånne små munnfuller som du vanligvis slenger i deg for å kurere flyskrekken på vei over dammen.

  Mannen bak, som på skjemt kaller seg kongen av King Christian Island, er Christian Ringnes (riktig - Ringnes som i ølmerket). Eiendomskongen har nå også blir miniflaskekonge, og etter innkjøpsraid av store samlinger med små flasker verden over, var museet klart for åpning i vår med en røslig bataljon velkjente navn på gjestelisten. Mange av de samme navnene finner vi igjen i monterne med donerte flaskegaver - det er her Celina Midelfarts småmus kommer inn i bildet. Blant de mange flaskene som er gitt til museet, stikker nemlig kosmetikkdronningens donasjon seg frem - i hennes spesielle minigave finner vi noen av kunstner og samtidsprovokatør Morten Viskums konserverte samlinger av muselik. Mmmmm ...

  Akkompagnert av champagnegalloppen kan du rutsje ned i kjelleren.
  Akkompagnert av champagnegalloppen kan du rutsje ned i kjelleren. Vis mer


  Kongen i portrommet

  Museets grunnlegger ønsker alle besøkende velkommen; om ikke i egen levende person, så i form av en høyst oppestående bronsestatue med tilhørende royal hermelinkåpe. Statuen står ved inngangen, og er laget av Per Ung. Småflaskekongen viser et humoristisk sinnelag gjennom hele vår rundtur på museet. Fra vi ringer på dørbjellene som har form av flaskekorker, til vi må massere damepupper på veggen for å komme inn i husets Bordell. Vi møter ham også som "Our King" på det aldeles sjokkrosa dametoalettet på enden av runden. Herretoalettet er også en historie for seg selv – her kan husets mannlige gjester late vannet i et pissoar som mer ligner på djevelen selv, enn de ordinære offentlige avtreder som vanligvis møter herrene. Og for den som tør, er belønningen bokstavelig talt stor: Ved pissoaret er det nemlig installert to forstørrelsesspeil som reflekterer herrenes redskap, og det i svært rikelige dimensjoner.

  Heldigvis er det litt å glede seg over, også for damene. Foruten det frydefulle toalettet, får vi nemlig endelig avslørt hva som befinner seg under en sekkepipespillers kilt. I det vi nærmer oss den stakkars skotten, starter musikken og kilten kravler seg opp, opp, opp, til det ikke er hemmeligheter igjen. Og hva henger her? Jo selvsagt en stykk lang flaske med Long John kranset av to stykk rundere flasker med Ballantines … Gjennom hele omvisningen nyter vi humoristiske innslag og små overraskelser som vi vanligvis ikke forbinder med støvete museer. Men så er da heller ikke dette et nedslitt lokale som sliter med magre offentlige bevilgninger.

 • Flere overraskelser på lur - se det spesielle museet i bilder
 • Museum og selskapslokale

  1600 småflasker i plast av merket Absolut er festet på gallakjolen.
  1600 småflasker i plast av merket Absolut er festet på gallakjolen. Vis mer


  Museet holder åpent for publikum på lørdager og søndager. Da kan du få se deg om i de tre etasjene for 85 kroner for voksne og 35 kroner for barn. Vil du ha omvisning får du det mot forhåndsbestilling. Museet er imidlertid mer enn bare et utstillingslokale. Både ølkjelleren, Likørrommet, Festsalen og husets to barområder leies ut til bedrifter og private grupper. Fra 170 per person (med 100 deltakere eller flere) kan du leie lokalene for møter, fester og middager. Bestiller man mat, er det nabokokken, Bent Stiansen og Statholdergaarden, som står for serveringen. Prisene for servering kommer i tillegg til leie av lokalet.

  Ekstern lenke

 • The Mini Bottle Gallery på nett
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer