Stinkende ferie

Hvorfor velge en ferie som garantert vil stinke? Hvorfor ikke, sier vi etter å ha funnet frem til disse godbitene.

Publisert
Sist oppdatert
Ved Eiffeltårnet ligger Paris' kloakkmuseum, og den franske byens rørsystemer skal være de lengste i verden.
Ved Eiffeltårnet ligger Paris' kloakkmuseum, og den franske byens rørsystemer skal være de lengste i verden. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


I Paris har de muligens verdens lengste kloakknett, og ved Eiffeltårnet kan du faktisk besøke deler av dette systemet. Billettkiosken ligger sør i Pont de l'Alma, og du kan komme lørdag til onsdag. Systemet er stengt tre uker i januar for rengjøring (!). Pris: 3,5 euro for voksne.

I byen som er mest kjent for sin tissende smågutt, fungerte elven som en åpen kloakk helt frem til 1869, og fortsatt går det meste av byens overskuddsvann ut i elven, som nå er dekket til. Det går turer ned i Brussels kloakksystem, som skal vise deg et ganske realistisk bilde av kloakkvirkeligheten … Gå til Porte d Anderlecht 1000, turer går onsdager og du betaler 3 euro.

Verdens eldste i Roma

Romas kloakksystem er det imidlertid vanskelig å slå. Cloacae Maxima kan dateres tilbake til 735 f.kr. og ble ikke ferdig før 225 år senere. Systemet løper under Forum Romanum og ender i Tiber. Det er fortsatt i bruk i dag, og du kan se det gratis. Dessverre kan du ikke gå inn i selve anleggene. Tre steder du kan se systemet: Fra Via Imperiali, fra Tibers bredder ved Ponte Palatino og utenfor en kirke ved Campidoglio.

Vakre søyler i Istanbul

I Istanbul gjennomhulles grunnen av hundrevis av gamle sisterner. Yerebatan Saray, eller det sunkne palasset, regnes å være blant de vakreste. Scener fra Bond-filmen From Russia With Love ble spilt inn her. 330 massive korintiske søyler støtter de fine murhvelvene som dekker de svære kamrene. Selv om ikke dette er direkte kloakksystem, så ble de fra gammelt av brukt til både vann og kloakk. Du kan besøke Yerebatan Saray Sarnici nær Hagia Sophia hver dag utenom tirsdag.

Ekstern lenke

  • Yerebatan Saray

    Tilbake til innledningen

  • Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer