Stjeler laptopen fra bagasjebåndet

Nei, det er ikke nødvendigvis sikkerhetskontrollen som utgjør størst risiko.

Der du henter bagasjen er risikoen også størst for at andre jakter på dine eiendeler. Foto: Colourbox.com
Der du henter bagasjen er risikoen også størst for at andre jakter på dine eiendeler. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyplassen er den perfekte jaktmarken for tyver som spaner etter PC-er og lignende. Folk på reise har slikt med seg, bruker det underveis og er lette å se. Men hvor er det størst risiko for å bli frastjålet datautstyr?

Det Vancouver-baserte selskapet Absolute Software jobber med å finne igjen stjålne PC-er for kunder. I Europa har selskapet registrert flest tyverier av datautstyr fra flyplassene i Frankfurt, Wien og Manchester. I sin Computer Theft Report for 2011 peker de også på hvor du er mest utsatt på flyplassen.

Stjålet bærbar? Ta tyven på fersken
Stjålet mobil? Track & Protect knipser tyven mens andre programmer både hjelper deg å spore, slette og fjernstyre mobilen.

Pass på der du stopper opp

Tallene fra Absolute Software indikerer at området der passasjerer henter bagasjen er det stedet som er mest utsatt for tyveri av datautstyr. 29 prosent av de tyveriene selskapet har registrert fra flyplass skjedde i områder der passasjerer henter eller lagrer bagasje.

Selve terminalområdet og stedet der du går om bord i flyet er også utsatt (22 prosent av de meldte tyveriene.) Men også om bord i flyet forsvinner datautstyr. Passasjerer glemmer igjen ting, som andre tar med seg, for eksempel. Eller utstyr blir stjålet fra innsjekket bagasje. 18 prosent av de rapporterte tyveriene har skjedd fra flyet.

Sikkerhetskontroll og innsjekk er også utsatt. 12 prosent av tyveriene har skjedd her. De øvrige 19 prosent av tyveriene i rapporten fra Absolute Software skjedde andre steder på flyplassen. Felles for flere av områdene er at det er mange mennesker, et snev av kaos eller at den reisende opplever distraksjoner og har fokus på andre ting enn eiendelene sine.

– Noen av tyveriene skjer etter uforsiktighet fra eierens side. Men vi har også sett ekstremt velorganiserte tyveriringer der flere kriminelle arbeider sammen om å distrahere den reisende for å få tilgang til verdisaker. Noen av våre etterforskninger har også ledet til arrestasjon av flyplassansatte som misbruker sin tilgang til reisende og bagasje for å stjele verdisaker, skriver Absolute Software i sin tyverirapport.

Rapporten er basert på nær 14.000 tyverietterforskninger i 2011. Selskapet har flest kunder i Nord-Amerika og Europa.

Utsatt før sikkerhetskontrollen på OSL

På Gardermoen har de tidligere gått ut med advarsler om tyver på flyplassen, særlig i terminalområdet forut for sikkerhetskontrollen. Men det har også vært avslørt vinningskriminelle i aksjon i terminalområdet på hovedflyplassen.

I slutten av juni ble to menn i slutten av 30-åra tatt på fersk gjerning mens de stjal bagasje fra reisende på Gardermoen.

App: Let blant brukte varer for å finne tyvegods, men sjekk hittegodset også

Men det er ikke bare tyveri ...

Legger du nettbrettet her, er det fort gjort at det blir liggende. Foto: PER ERVLAND
Legger du nettbrettet her, er det fort gjort at det blir liggende. Foto: PER ERVLAND Vis mer


En ting er tyveri, men vi glemmer også kostbare gjenstander på reise. Problemet er bare at hvis du for eksempel legger smarttelefonen eller nettbrettet ditt igjen i flysetelomma og det forsvinner, har du ikke krav på erstatning, selv om du har reiseforsikring. Du må nemlig ta ansvar for dine egne saker.

– Folk glemmer igjen det meste; alt fra briller til gebiss. Vi ser at flyseter, busseter og togseter ofte er en «felle» å gå i. Der kan det ligge igjen briller, dataspill og telefoner, opplyste Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, til DinSide i vår.

Rike nordmenn pakker alt mulig: Men husk maksgrensen på reiseforsikringen

Utsatt i juli

Og denne helgen bør du kanskje være ekstra oppmerksom. Ni av de ti mest skadeutsatte dagene for reisende er nå i juli, og 15. juli er den dagen i året da det meldes inn flest reiseskader melder forsikringsselskapet Tryg.

– Det er den virkelige fredag den 13., mener reiseskadesjef Monica Rimestad i Tryg i en pressemelding.

De andre selskapene DinSide har snakket med er ikke like kategoriske, men bekrefter at høy reiseaktivitet i juli medfører mange skadetilfeller.

Les også: Ikke gå i denne forsikringsfellen i ferien

Ikke glem å gjemme - i bilen

Pass på i bilen også. Tyvene ser at du har verdisakene om du ikke er nøye. Forsikringsselskapet Storebrand advarte tidligere i år om en tabbe stadig flere bilister synes å gjøre. Mange har GPS og annet elektronisk utstyr festet i bilen. De fleste vet det er dumt å ha denne typen kostbart og løst utstyr liggende synlig, og gjemmer det eller tar det med når de parkerer.

Men de glemmer kabler og festebraketter.

Les mer: Avslører verdisaker i bilen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer