Reisevaner

Stor pågang: - Mange ble skuffet

Nordmenn vil reise like mye som før, og dette er årsaken.

MANGE VEIER TIL ROMA: Verdensbyen Roma står på ønskelista til mange storbyglade nordmenn. Foto: Odd Roar Lange
MANGE VEIER TIL ROMA: Verdensbyen Roma står på ønskelista til mange storbyglade nordmenn. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Stadige rentetopper, rådyr valuta og en kommende vinter med risiko for høye strømutgifter. Ingen av delene ser ut til å skremme nordmenn fra å reise.

Flere ferske undersøkelser viser at nordmenns reiselyst lever i beste velgående til tross for at et pund nå koster 13,77 kr, en dollar koster 11,22 kr og for en euro må du ut med 12,00 kroner.

En dansk krone er priset til 1,61 norsk, og den svenske krona er to øre dyrere enn vår egen.

Dette sender feriebudsjettet til værs for alle som reiser til utlandet.

Å knyte slips kan være en utfordring for mange. Men vi har funnet en helt nydelig løsning på slipsfloka som alle kan få til! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Hvor vil vi reise?

Gran Canaria, Thailand, Vietnam, Dubai og Kapp Verde er populære reisemål for nordmenn om vinteren. Der Kanariøyene er det desidert mest populære «sydenreisemålet».

Men det er ikke bare sydenstrender og sol som lokker. Shopping, musikaler og museer er også fristende for nordmenn.

Fire av ti nordmenn drømmer om en storbyferie til for eksempel London, Paris eller Roma i høst eller vinter, viser en fersk spørreundersøkelse gjennomført av Kantar Media for reisearrangøren TUI.

Drømmen

Hele 39 prosent av de spurte svarte at storbyferie er det man drømmer mest om i høst og vinter.

Mens Kanariøyene inntar en andreplass med 18 prosent og Karibia, Maldivene og USA deler tredjeplassen som drømmedestinasjon med 17 prosent.

På pause

- Likevel kan valget av de litt kortere storbyferiene og klassiske pakketurer til Gran Canaria tyde på at man setter den store reisedrømmen på litt på pause. Dette er jo reisemål med kortere flytid og priser som kan tilpasses de flestes lommebøker, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen.

PALMESUS: Det fine lyset og de fine strendene i Vietnam frister mange reisende. Foto: Odd Roar Lange
PALMESUS: Det fine lyset og de fine strendene i Vietnam frister mange reisende. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Andelen nordmenn som planlegger å reise utenlands de neste 12 månedene har økt med 8 prosentpoeng siden forrige måling i våres fra 53 til 61 prosent.

Det er bare 13 prosent av nordmennene som oppgir at de ikke skal reise til utlandet, mens 25 prosent er usikre.

Det er viktig å merke seg at å drømme om en utenlandsreise ikke er det samme som at det sammen antallet kommer til å gjennomføre drømmen.

Sydenturer i vinter

Reisemål Avreisested Avreisedato Reisearrangør Pris
TenerifeOslo6. januarTUI10140
Gran CanariaOslo3. februarTUI12990
Gran CanariaTrondheim6.januarTUI14520
TenerifeTrondheim3. februarTUI11520
MadeiraOslo5. marsApollo10795
Gran CanariaBergen24. februarApollo18795
DubaiOslo2. februarVing5650
VietnamBergen24. februarVing19905
Porto SantoOslo3. februarAmisol8195
Sharm El SheikhTorp3. marsAmisol10095

Prisen er på tilfeldig valgt hotell og gjelder for én person i dobbeltrom i en uke.

Det beste tipset for reisekupp

- Det er veldig fullbooket rundt jul/nyttår, men hvis man i stedet velger å reise nå i november, så har man gode muligheter til å skaffe seg god verdi for pengene. Da får man gjerne høyere standard til en lavere pris enn i høysesong som jul/nyttår og vinterferien, sier Mørk-Løwengreen og fortsetter:

- Det er også en stor fordel å kunne være så fleksibel som mulig og undersøke flere ulike reisedatoer. Finn ut når prisene er mest gunstig først, og be om ferie fra sjefen etterpå, i stedet for omvendt.

De fleste velger Gran Canaria

I en nordisk undersøkelse gjort utført av Kantar for reisearrangøren Apollo svarer 40 prosent at de til tross for økonomiske nedgangstider kommer til å reise like mye som før.

Samtidig oppgir nesten ni av ti at de aldri har lånt penger for å finansiere en feriereise.

En undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, viser at gjennomsnittet av befolkningen vil bruke 22 090 kroner på årets ferie. Dette er en økning på 2418 kroner ifra i fjor.

Barnefamiliene trekker snittet mest opp, hvorav husholdningene med barn mellom 11 og 14 år har det høyeste budsjettet på 38 268 kroner.

SEILER AV GÅRDE: Vi drar gjerne på reiser selv når økonomien strammer. Men regningen kan bli ubehagelig høy. Foto: Odd Roar Lange
SEILER AV GÅRDE: Vi drar gjerne på reiser selv når økonomien strammer. Men regningen kan bli ubehagelig høy. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Skuffet

- Det har vært høy etterspørsel rundt reiser gjennom hele året, men det tok seg spesielt opp i våres og ikke minst nå i forkant av vinteren. Det er ingen tvil om at mange ble skuffet over sommerværet her hjemme, og nå gruer seg ekstra til et langt, kaldt og mørkt vinterhalvår, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo.

I undersøkelse oppgir halvparten at de ikke skulle hatt noe å se fram til, dersom de sluttet å reise.

Derfor reiser vi

Hver femte skulle kjenne seg umotivert og rastløse, og hele 16 prosent svarer at de ville vært rent ulykkelige.

Samtidig mener 34 prosent av de spurte at reiser forsterker relasjonen til venner og familie – og like mange sier at det å reise simpelthen gjør dem lykkelige.

- I en hektisk hverdag strekker tida sjeldent til. Grunnen til at vi prioriterer reiser så høyt, også i nedgangstider, bunner derfor først og fremst i et fundamentalt behov for tid og rom til å dyrke kvalitetstid med våre nærmeste, oppleve spennende ting og ikke minst bare kunne være, sier Rivera.

Har du et reisetips til meg?

Har du et reisetips til meg?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om om reiser eller reisemål og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer