Storbyferie med arabisk tvist

Syrias hovedstad er den nye stjernen for eventyrlystne storbyturister. Av Bengt Sigvardsson

Arabisk meze er en smaksopplevelse for ganen. Det er så billig i Damaskus, at du bør bestille alt du har lyst på.  Foto: Bengt Sigvardsson
Arabisk meze er en smaksopplevelse for ganen. Det er så billig i Damaskus, at du bør bestille alt du har lyst på. Foto: Bengt Sigvardsson Vis mer

Det sies at profeten Muhammed vegret seg for å besøke Syrias hovedstad da han passerte på 600-tallet. Ikke fordi han ikke likte byen. Tvert imot. Han hadde hørt mange lovord om Damaskus, og ifølge Muhammed kunne et menneske bare besøke paradis én gang – et besøk i Damaskus ville bety at sjansen ble oppbrukt.

Utallige andre historiske og religiøse kjendiser har også latt seg forføre av Damaskus i løpet av byens mer en 7.000 år gamle historie. Og i de seneste årene har stadig flere vestlige turister funnet frem til en av verdens eldste byer. I dag kan Syria skryte av å være Midtøstens raksest voksende turistland. I løpet av 2007 besøkte 3,1 millioner utlendinger landet, og alt peker mot at det blir enda flere i årene fremover.

Se bildespesial nederst i artikkelen.

Moderne og eldgammel

Damaskus er som to byer i én – den moderne byen med flerfelts motorveier og betongkompleks, og den gamle byen. Sistnevnte omkranses av en bymur med aner fra romersk tid. Innenfor venter severdigheter og opplevelser á la 1001 natt.

Langs gamlebyens lengste og mest berømte basargate, Souk el-Hamidyye, kommer inntrykkene på rekke og rad. Butikker og boder ligger vegg i vegg. Vinduer og fasader er dekket av fargesterke orientalske plagg, smykker, vannpiper og suvenirer. Selgerne roper "velkommen" på et halvt dusin språk, inkludert svensk, for å lokke til seg kunder ut av menneskestrømmen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer