Storbyguide: København

DinSide Reises storbyguide gir deg alt du trenger å vite for en ferie i koselige København.

Publisert
Sist oppdatert
Nyhavn er en av Københavns perler. Foto: Wonderful Copenhagen Foto: Wonderful Copenhagen
Nyhavn er en av Københavns perler. Foto: Wonderful Copenhagen Foto: Wonderful Copenhagen Vis mer


I et nøtteskall:


Wonderful Copenhagen er et svært populært reisemål for norske storbyturister. Ikke så rart, det. Sammenlignet med Oslo føles København mye mer kontinental, men er likevel intim og lett å orienetere seg i. I København nyter du livet når du sitter på kaféene, rusler langs Nyhavn, shopper i småbutikkene eller tar deg en øl og et smørrebrød på en kro.

Billige opplevelser:


Prisnivået i København er omtrent som i Oslo, så det betyr relativt stive priser. Det er selvsagt gratis å rusle nedover den store handlegaten Strøget, så lenge du ikke lar deg friste til å kjøpe noe. Det koster heller ingenting å ta en tur til Nyhavn og se på de gamle husene, eller kikke på Den Lille Havfrue som står ved Langelinie. Er du først der borte, kan du ta en tur innom Kastellet, eller i hvert fall gå på vollene rundt denne festningen. Om sommeren er dette et populært sted for en piknik. Er du interessert i arkitektur kan du besøke biblioteket Den Sorte Diamant. Hver lørdag kl. 15 er det omvisning som koster 25 kroner. Den nye Operaen er også en flott bygning, og gratis å besøke.

Shopping:


De fleste kjedebutikkene har utsalg langs Strøget, og ellers finner du et stort utvalg i varemagasinene Illum og Magasin. Andre varemagasin er Fisketorvet og Field's. Men det er alle småbutikkene som gjør København til en spennende shoppingby. Ta en kikk i side- og parallellgatene til Strøget, for eksempel Købmagergade, Læderstrede, Kompanistræde og Nyøstergade. Spennende shopping finner du også i Istedgade på Vesterbro, Østerbrogade på Østerbro, og på Nørrebro.

Danskene lager godt øl, og drikker det gjerne. Foto: Wonderful Copenhagen Foto: Wonderful Copenhagen
Danskene lager godt øl, og drikker det gjerne. Foto: Wonderful Copenhagen Foto: Wonderful Copenhagen Vis mer


Mat & drikke:


Den klassiske danske maten består av en heftig frokost (lunsj) med smørrebrød av for eksempel frikadeller eller lun leverpostei. Det får du flere steder i København, for eksempel på Skipperkroen i Nyhavn. Men i en storby som denne får du selvsagt all slags annen mat også. Å spise ute er litt billigere enn i Norge, men det er fordi øl og vin er billigere. Maten er vel priset som her hjemme, men det er flere bra restauranter med retter til under 200 kroner å velge mellom.

Uteliv:


København har noe å by på både for ølhunden, cocktailpiken og danseløven. Københavnerne er glad i bayer, og det får de på byens mange ølhus, for eksempel Den tatoverede enke eller Nørrebro Bryghus. Kule barer finner du mange av i København, for eksempel Boutique Lize, eller Aura, som er både tapasrestuarant og bar. Café Ketchup er populær, med mat, drinker og DJ. Natteranglerne kan ta turen til Vega Nattklubb, eller legendariske Copenhagen Jazzhouse, som har åpent langt ut i de små timer. Sjekk nettstedet AOK for en oversikt over Københavns uteliv.

For familien:


Tivoli, Tivoli, Tivoli! Unger blir spinnville bare de hører navnet! Tar du med poden til København er det nesten uhørt å ikke besøke Tivoli . På Statens Museum for Kunst er det et barnegalleri der barna kan lære mer om hvordan man lager kunst - dvs kline litt med maling. I Ripley's Believe It or Not kan du se voksdukker av verdens rareste skapninger, en tohodet kalv, en kvinne med 38 cm lang hals, og en dødsdømt fange som ble benådet da han overlevde 13 skudd. I Guinness World Records museet får du vite mer om de rare rekordene som er satt.

>> Reisetips: Fem ting du må gjøre i København
>> Reisetips: Fem ting du bør unngå i København
>> Hotelltips: Billig og dyrt i København

Kontinentale København - Kongens by. Foto: Wonderful Copenhagen Foto: Wonderful Copenhagen
Kontinentale København - Kongens by. Foto: Wonderful Copenhagen Foto: Wonderful Copenhagen Vis mer


Transport i byen:


Holder du deg til København sentrum, klarer du deg med å bruke beina. Ellers har København et moderne og omfattende metrosysten - som betjenes av førerløse t-baner. Metroen går fra fem om morgenen til midnatt i hverdagene, og hele døgnet i helgen. Om sommeren kan du ta vannbusser som går mellom Operaen, Nyhavn, Den Lille Havfruen, De Tre Kroner og Fisketorvet. København har også busslinjer, og selvsagt drosjer.

Beste tidspunkt å dra:


Nordmenn valfarter til København hele året, men det er om sommeren det er aller finest i byen. Da kryr det av folk på utekaféer og -restauranter, og i byens parker. I desember skaper Tivolis julemarked julestemning, men husk at vinteren i København kan være sur, med mye vind, regn og sludd.

Hvordan komme seg dit:


Flyturen fra Oslo tar cirka 45 minutter, og både SAS Braathens, Norwegian og Sterling flyr direkte fra Oslo. Widerøe flyr fra Trondheim, SAS Braathens fra Bergen og Stavanger. Du kan også ta ferge fra Oslo med DFDS. Fra Oslo kan du også ta buss, Eurolines (til Kastrup), eller Säfflebussen. Begge tar rundt åtte timer. Du kan også kjøre selv.

Eksterne lenker:
SAS Braathens
Norwegian
Widerøe
Sterling
DFDS
Eurolines
Säfflebussen

Kjappe fakta om København

Innbyggertall: Cirka 1,7 millioner (Storkøbenhavn)
Prisnivå: Middels til høyt
Myntenhet: Danske kroner
Språk: Klingende dansk
Spesielle feiringer/merkedager: I pinsehelgen arrangeres det karneval i København. Nasjonaldagen 5. juni er en fridag, som benyttes til en frokost i det fri hvis været tillater det. På bursdagen til Den Lille Havfrue 23. august, har havfruer oppvisning i synkronsvømming.

Info på nett: Wonderful Copenhagen og AOK

>> Reisetips: Fem ting du må gjøre i København
>> Reisetips: Fem ting du bør unngå i København
>> Hotelltips: Billig og dyrt i København

Flere artikler om København finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer