Storbyguide: Las Vegas

SYNDENES BY: Hauger av sjetonger, neonlys og nattklubber gjør Las Vegas til et feriested først og fremst for voksne. Vi har tilbrakt en uke i gamblinghovedstad nummer én.

Publisert
Sist oppdatert

I et nøtteskall

Fraser som "Sin City" og "What happens in Vegas, stays in Vegas" er så definivt på sin plass - Las Vegas byr på gambling, lettkledde damer og et hav av neonlys og reklame. Byen har de største hotellene, flere lyspærer enn du kan tenke deg og kvadratkilometer på kvadratkilometer med enarmede banditter og dyre klesbutikker, og det er fort gjort å bruke mer penger enn du hadde tenkt. Dog er det ikke bare på Stripa det finnes ting å gjøre - i den gamle bydelen Downtown kan du oppleve Las Vegas á la 50-tallet og reiser du ut av byen, finner du attraksjoner som Grand Canyon og Hoover Dam innenfor rekkevidde.

>> Mat og drikke: Fra billig junk til dyr gourmet
>> Familieferie: Passer Las Vegas for familieturistene?
>> Reisetips: Når, hvordan og hva koster det?

5 morsomme fakta om Las Vegas

 • Antall bryllup hvert år: 120.000
 • Største utbetalte jackpot: $40.000.000 (Excalibur)
 • USAs raskeste heis: Stratosphere
 • Antall enarmede banditter: 197.144
 • Gamblingtimer pr dag pr turist: 3,9

 • Billige opplevelser

  Vi tok også film: Snurr film
  Vi tok også film: Snurr film

  Vis mer
  Utsikten fra Mix-baren på THEhotel. Den beste utsikten i Las Vegas som er gratis.
  Utsikten fra Mix-baren på THEhotel. Den beste utsikten i Las Vegas som er gratis. Vis mer
  Caesar's Palace er blant de peneste hotellene, enten det er på dagen eller på kvelden.
  Caesar's Palace er blant de peneste hotellene, enten det er på dagen eller på kvelden.
  Vis mer

  Som ellers i USA er innbyggerne i Las Vegas eksperter på å melke turister for en dollar her og en dollar der. Alle skal tipses, og alt som er gøy koster penger. Nesten alt, i hvert fall - her er noen tips til ting å gjøre som enten er billig eller gratis:

  • Det er heldigvis helt gratis å gå spasere, og en tur opp og ned stripa når det er i ferd med å bli kveld er definitivt verdt noen timer. Her kan du beundre flere ting - den enorme lysstrålen fra Luxor som tilsvarer én milliard stearinlys, New York, New York, som med sine mange skyskrapere, Frihetsgudinnen og Brooklyn Bridge byr på essensen av New York i et litt mindre format og vakre Venetian, som også byr på gondolbåter utenfor hotellet. Sørg for å ha batteriet på kameraet fulladet.
  • Fonteneshowet utenfor Bellagio, som blant annet avslutter filmen Ocean's Eleven, er et must når du er i Las Vegas, og det er dessuten helt gratis. Fra klokka er seks om kvelden kjøres showet hver halvtime (hvert kvarter senere på kvelden), og med 20 forskjellige sanger og fonteneformasjoner er det faktisk givende å se det flere ganger under oppholdet. Turens mest romantiske øyeblikk kan bli en realitet på perrongen foran ett av de fineste hotellene i byen. Vår favoritt er "All that jazz".  • THEhotel er et relativt nytt hotell tilknyttet Mandalay Bay som ligger helt sør på Stripa. Der kan du ta en glassheis opp i 23. etasje der nattklubben Mix holder til, og det er faktisk gratis. Fra Mix får du kjempeutsikt over stripa; kun overgått av heisen opp i Stratosphere Tower, som til gjengjeld koster $10. Drinkprisene er heller ikke avskrekkende - vi betalte $9 for en Cuba Libre, som må sies å være rimelig med byens nest beste utsikt; bildet til høyre er tatt rett ut av vinduet.
  • Den gamle bydelen Downtown er svært atypisk resten av Vegas. Her kan du oppleve byen slik den var på det glade 50-tall, med litt mindre prangende hoteller uten at stemningen på noen måte er avlivet. På kvelden kan du sjekke ut Fremont street experience - en handlegate som er dekket av et tak, og i taket er det tusener på tusener med lyspærer og høyttalere (okay, i hvert fall dusinvis av høyttalere) som sørger for et skikkelig show hver time.
  • Ta bussen! Selv om taxi er nokså billig i Las Vegas (typisk "stripepris" er $10), er bussen enda billigere og går dessuten så ofte at den trygt kan anbefales. På ettermiddagen går den hvert 6. minutt og til og med på natten, mellom to og halv seks, går den hvert kvarter. Det er én bussrute, og den starter helt sør på Stripa og ender opp i Downtown, med rundt 20 stopp på veien. Pris for en tur: $2. Pris for en hel dag: $5. Det eneste minuset er at trafikken omtrent er stillestående fredag og lørdag ettermiddag, noe vi smertelig fikk oppleve da vi besøkte Downtown på en lørdag der det i tillegg var NASCAR-race i byen. Da er monorailen et bedre valg, selv om du ofte må gå et stykke for å finne en stasjon.
  • Ikke bare er fonteneshowet gratis, men det finnes også andre severdigheter som ikke koster noe. Golden Nugget-hotellet i Downtown viser frem verdens største gullklump, på rundt 30 kilo, (og badeland med gjennomsiktige vannsklier som går igjennom et hai-akvarium!), Treasure Island har sjørøvershow fire ganger hver kveld og Mirage har den berømte vulkanen. På MGM Grand finner du et løvehabitat og Luxor har verdens største atrium som rommer hele ni jumbojeter. Rio, som dog ligger litt unna Stripa, har Mardi Gras-feiring hver eneste dag i toppetasjen (gratis). Sjekk også ut de levende statuene på Venetian.
  • Vindushopping er selvsagt også gratis, og i Las Vegas finner du butikker og kjøpesentre ulikt noe du finner her i Norge. På Forum Shops tilknyttet Caesar's Palace har de runde rulletrapper og et hav av butikker med dørhåndtak like dyre som bilen din, Wynn Esplanade (tilknyttet Wynn-hotellet) har mange fasjonable butikker som Ferrari store og Manolo Blahnik, og det gedigne Fashion Show Mall har en tre etasjers Nordstrom helt inne i hjørnet som fremstår som en liten Narvesenkiosk sammenlignet med resten av senteret.


  • Gambling er også akkurat så dyrt som du gjør det til. Mange automater lar deg satse én cent pr trykk, men selvsagt med tilhørende lave premier. Mens du spiller får du også gratis cocktails av lettkledde damer som svinser og svanser rundt – pass bare på at du tipser dem med en dollar når de kommer med drinken, så kommer de tilbake kvarteret etterpå.
  • Og mens vi er inne på sparetips – trenger du småting som matvarer, vann på flaske, røyk, bind eller hva enn det måtte være, lønner det seg å kjøpe det på Walgreens eller lignende, som du finner 3-4 steder oppover Stripa. Hvis du kommer tidlig til middag (sen lunsjtid, rundt klokka 14-16), får du som regel en god pris, som hos Mizuno ved Tropicana, som tar $13 for en middagsrett tidlig på ettermiddagen.
  • Til slutt nevner vi at det også er relativt billig å leie bil, i tillegg til at bensinprisene er halvparten av det de er i Norge. Reiser dere flere, er det ingenting i veien for å leie bil (Las Vegas virker ikke så veldig vanskelig å kjøre i heller) og ta turen for å se på Grand Canyon og Hoover Dam. Det finnes også en haug av firmaer som arrangerer turer til disse attraksjonene - én i vårt reisefølge betalte $200 for en dagstur til Grand Canyon, inkludert henting på hotellet, mat og helikopterflyving mellom de mange bratte fjellveggene.
  >> Mat og drikke: Fra billig junk til dyr gourmet
  >> Familieferie: Passer Las Vegas for familieturistene?
  >> Reisetips: Når, hvordan og hva koster det?

  Shopping

  Las Vegas har masse å by på når det gjelder shopping, og er på høyde med de største shoppingbyene når det gjelder utvalg. Alle hotellene på Stripa har dusinvis av butikker, men nevnte Forum ShopsCaesar's Palace (Armani, Bvlgari, Agent Provocateur m.fl.) og Wynn EsplanadeWynn (Manolo Blahnik, Chanel, Ferrari Store etc.) stikker seg frem som de mest forseggjorte alternativene. Det er også verdt å besøke Via Bellagio, Mandalay Place (Mandalay Bay) og Grand Canal Shoppes tilknyttet Venetian-hotellet. Tvers over gaten for Wynn, ved siden av Treasure Island, finner du også Fashion Show Mall, som er det desidert største kjøpesenteret i stripeområdet, og som nylig har gått gjennom en oppussing til over en milliard dollar (!). Vanlige åpningstider er til klokka ni om kvelden, eller til klokka elleve hos butikker som ligger inne i casinoene.

  Til venstre: For ham. Til høyre: For henneham.
  Til venstre: For ham. Til høyre: For henneham.
  Vis mer


  Du kan få kjøpt nesten alt i Las Vegas, og spesielt de ekslusive butikkene er godt representert. Morsomme er også de små butikkene som vi ikke har i Norge, som Houdini's magic shop, der de ansatte jevnlig demonstrerer tryllekunster som er til salgs i butikken (jommen fikk vi ikke tilbake Mastercardet også), eller Rainbow Feathers i Downtown som har tonnevis av fjærboaer til salgs.

  Vær oppmerksom på at butikkpriser i de aller fleste tilfeller er oppført uten skatt, og at sluttprisen som regel blir nesten ti prosent dyrere.

  5 bøker å lese før du går all-in

 • The Theory of Poker (Slansky)
 • Super System (Brunson)
 • Expert strategy for no-limit tournaments vol 1&2 (Harrington)
 • Caro's book of poker tells (Caro)

 • Gambling

  Vi kan ikke skrive om Las Vegas uten å ha et eget avsnitt om gambling, for det er ikke til å stikke under en stol - hotellene vil at du skal gamble, og det er millionene av dollar som går igjennom de enarmede bandittene hver time som er bensinen til Las Vegas-maskineriet. De vil ikke at du skal sitte på rommet og se på TV, og på de fleste hotellene er det derfor heller ikke minibar på rommene.

  Hvis du ikke har noe særlig peiling på gambling, kan du enten holde deg til enarmede banditter eller få gratis opplæring enten det er poker, blackjack eller craps. De fleste hotellene har slike seanser hver morgen, der det som regel er med en liten håndfull deltakere og der ingen spørsmål er dumme. Selv om det ikke alltid er tilfelle, er dealerne generelt hjelpsomme, og gir deg gjerne tips om hva du bør gjøre når du har 14 og dealeren viser en syver (bortsett fra hun sure dealeren vi spilte med på Sahara - fysj).

  Blackjackbord for jenter på Caesar's Palace
  Blackjackbord for jenter på Caesar's Palace
  Vis mer


  Mens du spiller, det være seg poker eller enarmet banditt, blir du også tatt hånd om med drikke. Hører du ordet "cocktails?" er det bare å snu seg rundt og bestille hva enn du måtte ønske, det være seg Bud Light eller en Strawberry Daiquiri - sørg bare for å tipse jentene med en dollar når de kommer med drinken, så kommer de tilbake igjen også. Og - er du virkelig i godstemning, må du gjerne også be om en sigar (røyking er lov i casinoene) eller to drinker. Tips deretter. Vi opplevde for eksempel aldri at de kom så fort tilbake som da vi tipset med en femdollarseddel for to drinker.

  Treasure Island har sjørøvershow flere ganger hver kveld.
  Treasure Island har sjørøvershow flere ganger hver kveld. Vis mer


  Casinoene er åpne 24 timer i døgnet året rundt, og det er ingen klokker på veggen som minner deg på at du snart skal hjem. Plasseringen av automater og spillebord er også gjort ganske rotete for å hindre deg i å komme lett ut igjen, og vinner du får du bare en billett som må veksles til penger på en av "minibankene" som ikke alltid er like lette å finne.

  Innsatsen bestemmer du selv - du finner enarmede banditter som kun krever én cent pr linje, mens de feteste på Wynn lopper deg for $5000 (!) pr forsøk. Har du tenkt til å bruke mye penger bør du også skaffe deg et spillerkort som du får hos de fleste casinoene, og som vil sørge for å gi deg såkalte "comps" - gratis middag, oppgradert rom, showbilletter og andre ting. Vel å merke hvis du har tenkt til å spille MYE. Hvis du ikke er lysten på å bruke så mye, finnes det black jack-bord med $3 som minsteinnsats både på Monte Carlo og Sahara, og formiddagspokerturneringer med $22 og $30 i innsats på Luxor. Sahara har $40-turneringer på kveldstid som var det billigste vi klarte å finne etter klokka seks (det ble med en hederlig 17. plass).

  Uteliv

  5 severdige filmer fra Las Vegas

 • Oceans Eleven (2001)
 • The Cooler (2005)
 • Casino (1995)
 • Very bad things (2000)
 • Go (1999)
 • New York i miniformat - ett av de mer populære hotellene i Las Vegas.
  New York i miniformat - ett av de mer populære hotellene i Las Vegas. Vis mer

  Selvsagt har syndenes by også et pulserende uteliv, og "the city that never sleeps" kunne like gjerne handlet om Las Vegas. De fleste nattklubbene er tilknyttet et hotell - her er noen av de hotteste:

  • Body English (Hard Rock) - Hard rock-hotellet er flere ganger kåret til det hippeste stedet etter midnatt, og Body English byr på house, rap og rock på et stort dansegulv. Bare så synd at det er en relativt drøy tur vekk fra Stripa.

  • Ghost Bar (Palms)- Palms-hotellet ligger litt usentralt vest for nordenden av Stripa, men har noen av de feteste nattklubbene, inkludert Playboyklubben omtalt i denne artikkelen, Rain og Ghost bar, toppetasjen med 360 graders panoramautsikt og ofte høy kjendisfaktor. Relativt stive priser og cover charge fra $20-40 avhengig av dag og eventuelle arrangementer. Til opplysning har også Palms-hotellet Las Vegas' beste kinokompleks, Brendan Theatres, der vi så "300"-premieren i IMAX-salen.

  • Coyote Ugly (New York New York) - Også nevnt tidligere i artikkelen - har du sett filmen vet du hva det dreier seg om: høy musikk, kvinnelige bartendere som danser på bardisken og gir bort gratis shots - alltid fullpakket. Merkelig beliggenhet, dog, midt i en innendørs handlegate ved siden av en Häagen-Dazs-kiosk som snart åpnes.
  • House of Blues (Mandalay Bay) - Skal etter sigende ha byens beste karaoke, og har også flere temakvelder per uke, blant annet Flashback Friday der det bare spilles eldre musikk, Metal Shop på torsdag og Boogie Nights på lørdag.
  • Pure (Caesar's Palace) - Stripas hotteste nattklubb der pent antrekk er påkrevd. Ganske ungt klientell og utsikt over stripa.
  • Ice (bak Paris) - Ta av Stripa slik at du får Paris på din venstre side, så ligger Ice et par hundre meter borti gata. Hvis du er en clubber med sansen for pulserende technorytmer er dette nattklubben med de mest kjente DJene.

  >> Mat og drikke: Fra billig junk til dyr gourmet
  >> Familieferie: Passer Las Vegas for familieturistene?
  >> Reisetips: Når, hvordan og hva koster det?

  5 hoteller vi gjerne bor på neste gang

 • Wynn (2,6 milliarder dollar ble jammen til et fint hotell)
 • Venetian (Venezia-inspirert, vidunderlig vakkert, blir verdens største hotell neste år med over 7.000 rom)
 • THEhotel (Classy tvers igjennom)
 • Bellagio (Ett ord: Fontene.)
 • New York New York (Underdog-hotellet som vi likte bedre og bedre for hver dag)

 • Underholdning

  Under dette avsnittet er det på sin plass å nevne vår turs høydepunkt: Mystére. Cirque du Soleil er en kjent produksjon for mange (Delirium spilles i Oslo Spektrum i oktober og billetter legges ut for salg 28. mars), og i Las Vegas har de seks show; Mystére, Ka, O, La Reve, Beatles og Zumanity som spilles på henholdsvis Treasure Island, Wynn, Bellagio, Wynn, Mirage og New York New York. Priser fra $75-$150, avhengig av plasser og show. I løpet av 2008 vil også Luxor få et nytt Cirque du Soleil-show basert på magi.

  Men det er flere store show i byen. Celine Dion synger på Caesar's Palace (det hadde vi gjort i tre år for $100.000.000 også!), og når hun har fri, vikarierer Elton John (!). Toni Braxton synger på Tropicana og nesten hver helg er det konserter rundt om i byen; det være seg alt fra Christina Aguilera til Dimmu Borgir (16. mai på House of Blues), og da mener vi ikke alfabetisk.

  I løpet av flere taxiturer har vi også fått varme anbefalinger om Beatles-showet, O, magishowet til Lance Burton (Monte Carlo) og World's greatest magic show som spilles på Sahara.

  Rå styrke er én av ingrediensene i Mystére.
  Rå styrke er én av ingrediensene i Mystére.
  Vis mer


  Ett tips når det gjelder billetter: Rundt om i byen finnes det flere billettutsalg ved navn "Tix4less", "Tix 4 tonight" osv. På den sydlige delen av stripa finner du en ved siden av den store colaflaska, en finner du rett utenfor Fashion Show Mall og så finner du et par mellom dem. Det fine er at de selger billetter til ned mot halv pris; dog kun til den samme dagen. Vi fikk våre Mystére-billetter (salens beste plasser) til $80 i stedet for $105, som faktisk var den dårligste rabatten vi fant. Ikke alle stedene har alle billettene, så et ekstratips fra oss er å finne den kiosken som ligger nærmest arrangementet du har lyst til å kjøpe billetter til.

  5 ting du IKKE bør gjøre i Las Vegas

 • Glemme å tipse jentene som kommer med drinker på kasinoene. Da blir det kveldens siste drink i den enden av casinoet.
 • Ta taxi eller buss langs stripa en lørdag ettermiddag (tur/retur Downtown tok tre timer)
 • Jukse på poker eller blackjack. Sykt mange kameraer holder øye med deg, og skal vi tro Casino (1995), blir det hodet i skrustikke til øyet spretter ut hvis du prøver deg på noe fiksfakseri.
 • La din bedre halvdel låne kredittkortet ditt på Fashion show mall.
 • Dra det nevnte kredittkortet gjennom kortleseren på $5000-maskinen til Wynn (med mindre du VIRKELIG mener det)

 • >> Mat og drikke: Fra billig junk til dyr gourmet
  >> Familieferie: Passer Las Vegas for familieturistene?
  >> Reisetips: Når, hvordan og hva koster det?


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer