Storbyguide: Lisboa

DinSide Reise gir deg alt du trenger å vite om Lisboa - Europas port til verden.

Publisert
Sist oppdatertI et nøtteskall:

Lisboa skiller seg fort fra andre europeiske byer. Hengende på vestbredden av kontinentet, hvor skip en gang dro ut for å utforske resten av verden, har byen et unikt og sjeldent mangfold.

Fra fadosangerinner i Alfama-distriktets bratte gater, til Expo-områdets flotte bygninger, Lisboa byr på det meste. Selve byen er ganske kompakt og lett å reise rundt i. Nabolagene ligger plassert rundt syv åser, og du kommer langt med bare beina.

Er du klar for en annerledes storbyferie med behagelig klima i vinter, ja da anbefaler vi Lisboa.

Billige opplevelser:

Som i andre land som har tatt i bruk euroen, har prisene i Lisboa hoppet i været siden 1986. Det er ikke spesielt mye billigere her enn i for eksempel Madrid, men det er fullt mulig å få mye for pengene hvis du er bevisst. Ølet er selvsagt veldig mye billigere enn her hjemme, men shoppingen holder omtrent samme prisnivå på kjente merkeklær.

Utsikten fra Castelo de Sao Jorge er noe du ikke må glipp av når du er på tur til Lisboa.
Utsikten fra Castelo de Sao Jorge er noe du ikke må glipp av når du er på tur til Lisboa. Vis mer


Shopping:

Det er ikke nødvendigvis shoppingen folk reiser til Lisboa for, men mange vil nok likevel bli overrasket over det gode, og litt rare, utvalget av butikker. Her finnes de fleste kjedene du har i resten av Europa, og stort sett får du tak i de samme merkene på store varehus som Atrium Saldanha,Praca Duque Saldanha, Centro Vasco de GamaParque das Nacoes eller El Corte InglesAvenida Antonio Augusto de Aguiar.

Reis på surfeskole i Portugal...

Den litt rare delen, i hvert fall for oss nordmenn, er de tradisjonelle butikkene som har vært her i mangfoldige tiår. Lokale leielover gjør at butikkeiere betaler med svært lave husleier for at ikke kjedebutikkene skal spres uhemmet i sentrumsnære områder.

Reiser du til Chiado og Baixa finner du det meste solgt ut av disse gamle butikkene. Gå ned Rua de Conceicao for å finne alt fra knappenålsbutikker og fisk på boks, til te-eksperter og fancy små klesbutikker.

En gammel mann i Alfama. Lisboas fattigste, men mest orginale nabolag.
En gammel mann i Alfama. Lisboas fattigste, men mest orginale nabolag. Vis mer


I Bairro Alto åpner mange av butikkene midt på ettermiddagen og stenger ut på morgensiden. Barer selger klær og de minste butikker har sin egen DJ.

Tar du trikk nummer 28 opp til Campo de Ourique, finner du high fashion-butikker som selger de rareste ting.

>>Fem ting du må gjøre
>>Fem ting du bør unngå
>>Hotelltips til Lisboa

Mat & drikke:

Olivenolje, vin og vennskap - dess eldre dess bedre. Et gammelt ordtak i Portugal som sier litt om hvordan folk i landet liker maten sin. De tar seg god tid til å spise.

Les om den mystiske badeøya nord for Lisboa her...

Den lokale maten er ganske enkel, og består i hovedsak av sjømat. Noe av den beste sjømaten i Europa får du nettopp i Lisboa, men den kan nok være tilbredt på en litt annen måte enn det vi er vant med her hjemme. De lokale setter pris på skikkelig fet fisk, med masse olje. Grillede sardiner er en favoritt. Torsken kommer ofte i form av bacalao, mens vanlig kontinental mat som pizza og hamburger må du ofte på kjøpesentrene for å få.

Uteliv:

Til tross for hvor liten Lisboa er i utstrekning, foregår det masse på utelivsfronten. Og den lever opp til sitt rykte om å være en konstant fest - for den som ønsker det.

En kveld i Lisboa starter utendørs, på uterestauranter og barer i nabolag som Chiado, før det beveger seg over på en litt mer diffus disko- og pubscene. Det er vanskelig å si hvilken hylle mange av stedene ligger på, siden få av de har en spesifikk musikksjanger.

Se bilder fra det spennende Alfama her...

Utelivet er spesielt aktivt om sommeren, og nabolag som Bairro Alto, Santos og til og med Alfama har mye å by på. Bairro Alto er nok det travleste og beste av dem, med hundrevis av små utesteder i koselige små gater. Det mest populære diskoteket i byen er, og har lenge vært, Lux.

For noe nytt, prøver du en afrikansk dansehall. Du finner dem rundt om i byen, og de er et parallelt utelivsunivers i forhold til den ordinære festen i Lisboa. Rytmer du bare kan drømme om.

Placa de Comercio er et naturlig utgangspunkt for alle aktiviteter. Ligger ved havnen i Lisboa.
Placa de Comercio er et naturlig utgangspunkt for alle aktiviteter. Ligger ved havnen i Lisboa. Vis mer


For familien:

Lisboa er kanskje ikke den byen som har mest å tilby barnefamilien, men i Expo 98- området finner du Parque das Nacoes. Inne på området finner du Oceanario, akvarium, og et interaktivt teknologimuseum, Pavilhao do Conhecimento.

Også i samme område finner du Parque de Tejo, som er en fin tumleplass å brenne litt energi på. Dra til Museu da Marioneta for maskelaging og andre aktiviteter i aldersbestemte grupper.

Transport i byen:

Lisboa sentrum er ganske kompakt, så du kan faktisk bruke apostlenes hester til det meste. Skulle beina bli slitne, har byen et stort nettverk av busser, metro og selvsagt taxier som tar deg fra dør til dør. Drosjer er heller ikke så dyre på korte distanser.

Du kan likevel ikke forlate byen uten å ha tatt trikken minst en gang. Velg trikk nummer 28, som går gjennom noen av byens mest historiske og flotte gater. Trikkeservicen strekker seg også utover store deler av byen og korresponderer med bussene.

Slik kjøper du bolig i Portugal...

Beste tidspunkt å dra:

Det beste tidspunktet å reise til Lisboa er egentlig ingen definitiv. Sommeren kan være varm her, men du har ofte en fin bris som fortsatt gjør dagene behagelige. Vinteren har ofte en del regnfulle dager, men solen kan slå til noen ganger og gi oppunder 20 grader. På høsten er det grønnere i utkantene av byen, mens våren er travel med turister, men mest behaglig å reise på. Lisboa er en ganske fin helårsdestinasjon så lenge du kler deg etter forholdene.

Mosteiro dos Jeronimos er en verdensarv verdig. Slottet står til ære for Vaco da Gamas oppdagelse av sjøveien til India.
Mosteiro dos Jeronimos er en verdensarv verdig. Slottet står til ære for Vaco da Gamas oppdagelse av sjøveien til India. Vis mer


Hvordan komme seg dit:

Flyturen tar cirka fire timer. Tap Portugal flyr direkte.

Kjappe fakta om Lisboa

Innbyggertall: cirka 600.000 (2,9 millioner i Stor-Lisboa)
Prisnivå: lavt til middels i europeisk standard
Myntenhet: euro
Språk: portugisisk. De fleste forstår litt engelsk og spansk.
Spesielle feiringer/merkedager: karneval feires stort i Portugal og Lisboa. I år er det fra 2. til 6. februar. Uken før påske, "den hellige uken", er også en fin feiring å være med på.

>>Fem ting du må gjøre
>>Fem ting du bør unngå
>>Hotelltips til Lisboa


Saken ble første gang publisert i 2008

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer