Storbyguide: Paris

DinSide Reises storbyguide gir deg alt du trenger å vite for en ferie i praktfulle Paris.

Publisert
Sist oppdatert
Storbyguide: Paris


I et nøtteskall:


Seinen, Notre Dame, café au lait, croissant, Mona Lisa, entrecôte og pommes frites og Eiffeltårnet. Og selvfølgelig mye, mye mer. Lysenes by er byen for romantikerne, de kontinentale, gourmetene, de kunstinteresserte, moteslavene, partyløvene og livsnyterne. Hovedstaden i verdens største turistland trekker til seg millioner av besøkende.

Billige opplevelser:


Prisnivået i Paris gjenspeiler naturligvis at dette er en av de største turistbyene i verden. Det finnes likevel billige opplevelser i byen, så lenge du trekker litt vekk fra områdene rundt de verste turistmagnetene. Normalt sett er det billigere å dra ut og spise i Paris enn hjemme, men det gjelder bare hvis du ligger unna kaféen som ligger et steinkast unna Eiffeltårnet, for eksempel. Enkelte dager er noen av museene i byen gratis. Drar du for eksempel til Louvre første søndag i måneden, kommer du inn gratis.

Shopping:


Skal du shoppe klær, finner du at prisene er ganske like våre norske. Men det finnes mange spennende bruktbutikker der du kan gjøre skikkelige kupp. De klassiske designerne holder til i Rue du Faubourg Saint-Honoré og Avenue Montaigne. Trendsetterdesignerne finner du i Rue Etienne Marcel og Place des Victoires. De største varemagasinene er Lafayette og Printemps, som begge ligger i Boulevard Haussmann. Spennende bruktmarkeder finner du ved Porte de Vanves og Porte de Montreuil.
Saint Ouen Flea Market ligger iPorte de Clignancourt.

Pariserne vet å kose seg på restaurant - og de har mange å velge mellom.
Pariserne vet å kose seg på restaurant - og de har mange å velge mellom. Vis mer


Mat & drikke:


Frankrike er gastronomiens hjemland, og selv om det er Lyon som er gourmetbyen, har du ikke dårligere muligheter til å smøre ganen med godsaker i Paris. Det franske kjøkken er verdenskjent, og det kryr av kaféer som serverer cafe au lait og croissanter og lekre kaker. En skikkelig entrecôte med tynne pommes frites er heller ikke dumt. Eller foie gras (gåseleverpostei) og quiche. I tillegg til klassiske franske retter, finnes det selvsagt restauranter som serverer japansk, kinesisk eller italiensk mat, blant annet. Du kan fint finne bra restauranter hvor du kommer unna med å betale 250-300 kroner for middag med vin. Du kan også lett brenne flere tusen kroner på måltidet, hvis du går for michelinstandard.

Utsikt over Seinen mot Montremartre fra Eiffeltårnet. Foto: DinSide Reise
Utsikt over Seinen mot Montremartre fra Eiffeltårnet. Foto: DinSide Reise Vis mer


Uteliv:


Buddah Bar er viden kjent, men kvelden blir dyr hvis du går hit. Johnny Depps Mandalan Ray er også poppis. Begge disse to er restauranter hvor stemningen blir mer løssluppen utover kvelden. Legendariske Moulin Rouge er stedet for deg som liker glamour og pupper i fri dressur. Men merk deg at dette også er et dyrt sted å tilbringe kvelden. Uansett, utelivet i Paris er mangfoldig. Her er jazzklubber, barer, nattklubber og kaféer. Hva enn slags musikk og stemning du liker, finner du noe som passer. Restaurantene fylles fra rundt åtte om kvelden. Skal du på en bar, passer det å være der i 22-tiden. Når det gjelder nattklubber, går parisere ut rundt midnatt, og merk at noen utesteder ikke åpner før da.

For familien:


Drar du til Paris med familien, er det selvsagt at dere må opp i Eiffeltårnet og kanskje også til Disneyland litt utenfor byen, hvis dere har tid til det. Ellers tar Grande Galerie de L'Evolution tar dere med fra tidenes morgen til dinosaurene til skapningene som vandrer rundt på kloden vår i dag. Ved Motremartre er det et lite tivoli med byens beste utsikt, og her går det an å arrangere kappløp opp de lange trappene mot kirken.

>> Reisetips: Fem ting du må gjøre i Paris
>> Reisetips: Fem ting du bør unngå i Paris
>> Hotelltips: Billig og dyrt i Paris

Storbyguide: Paris


Transport i byen:


Metrosystemet i Paris er gedigent og effektivt. 380 stasjoner over hele byen og drabantbyene rundt gjør det superenkelt å komme seg fra a til b. Metroen er rimelig, og går svært ofte. Paris har også busser, men det er vanskeligere å orientere seg, og det tar laaaang tid å komme seg frem i paristrafikken.

Beste tidspunkt å dra:


Det sies at Paris er best om våren, og da er det selvfølgelig flott i byen. Om sommeren kan det bli fryktelig varmt, og i august, når pariserne har ferie, kan det være ganske dødt, med en del stengte restauranter og butikker. Høsten er også en fin tid, som vinteren, enda da kan det være ganske surt vær.

Hvordan komme seg dit:


Flyturen fra Oslo tar i underkant av to timer, det samme fra Bergen. En tur/retur billett koster fra cirka 800 kroner med Norwegian, og 1.200 kroner med SAS Braathens eller Air France. Bare Norwegian flyr direkte fra Bergen.

Eksterne lenker:
SAS Braathens
Norwegian
Air France

Kjappe fakta om Paris

Innbyggertall: Cirka 2,1 millioner, 6,2 millioner med områdene rundt.
Prisnivå: Middels til høyt
Myntenhet: Euro.
Språk: Fransk, noe engelsk. Franskmennene snakker helst fransk.
Spesielle feiringer/merkedager: Nasjonaldagen 14. juli, som feires med fest og fyrverkeri. Husk at i Paris kan det være dødt i august, da pariserne flykter til sjøen. Mange restauranter stenger i denne perioden. NB! Når offentlige høytidsdager faller på tirsdag eller torsdag, tar mange parisere fri mandag og fredag, også. Da kan det være mange stengte restauranter og butikker.
Info på nett: Paris.fr, Visit Paris og Les Pages de Paris

>> Reisetips: Fem ting du må gjøre i Paris
>> Reisetips: Fem ting du bør unngå i Paris
>> Hotelltips: Billig og dyrt i Paris

Flere artikler om Paris finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer