Storbyguide: Praha

DinSide Reise gir deg alt du trenger å vite om Praha, hovedstaden i Tsjekkia. En klassiker for storbyturistene!

Publisert
Sist oppdatert
Karlsbroen byr på gatekunstnere og musikanter. Foto: Czech Tourism Foto: Czech Tourism
Karlsbroen byr på gatekunstnere og musikanter. Foto: Czech Tourism Foto: Czech Tourism Vis mer


I et nøtteskall:


Praha er blitt en elsket by blant storbyturistene. Det er ikke så rart. Byen overlevde 2. verdenskrig uten å bli utbombet, så de vakre middelalderbygningene står fortsatt. Gjennom byen renner elven Vltava, og den berømte Karlsbroen fører deg tørrskodd over. Praha er perfekt for en weekend full av byvandringer, øldrikking og krystallshopping. Prahas navle er det gamle bytorget, der det berømte klokketårnet står.

Billige opplevelser:


Praha er ingen dyr by, selv om prisene har økt i takt med turistmengden. Det er selvfølgelig gratis å rusle rundt i byen, se på gatekunstnerne på Karlsbroen, og nyte utsikten fra Praha slott. Du blir ikke ruinert av å gå ut og spise, heller, aller billigst er de brune kroene du finner litt utenfor turisttråkket.

Shopping:


Prahas spesialitet er krystall, så hvis du tror du får det med deg helt hjem, er det bare å slå seg løs i krystallbutikkene. Stilen er kanskje ikke så oppdatert, så hvis du ikke liker krystallsvaner, kan det ende met at du går tomhendt derfra. Håndmalte egg er stort i Tsjekkia, og de trenger ikke ha påskemotiv. Hva med et juleegg? Eggene selges fra boder på bytorget. Ellers er det ikke så mye spennende å shoppe i Praha. Kjedebutikkene ligger i Vâclavske Námĕstí og Vodičkova Jindisská. Du finner britiske Marks & Spencer og Debenhams i området.

Mat & drikke:


Kjøtt, surkål, kjøtt, poteter og kjøtt. Tsjekkisk mat har kanskje ikke det beste ryktet, men det er skikkelig husmannskost som absolutt er verdt et forsøk. Gå på en brun tsjekkisk kro og spis melboller, kjøttgryter og surkål. For 40-50 kroner får du en rett du blir stappmett av. Skyll ned med tsjekkisk øl, for eksempel Budvar eller Urquell. Det har dukket opp en del moderne restauranter med internasjonalt kjøkken, gjerne med italiensk eller fransk vri. Her må du regne med høyere priser.

Uteliv:


Det går mye i øl i Praha, og tsjekkerne liker å drikke det gylne brygg sammen med gode venner på puber og kroer. Trendy barer finnes i gaten Paríská. I smågatene øst for bytorget ligger barer og diskoteker der turistene går. Her er det høy festfaktor og tett med briter på utdrikkingslag.

For familien:


Praha er ikke helt umiddelbart noen barnevennlig by. Her er ingen Madame Tussauds eller Hard Rock Café til å underholde barna. Det er imidlertid mange rare boder som selger alt fra håndlagede leker til godteri av en annen verden. En tur i gamlebyen med hest og kjerre er heller ikke å forakte.

>>Reisetips: Fem ting du må gjøre i Praha
>>Reisetips: Fem ting du bør unngå i Praha
>>Hotelltips: Billig og dyrt i Praha

Transport i byen:


Praha har både t-bane, trikk og buss, og billige billetter gjør det til en grei måte å komme seg rundt i byen på. Uansett er sentrum såpass lite at du kan klare deg ved å bruke beina, også. Billetter må kjøpes før påstigning, og du får dem på t-banestasjonen, i kiosker, i turistinformasjonen eller på hotellet. Du stempler når du går på buss eller trikk, eller går inn på t-banestasjonen.

Beste tidspunkt å dra:


Høysesongen er i mai og juni, men Praha er også populær i julen og påsken. Hotellene i sentrum er ettertraktede, så bestill i god tid. Reiser du utenom høysesongen, er det lettere å få rom.

Hvordan komme seg dit:


Flyturen tar cirka to timer. Både Norwegian, SAS og Czech Airlines flyr direkte.

Eksterne lenker:
Norwegian
SAS Braathens
Czech Airlines

Kjappe fakta om Praha

Innbyggertall: cirka 1,2 millioner
Prisnivå: Middels til lavt
Myntenhet: Tsjekkisk koruna
Språk: Tsjekkisk, men mange snakker også engelsk og tysk.
Spesielle feiringer/merkedager: Vårfestivalen Majales, 1. mai. Parade, fest, kostymer, god mat og drikke. Har ingenting med arbeiderbevegelsen å gjøre. Frigjøringsdagen feires 8. mai.
Info på nett: Czech Tourism, Prague Information Service

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer