Storbyguide: Riga

Kort og godt om Latvias hovedstad.

Riga er mest kjent for gamlebyen, som står på Unescos verdensarvliste. Foto: MP
Riga er mest kjent for gamlebyen, som står på Unescos verdensarvliste. Foto: MP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et nøtteskall:

Rigas slagord er the right size, den rette størrelsen. Den har flere innbyggere enn Oslo, men føles likevel veldig kompakt og tilgjengelig. De fleste severdigheter, butikker og kulturelle aktiviteter er innen gåavstand, og selve byen ligger bare 10 minutter fra flyplassen. Det er heller ikke langt til gode spa og avslappelsessteder. Byen er et godt utgangspunkt for videre reiser i Baltikum og inn til Russland.

Fem ting du må gjøre i Riga
Fem ting du må unngå i Riga
Hotelltips

Billige opplevelser:

Prisene i Riga er ikke overraskende ganske lave i forhold til hva vi er vant med her til lands. Men ikke regn med at alt er billig, Riga regnes som den dyreste av byene i Baltikum. Det hjelper heller ikke at Latvia fra årsskiftet mangedoblet merverdiavgiften på en rekke varer og tjenester. Likevel, hoteller, restauranter, nattklubber og attraksjoner og transport holder et lavt prisnivå.

Shopping:

Det er ikke lenge siden Rigas klesbutikker stort sett var begrenset til Dressmann og tilsvarende butikker for damene. Den tiden er fordi, og Dressmanns logo er ikke like synlig i bybildet lenger.

En av de mnage markedshallene i Riga
En av de mnage markedshallene i Riga Vis mer


Gå gatelangs, og ta en titt i butikkvinduene, eller besøk et av byens store kjøpesentre. Origo kjøpesenter, godt plassert ved sentralbanestasjonen har nær 170 butikker å by på. Sentret holder åpent mellom 10-22.

Adresse: Stacijas laukums 2 (sentralbanestasjonen)
På nett: http://www.origo.lv/ (bare latvisk)

Markeder er svært populære i Riga, og vel verdt noen timer av ditt besøk i byen. Det største av markedene heter Rîgas Centrâltirgus, Rigas sentralmarked, og går for å være (i konkurranse med Istanbul) det største matmarkedet i Europa. Markedet ligger bare en liten gåtur fra gamlebyen, og er helt umulig å unngå: Markedet utgjøres av fem hangarer som ble brukt under 1. verdenskrig. De enorme hallene har hvert sitt mattema; én hall for kjøttvarer, en annen for frukt og grønt, og ja, du skjønner tegningen. Fisk og kjøtt er billig her, eksempelvis er indrefilet flere ganger billigere enn i Norge. Frukt og grønt kan ha ganske stive priser, da DinSide besøkte markedet i januar kostet én avokado 1 lat, eller nærmere 13 kroner.

Adresse: JSC Riga Central Market, Nçìu Street 7
Nett: http://www.centraltirgus.lv/

Mat og drikke:

Du tør ikke annet enn å spise pent når denne strenge sykesøsteren serverer maten din på sykehusrestauranten Hospitalis. Foto: Kim Jansson
Du tør ikke annet enn å spise pent når denne strenge sykesøsteren serverer maten din på sykehusrestauranten Hospitalis. Foto: Kim Jansson Vis mer


Tradisjonell latvisk mat inkluderer mye kjøtt og fisk. Grøt, for eksempel bokhvetegrøt, er ikke uvanlig. Rugbrød er dagligkost for mange. Ikke bli forundret om du blir tilbud en aldri så liten schnaps med rigabalsam ved siden av maten.

Etter landet fikk nye momssatser i begynnelsen av året har restaurantnæringen i blant annet Riga blitt hardt rammet. Ikke nok med at finanskrisen har tatt et hardt grep om byen, når momsavgiften på en rekke tjenester, blant annet restaurantmiddager, har gått fra 5 til 21 prosent, er det klart det ikke er like billig å spise ute. Men det er det først og fremst latvierne som merker på lommeboken, for prisnivået på restaurantene er stort sett svært gunstige.

Skal du ha en helt spesiell opplevelse, bør du sjekke ut den meget spesielle restauranten Hospitalis. Ikke mange vil nok finne sykehus spesielt appetittvekkende, men her kan du altså nyte en deilig gourmetmiddag i et miljø som tar deg med til et sovjetisk sykehus. Vil du ta den helt ut, kan du bli påkledd en tvangstrøye, og bli matet av en av sykepleierne (les: kelnerne). Rettene koster mellom 50 og 90 kroner, ikke så veldig avskrekkende, med andre ord.
Adresse: Stabu street 12
Nett: http://hospitalis.lv

Restauranten Fabrikas er et annet alternativ. Fabrikas holder til i et ombygd fabrikklokale, og skal ifølge Rigaguiden.no tilby panoramautsikt over Gamlebyen.
Adresse: Balasta dambis 70

Uteliv:

Ifølge byens egne innbyggere er utelivet i Riga ganske dødt på hverdager. Fredager og lørdager er de eneste dagene som det tar av i byen. Likevel er Skyline bar et ganske sikkert valg, også på en hverdag. Opp 26 etasjer på hotell Reval Hotel vil du finne alt fra svært så pentkledde damer og herrer som sipper champis og cocktails til herr og fru hverdagslige kledde latvier som skal ta seg en øl før leggetid. Uansett hvem du er og hvordan du går kledd; vil du se byen fra oven, er dette stedet å gå. Hvis du vil være litt latvisk anbefaler vi å prøve Black mojito, som er en mojitodrink med rigabalsam. Høres kanskje motbydelig ut, men den vil ganske sikkert falle i smak, selv om rigabalsam ikke er noe for deg. Skyline Bar holder åpent fra ettermiddagen til klokken 1 om natten søndag-torsdag, og til 2 om natten på fredag-lørdag.
Adresse: Elizabetes 55
Nett: www.revalhotels.com

Det finnes i tillegg en rekke andre puber og barer rundt om i byen, sjekk denne nettsiden for mer informasjon.

For familien:

- Super-praktisk!, roper denne damen, som har satt opp sin egen lille bod i en bakgate i gamlebyen. Hun tilbyr blant annet et par hansker for drøyt 100 norske kroner. Foto: Kim Jansson
- Super-praktisk!, roper denne damen, som har satt opp sin egen lille bod i en bakgate i gamlebyen. Hun tilbyr blant annet et par hansker for drøyt 100 norske kroner. Foto: Kim Jansson Vis mer


Riga byr også på en rekke familieaktiviteter. Dere kan for eksempel ta en tur til Rigas dyrepark. En familie på fore betaler cirka 150 kroner til sammen for billettene, barn under fire år og pensjonister over 70 år går gratis. Dyreparken, som huser nesten 500 dyrearter, er åpen hele året, med unntak av 1. januar og 24. juni. Gå til Riga Zoos nettside for ytterligere inforamsjon om billettpriser og åpningstider.

Ikke glem å ta en spasertur i gamlebyen, som enn så lenge har fått lov å være med på UNESCOs eksklusive verdensarvliste.

En annen fin opplevelse for hele familien er å ta seg en tur litt ut av Riga by, og besøke Jurmala, en historisk spa-by, som tilbyr alt fra skoger og lange, deilige strender, til en rekke restauranter og kafeer. Et must om sommeren. Sjekk ut Jurmalas tursitnettsted for mer informasjon.

Transport i byen:

Taxi er et billig og bra transportalternativ i byen. Du finner dem ved hotellene, og ellers kjørende rundt på hovedveiene. Be sjåføren sette på taksameteret, ellers risikerer du å bli lurt. Bilene er lette å kjenne igjen, de har lys på taket, samt registreringsskilt der de første bokstavene alltid skal være TX.

Vil du ta offentlig transport, kan du bare hoppe på en av byens busser. Billetter kjøpes ombord, og skal bare koste noen få kroner, ifølge Rigaguiden.no.

Les mer om transportmuligheter i Riga på denne nettsiden.

Minner fra gamle sovjettider finner du over hele Latvia. Som for eksempel denne stilige sovjetbilen. Foto: Kim Jansson
Minner fra gamle sovjettider finner du over hele Latvia. Som for eksempel denne stilige sovjetbilen. Foto: Kim Jansson Vis mer


Beste tidspunkt å dra:

Selv om Riga gjerne vil være en helårsdestinasjon, kommer en ikke utenom at byen tar seg best ut om sommeren. Klimaet er noenlunde likt med det vi er vant med i Norge. Det er noe litt sovjetisk og dystert over Riga på en kald og grå vinterdag, noe som kan tiltrekke enkelte, men som ikke vil friste andre. Om sommeren derimot, blomstrer parkene, og folkelivet yrer frem. Om du i tillegg skal kombinere turen til Riga med reiser litt utenfor sentrum, er det nok greit at det er godt og varmt. Jurmalas 33 kilometer lange sandstrand tar seg utvilsomt best ut om sommeren.

Hvordan komme seg dit:

Air Baltic flyr direkte fra Oslo, Bergen, Stavanger og Ålesund til Riga, og fra 31. mars åpner selskapet en ny rute fra Tromsø til Riga. Flyturen fra Oslo til Riga tar cirka halvannen time. Norwegian har også direkteruter til Riga, og du kan få tak i billetter for 600-700 kroner tur/retur.

Kjappe fakta om Riga

Innbyggertall: 723.931
Prisnivå: Lavt/middels
Myntenhet: Lats (1 LVL tilsvarer 12,7 NOK)
Språk: Latvisk
Informasjon på nett: http://www.rigatourism.lv

Fem ting du må gjøre i Riga
Fem ting du må unngå i Riga
Hotelltips

Storbyguide: Riga


Kilder: Egne erfaringer fra Riga, Lonely Planet, International Tax Review, The Baltic Times, Rigaguiden.no, Rigatourism.lv, Themicecream.com og Latviatourism.lv

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer