Stort ozonhull kan true påsketuristene

Du risikerer skader allerede etter en halvtime.

NORSK DRØMMEPÅSKE? Men obs - det er fare for svært høy UV-stråling om skyene holder seg borte denne påsken. Foto: Terje Rakke/Nordic Life Innovation
NORSK DRØMMEPÅSKE? Men obs - det er fare for svært høy UV-stråling om skyene holder seg borte denne påsken. Foto: Terje Rakke/Nordic Life Innovation Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er meldt MYE godvær i årets påske, som er av de seneste påskeferiene vi kan ha. (Påsken i år er den seneste på 11 år.) Det betyr mange soltimer, sjanse for relativt høye temperaturer og fristende uteliv både i fjellet og ved sjøen. Men dette kan komme med en bismak:

Ozonhull

Allerede i mars advarte Norsk institutt for luftforskning (NILU) om at vi er utsatt for ekstra høy UV-stråling i Norge i vår. Årsaken er rekordstor ozonnedbrytning i Arktis i vinter.

- Folk med vanlig nordisk hud kan få solskader allerede etter 30-45 minutter, hvis de ikke beskytter seg, sier Cathrine Lund Myhre, seniorforsker ved NILU- Norsk institutt for luftforskning om situasjoner der de tynne områdene av ozonlaget flytter seg over norske landområder og gir ekstremt høy UV-indeks.

Det er forventet at UV-indeksen i påskefjellet kan komme opp mot 6. Dette tilsvarer like sterk UV-stråling som sommersolen på Sørlandet, melder både NILU og Statens strålevern.

Her kan du sjekke UV-indeksen for områdene du oppholder deg i, og grafiske UV-varsler. Kreftforeningen tipser også om at du kan få varsel på sms: Send sms med , for eksempel UV Geilo, til 1963. Gjelder kun i Norge.

Solbrent? Derfor flasser du

Beskytt deg - og barna

Kombinerer man sol og snø sent på vinteren, gir det økt risiko for solforbrenning og snøblindhet. I den sene påsken er det derfor ekstra viktig å beskytte seg. Smør deg med solkrem med minst faktor 15, særlig midt på dagen, råder Statens strålevern.

- Husk at barn og unge er ekstra følsomme for UV-stråling, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, i en pressemelding.

Hvilke stoffer i solkremen kan være skadelige?

Øynene trenger også beskyttelse, bruk solbriller. Men sjekk merkingen før du kjøper, og vær obs på at hver femte solbrille faktisk er feilmerket ifølge en svensk undersøkelse fra i fjor. Alle solbriller som selges i Norge, skal være merket med UV 400, noe som garanterer at de beskytter mot UV stråler. Dersom brillene ikke har dette merket, er det ikke lov til å selge dem i Norge, ifølge Synsam.

Hodeplagg dekker hodet, og gir skygge i ansiktet - det hjelper også mot solskader.

Statens strålevern er skeptiske til solariumbruk, og fraråder at du "forbereder" huden for påskesol eller andre ferieturer med besøk i solarium.

Solarium: - Dette bør ikke unge få lov til

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer