Storbritannia

Strammer inn

Nå blir storbyferien til London dyrere.

LONDON CALLING: Nordmenn reiser gjerne til England. Nå skal adgangen til London og andre populære reisemål bli enklere, men dyrere. Foto: Odd Roar Lange
LONDON CALLING: Nordmenn reiser gjerne til England. Nå skal adgangen til London og andre populære reisemål bli enklere, men dyrere. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I årevis har norske turister reist til Storbritannia uten visum eller spesiell innreisetillatelse. Men nå varsler myndighetene endring.

Dersom du skal reise til Storbritannia må du snart venne deg til at du må søke på forhånd og betale for å komme inn på De britiske øyer.

Opp med armlenet: De to armlenene til midtsetet er lett å løfte opp. Men visste du at det også er mulig å åpne det som går ut mot midtgangen? Video: Bim Zachrisson Totland Vis mer

Prisen du må betale

Alle norske statsborgere som besøker Storbritannia i forbindelse med turisme, forretninger, studier eller av medisinske årsaker vil nemlig trenge en såkalt ETA (Electronic Travel Authorization).

Det gjelder også for alle som skal på fotballreiser til «balløya». Der byene Manchester, Liverpool og London rager som de mest populære.

Og den nye ordningen blir ikke gratis.

Den nøyaktige prisen og datoen for innføringen av det nye systemet vil bli kunngjort seinere.

Men planen er lansering i november 2023 og at prisen for en voksen blir ca. 75 norske kroner, bekrefter britiske myndigheter.

Storbritannia vil nemlig rulle ut ETA-systemet innen utgangen av 2023.

Følger USA

Systemet vil innebære at alle utenlandske besøkende uten visum, inkludert reisende fra Norge, må søke om tillatelse via en nettbasert portal før de kommer ankommer Storbritannia.

Innføringen av ETA er en del av Storbritannias store satsing for å fullstendig digitalisere grensene innen 2025.

Systemet vil likne det mange kjenner fra reiser til USA, der man må søke om å få en ESTA-godkjenning før reisen kan starte. Prisen til USA er en god del høyere enn den britene forbereder.

Hva skal du gjøre

Foreløpig kan du reise til Storbritannia uten ETA, men det vil bli varslet når ordningen er på plass.

Da skal du gå inn på en nettside eller den britiske ETA-appen og legger inn dine grunnleggende personopplysninger, passdata og noe ekstra sikkerhetsinformasjon.

Søknadene skal i hovedsak behandles automatisk, men i enkelttilfeller vil søknaden bli behandlet manuelt.

Britiske myndigheter lover at de fleste vil motta sin godkjente britiske ETA raskt.

Besøkende vil kunne søke hjemmefra og du slipper å besøke en britisk ambassade.

Visum og ETA

I utgangspunktet vil alle utenlandske statsborgere ha ETA-tillatelse for å reise inn i Storbritannia.

En slik tillatelse kan være i form av et tradisjonelt visum eller, for ikke-visumborgere, en ETA.

ETA er altså ikke et visum i tradisjonell forstand.

Britene lover at europeere og reisende fra land som USA og Canada vil beholde sin visumfrie status.

Men alle vil trenge en ETA for å krysse grensen til Storbritannia.

Lengre gyldighet

Hvor lenge ETA til Storbritannia vil være gyldig er ennå ikke kunngjort. Sannsynligvis vil de følge den amerikanske ESTA-modellen som innebærer to års gyldighet.

I dag kan de fleste visumfrie besøkende oppholde seg i Storbritannia i opptil 6 måneder.

ETA-systemet skal gi britiske myndigheter mer nøyaktig informasjon om antall personer som reiser til Storbritannia og landene de kommer fra.

Dermed har man bedre kontroll enn hva dagens systemer gir dem. Britene håper at ETA vil gjøre Storbritannia til et enda tryggere reisemål.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer