I en analyse utført International Air Transport Association (IATA) går det fram at hendelser der flypassasjerer ikke oppfører seg slik de skal om bord har økt.
Siste tall viser at det ble rapportert én uregjerlig hendelse for hver 568 flyging i 2022, opp fra én per 835 flyging i 2021.
Erklæring
De vanligste kategoriseringene av hendelser i 2022 var å ikke rette seg etter regelverket om bord, verbale overgrep og rus.
- Hendelser med fysisk mishandling er fortsatt svært sjeldne, men disse hadde en alarmerende økning på 61 prosent sammenliknet med 2021, og skjedde en gang hver 17 200 flyging, rapporterer IATA.
- I 2019 ble det rapportert om 339 tilfeller i Norge, og i 2022 ble det rapportert om 288 tilfeller. I år har vi allerede rundt 150 innrapporterte hendelser i Norge, sier flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet David Opsahl Moldskred i en pressemelding gjengitt av NTB.
Luftfartstilsynet og en rekke andre aktører i norsk luftfart har signert en felles erklæring mot økende utfordringer med uregjerlige passasjerer. Målet er å øke de ansattes og passasjerenes trygghet.

Unngå fella
Opplæring
I denne erklæringen er det ramset opp fire punkter når det gjelder alkohol og rusmidler:
* Alkohol og andre rusmidler er i dag de viktigste årsakene til uregjerlige passasjerhendelser om bord på flyene.
* Vi skal aktivt jobbe for å bevisstgjøre ansatte sitt spesielle ansvar ved skjenking av alkohol til reisende på flyplassene og om bord på flyene.
* Vi skal tydelig informere reisende om konsekvensene dersom man blir overstadig beruset, ved at man kan bli nektet ombordstigning og muligheten til å reise.
* Vi skal kommunisere klart og tydelig til passasjerer regler og restriksjoner for alkoholkonsum, og bruk av andre rusmidler om bord på flyene.
Det er Luftfartstilsynet som har ledet arbeidet med erklæringen og den er utarbeidet sammen med flyselskapene, Avinor og den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen EASA.
Reisenettstedet Flysmart24 skriver at problemet med rusede passasjerer ikke bare eksisterer når reisende har kommet om bord på flyene, og at problemet ikke sjelden starter på flyplassene.
- Vi arbeider med å bevisstgjøre alle ansatte om deres spesielle ansvar når det gjelder skjenking av alkohol til reisende. Både på flyplassene og om bord på flyene. Personalet blir grundig opplært i ansvarlig alkoholservering og vil være godt kjent med tegn på beruselse eller overstadig drikking, sier Molskred til nettstedet.