Mange feriegjester har oppdaget at å leie bolig gjennom private kan være vel så hyggelig som å tilbringe ferien på hotell.
Muligheter til å komme i kontakt med lokalbefolkningen eller å finne overnattingssted utenfor turistområdene, er fristende for mange. Og i noen tilfeller kan man også spare mye penger, blant annet fordi man kan lage alle måltider selv og redusere antall restaurantbesøk.
Men en rekke gjester opplever at leiligheten de leide ikke finnes i virkeligheten. De blir svindlet av falske annonser. Men nå strammer EU-parlamentet grepet.
Strammer grepet
Airbnb, Booking.com og VRBO (Vacation Rentals By Owner) er tre av de store aktørene som mot provisjon kobler utleiere og leietakere sammen over hele verden.
Man regner med at rundt 25 prosent av alle turistovernattinger i Europa formidles gjennom slike bookingsider.

Klekkelig erstatning etter fly-promp
Med de nye reglene som innføres vil de være ansvarlig for falske annonser og for at utleierne betaler skatter og avgifter. Reglene vil gjelder i alle EU/EØS-land. Også Norge.
«Europaparlamentets komité for indre marked og forbrukerbeskyttelse» innførte sist uke en rekke ny regler for dette markedet.

Det offentlige skal få bedre tilgang til data samtidig som formidlingsplattformene får mer ansvar for å fjerne av ulovlige og falske annonseoppføringer.
Dermed blir det vanskeligere å legge ut annonser for falske leiligheter, og å kunne stikke av med leietakernes penger.
Tryggere for deg
- Denne forskriften vil komme både verter og plattformer for korttidsutleie til gode. Vertene vil ha en enkel registreringsprosedyre, plattformer vil ha ett enkelt regelsett for informasjon de må gi og de reisende vil være bedre beskyttet mot svindel, sier Sveriges visestatsminister Ebba Busch, som også er energiminister.
- Samtidig vil myndighetene kunne regulere basert på nøyaktige og pålitelige data.

Kan forsvinne
Skattejakt
Og nå går Hellas, som er et av nordmenns absolutt mest populære feriemål, først ut i et forsøk på å bekjempe skatteunndragelse og tapte inntekter, og for å sikre det de omtaler som «rettferdige vilkår innen turistovernatting».
Det greske finans- og økonomidepartementet forteller at de vil stramme inn reglene og øke straffene som gjelder for kortsiktig utleieoperatører fra 2024, skriver det greske reiselivsnettstedet GTP.
Nødfond
Utleiere pålegges å kreve en ekstra overnattingsavgift på 17 kroner (1,5 euro) per overnatting per dag som gjelder for alle former for turistovernatting. Inntektene fra denne avgiften vil gå til en spesielt opprettet nødfond for naturkatastrofer.
Hellas ble som kjent påført store skader da uværet Daniel herjet tidligere i september.
Samtidig må vertene som har mer enn tre utleieeiendommer føre regnskap, samt betale merverdiavgift og andre skatter, forteller GTP.
Disse må betale
Med korttidsleie menes leie bestemt tidsperiode formidlet av digitale plattformer, der tjenesten bare inneholder overnatting og levering av sengetøy.
Alle utleiere må registrere seg i et offentlig register, og de som unnlater å registrere seg må betale en bot som tilsvarer 50 prosent av forrige års bruttoinntekt, minimum 57 000 kroner (5000 euro). Boten dobles ved gjentatt brudd.
Blir kostbart
Også nettplattformer som Airbnb, Booking.com og VRBO risikerer bøter. De må betale minst 1140 kroner per kunder hvis de leverer informasjon for seint til myndighetene. som bryter reglene inkluderer 100 euro per kunde for å levere informasjon seint.
Myndighetene mangedobler beløpet dersom de ikke vil samarbeide med offentlige instanser. Og truer med 5,7 millioner kroner i gebyr for hver inspeksjon dersom myndighetene avdekker feil eller mangler.

Skroter passet
Velkommen
Inspeksjonene skal starte allerede i slutten av september og den turistskatten skal gjelder fra 2024.
Airbnb ønsker, ifølge sine egne nettsider, den nye ordningen velkommen. Utleiegiganten har nå startet en rundreise i Europa for å fortelle om de nye reglene.

Har du et tips om utleieformidlerne?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om Airbnb, Booking.com og VRBO og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?