Streiken over, men ikke i rute før torsdag

Publisert
Sist oppdatert

Streiken blant de flyplassansatte i Avinor er over, etter at partene natt til onsdag kom til enighet. Men det vil sannsynligvis drøye til torsdag før alt er i rute.

Ved totiden kom LO Stat og Arbeidsgiverforeningen Spekter fram til en løsning som begge parter aksepterte.

Ved de 13 flyplassene som har vært rammet av streik, gjenopptas normal trafikk så snart det praktisk lar seg gjøre. De reisende oppfordres til å ta kontakt med flyselskapene eller undersøke på nettsidene til Avinor for å få oversikt.

I rute fra torsdag

Selv om streiken er avblåst, vil det gå en tid før alt er i rute igjen.

- Flyselskapene har en stor utfordring med å få både fly og besetning på plass, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen ved Stavanger lufthavn Sola.

- Vi begynte med en Oslo-flyging rett før klokken sju, og så vil det gradvis ta seg opp. Vi vil få mye på plass i løpet første halvdel av dagen. Men helt normalt vil det nok ikke være før torsdag morgen, sier lufthavnsjefen til NTB.

19.000 i generelt tillegg

De ansatte får et generelt tillegg på 19.000 kroner pluss 2.000 kroner til individuell fordeling. I tillegg økes satser for ulempetillegg.

Partene er også enige om å la Riksmeklingsmannen lede en partssammensatt arbeidsgruppe som får to år på seg til å kartlegge de mange ulikhetene når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår i Avinor.

- Historisk har det utviklet seg mange ulike avtaler i Avinor. Derfor har partene blitt enige om å ta en felles gjennomgang av viktige bestemmelser med sikte på harmonisering, sier administrerende direktør Lars Haukaas i Arbeidsgiverforeningen Spekter, som understreker at oppgjøret ligger innenfor Avinors økonomiske ramme på 6 prosent.

LO Stats forhandlingsleder, Lise Olsen, er fornøyd med utfallet.

- Nå får vi tallene på bordet og kan gjøre noe med dem i 2010-oppgjøret. Vi har hele tiden visst at vi har kjempet en rettferdig kamp. Vi beklager likevel de ulempene streiken har påført de reisende, sier hun.

- Må gjenreise tilliten

Ønsket om å privatisere det statseide Avinor har kommet fra flere hold i løpet av konflikten, som har rammet passasjerer i tusentall.

- Nå starter arbeidet med å gjenreise tilliten hos kunder og passasjerer. Til å gjøre den jobben trenger vi alle med på laget, sier konsernsjef Sverre Quale i Avinor. Han sier han vil jobbe internt for å forene partene som har stått steilt mot hverandre i konflikten.

Streiken blant LO-organiserte Avinor-ansatte ved 13 flyplasser har vart siden 16. mai. 12 flyplasser har vært helt stengt, blant dem Stavanger lufthavn Sola, Bergen lufthavn Flesland, Harstad/Narvik lufthavn Evenes, Molde lufthavn Årø og Kristiansund lufthavn. Før streiken ble avblåst var 408 ansatte tatt ut. (©NTB)


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer