Streiken rammer hardt

Oslo (NTB): 17. mai og sommeren står for døren. Storstreiken kommer derfor på et svært ubeleilig tidspunktet for hotell- og restaurantnæringen.

På lørdag vil 1.590 ansatte i hotell og restaurantbransjen være ute i streik. Foto: Inga Holst
På lørdag vil 1.590 ansatte i hotell og restaurantbransjen være ute i streik. Foto: Inga Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Partene klarte ikke å bli enige under den pålagte meklingen tirsdag, og i løpet av uken går 1.590 arbeidere ved 41 bedrifter ut i streik. Bruddet var et faktum etter et bare to timer langt møte hos Riksmeklingsmannen.

- Avstanden var for stor. Det var ikke mulig å oppnå enighet, sier meklingsmann Dag Stousland til NTB.

Holder hjulene i gang

- Det er en lav grad av organisering hos oss, og vi forsøker etter beste evne å holde hjulene i gang. Men det er helt klart at det ikke er hyggelig å bli rammet av streik akkurat nå. Vi kan helt klart risikere å få redusert omsetning, sier administrerende direktør i KJS Servering, Kåre Bottolfsen til NTB.

Arbeidstakere i to av konsernets bedrifter, Zachariasbryggen Restauranter og Banco Rotto i Bergen, er tatt ut i streik.

Administrerende direktør for hotellkjeden Scandic i Norge, Geir Lundkvist, forteller at seks av deres hoteller er tatt ut i streik.

- Noen av hotellene vil vi klare å drive som normalt, noen vil gå med redusert drift, mens noen må stenge så lenge streiken varer, sier han til NTB.

Lundkvist mener streiken er veldig kjedelig for bransjen.

- Dette kommer midt i en travel sesong, og dessverre har vi vært rammet av denne typen konflikter mange ganger de siste årene. Jeg håper dette får en snarlig løsning, sier han.

Storstreik fra lørdag

- Meklingsmannen meddelte oss klokka 18 at arbeidsgiverne hadde null å gi både i forhold til kroner og øre, og også i forhold til avtaletekst som var viktig for oss i forbindelse med blant annet inn- og utleie, sier leder Eli Ljunggren i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet til TV 2.

I første omgang er det forpleiningspersonalet ved anleggsvirksomheten på Kollsnes og Aker Stord som er tatt ut. Men allerede lørdag morgen trappes konflikten kraftig opp. Da går 1.590 arbeidere ved 41 bedrifter i Akershus, Oslo, Bergen og Trondheim ut i streik.

På listen er det mange hoteller fra Radisson SAS, Clarion, Rainbow, Rica og Scandic. Og en rask opptrapping er allerede varslet.

Bruddet mellom arbeidsgiverne Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL) og Hotell- og restaurantarbeiderforbundet (HRAF) var et faktum ved 18-tiden tirsdag.

Medlemmer sa nei

- Partene sto på sitt, og dermed er det konflikt fra onsdag morgen. Oppfatningene på hver side var så forskjellige at det ikke var mulig å komme fram til noe de kunne enes om, sier meklingsmann Stousland til NTB.

HRAF og RBL avsluttet sin mekling før påske. Ledelsen i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet sendte forslaget ut på uravstemning uten å anbefale det.

Fredag ble det kjent at 78,3 prosent av medlemmene sa nei til et generelt kronetillegg på 1,50 og et lavlønnstillegg på 50 øre for arbeidstakere i bedrifter hvor gjennomsnittslønna ligger under 119 kroner timen. I tillegg kom et såkalt garantitillegg på 85 øre.

Når den pålagte meklingen ikke førte fram, er den fjerde hotell- og restaurantarbeiderstreiken på åtte år dermed et faktum.

jon.even.andersen@ntb.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer