Streikerammede ferierende

Det er høy streikefeber på Europas flyplasser. Hva skjer hvis reisen din blir forsinket? Hvilke rettigheter har du?

Hva hvis flyene blir stående på bakken?Illustrasjonsfoto
Hva hvis flyene blir stående på bakken?Illustrasjonsfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dersom man blir rammet av streik eller jordskjelv, så er det slike ting som man må ta på egen kappe, sier bransjedirektør i reisebransjeseksjonen i HSH, Rolf Forsdahl.

Hvilke rettigheter du har, avhenger imidlertid av hvilken type reise du har kjøpt; det er forskjell på om du har kjøpt en pakkereise aller om du har kjøpt fly og hotell på egen hånd.

- Når det gjelder pakkereiser og forsinkelser, er dette en teknisk mangel ved reisen som kan gi et lite prisavslag – men noen erstatning er det ikke snakk om. Når du kjøper pakkereiser er du beskyttet av en egen lov, som gir deg visse krav, sier Forsdahl.

Som pakkereisende er du beskyttet av Reisegarantifondet og pakkereiseloven. Pakkereiseloven definerer hva som er forsinkelser, innenfor hvilke tidsrammer. Les mer om dette her. I korte trekk sier loven at det er en mangel ved reisen dersom du opplever forsinkelser på mer enn åtte timer på en ukestur - men ved hendelser som eksempelvis streik, fordobles denne tidsfristen.

Dersom du kjøper en ordinær flyreise, er du imidlertid ikke like godt beskyttet.

- Når det gjelder flyreiser, er det visse ting som regnes som forsinkelser, innenfor visse tidsrammer. Dersom du har kjøpt flybillett og hotell, er det ingen du kan stille ansvarlig for forsinkelsene, sier Forsdahl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer