Strengere passregler i Østen

Flere land i Østen slipper deg ikke inn dersom passet ditt går ut på dato om seks måneder.

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere nordmenn nektes innreise til land i Sørøst-Asia fordi passene deres er i ferd med å gå ut på dato, skriver TrygVesta i en pressemelding.

Flere land har den siste tiden skjerpet sine passregler og krever nå at det må være minst seks måneder igjen til passet utløper, regnet fra den dagen man etter planen skal forlate landet.

- Det vanlige er at passet bør være gyldig i minst tre måneder fra siste dag du oppholder deg i et land. Nå har imidlertid flere land i Sørøst-Asia innskjerpet disse reglene. Dette gjelder blant annet populære reisemål som Thailand, Singapore og Malaysia, sier reiseskadesjef Leif Olav Mjelde i forsikringsselskapet TrygVesta i pressemeldingen.

Reiseforsikring hjelper ikke

- Har du ikke gyldig pass, slipper du rett og slett ikke inn i disse landene. Da må du selv kjøpe nye flybilletter, ordne overnatting og eventuelt skaffe deg et gyldig nødpass. Dette er utgifter som normalt ikke dekkes av reiseforsikringen, sier Mjelde.

TrygVesta blir stadig kontaktet av kunder som ikke har sjekket passreglene i landet de skal reise til skikkelig.

- Noen har for eksempel ikke fått med seg at USA for en tid tilbake innførte krav om maskinlesbart pass med biometriske kjennetegn for visumfri innreise. Bommer du på dette, får du rett og slett ikke komme om bord i flyet videre. Dette gjelder selv om du har påbegynt reisen og for eksempel befinner deg i London eller København, fremholder han.

- I dag ordner mange feriereisen på egen hånd. Da er det nødvendig å sette seg nøye inn i hvilke pass- og visumbestemmelser som gjelder for det eller de land du har tenkt å besøke. Dette bør du gjøre i god tid før reisen skal finne sted. Dersom du nylig har skiftet navn, bør du dessuten forsikre deg om at det står samme navn på flybilletten som i passet. Dette er spesielt aktuelt i forbindelse med bryllupsreiser, sier Leif Olav Mjelde.

Her finner du riktig informasjon

Utenriksdepartementets landsider har oversikt over pass- og visumbestemmelser i forskjellige land. Du kan også ta kontakt med landets ambassade i Norge (eller Sverige, dersom landet ikke har ambassade her).


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer