Julegaver

- Stress er ingen unnskyldning

Her taper du tusenvis av kroner på julegavene. Og det er ikke sikkert at forsikringsselskapet kan hjelpe deg.

NEI: Det er ikke her du skal legge julegavene når du forlater bilen. Foto: Odd Roar Lange
NEI: Det er ikke her du skal legge julegavene når du forlater bilen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye som kan gå galt rett for jul. Det ene er at man rett og slett blir frastjålet alle julegavene.

For det er ikke sikkert at du får dekket noe som helst på forsikringen dersom årets gaver forsvinner før de kommer fram til mottakeren.

Og det er spesielt én ting du ikke skal gjøre.

Advarer

– Ikke glem gavene i bilen, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring. Hvert år får forsikringsselskapet meldinger om bilinnbrudd der gaver blir stjålet.

HODEPINETABLETTER: Hold juletreet grønt og frodig gjennom hele julen. Ekspertenes beste tips får du i artikkelen under! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

– Du er spesielt utsatt hvis du parkerer på et sted med lite folk, med handleposene synlig fra utsida, sier Ytre-Hauge.

– Med julestress og handlepress er det neppe bilinnbrudd du tenker mest på nå rett før julaften. Da er det lett for å la dyre gaver bli liggende i bilen mens du handler videre. Det kan bli til en skrinn jul under treet. Vi ser også at noen rett og slett glemmer å låse bildøra, slik at tyvene inviteres inn, sier fagsjefen.

Gjør dette

– Prøv å skjule varene i bagasjerommet eller bruk bagasjetrekk, hvis du har. Det er også lurt å parkere på godt opplyste steder eller der det er mye folk, sier Frende sin bilskadeekspert.

– Stress er ingen unnskyldning En biltyv bruker ikke mange sekundene på å komme seg inn i bilen og rett før jul er poser, innpakkede gaver, vesker og bager fristende. Roger Ytre-Hauge har hørt mange unnskyldninger etter bilinnbrudd.

– «Jeg skulle bare kjapt inn og levere en gave», er klassikeren. Men det er dessverre ikke en gyldig unnskyldning når det kommer til erstatning fra forsikringen, sier han.

Lukket og låst

Bilforsikringer krever at bilen skal låses og at vinduer lukkes når det ikke er noen i bilen. Du skal holde nøkkelen atskilt fra kjøretøyet og utilgjengelig for andre.

– Det står at du skal oppbevare løse ting i låst bagasjerom eller takboks, sier Ytre-Hauge.

Forsikringsselskapene krever også at du aldri skal la verdigjenstander ligge igjen i bilen. Det er for eksempel smykker, klokker, elektroniske apparater eller instrumenter.

– Så hvis du blir frastjålet en Playstation, TV eller andre dyre gjenstander mens bilen står parkert utenfor butikken kan du ikke regne med at du får alt igjen på forsikringen, avslutter Ytre-Hauge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer