Selfie:

Studie: Farligere enn haiangrep

Nå skal det tas grep.

SJEKK NØYE: Vær forsiktig når du tar selfie i ferien. Foto: CandyRetriever / Shutterstock / NTB
SJEKK NØYE: Vær forsiktig når du tar selfie i ferien. Foto: CandyRetriever / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Alle gjør det. Men alle tror de gjør det på den trygge måten. Dessverre tar altfor mange feil, fryktelig feil.

Vi snakker om «selfies».

Kort fortalt

 • Selfie-trenden har vist seg å være farligere enn haiangrep, med 379 dødsfall knyttet til selfies i løpet av de siste 13 årene, sammenlignet med 90 dødelige haiangrep.
 • Mange populære reisemål har innført forbud mot selfies for å forhindre ulykker.
 • Fall fra høyder, transportrelaterte ulykker og drukning er de vanligste dødsårsakene.
 • India, USA og Russland har flest selfie-relaterte dødsfall.
 • Stadig flere populære reisemål har innført forbud mot selfies. Med god grunn. Forbudet kan til og med redde liv.

  Hundrevis av dødsfall

  Selfie-fenomenet er nå mer dødelig enn haiangrep. En studie som i 2022 ble publisert i Journal of Travel Medicine avdekket 379 dødsfall knyttet til selfies i løpet av de foregående 13 åra.

  DET MYSTISKE HULLET: Du har kanskje lurt på hvorfor flyvinduet har et lite hull? Her får du forklaringen. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

  Hele 140 turister tok sitt aller siste bilde på denne måten. Undersøkelsen avdekker at den i samme periode «bare» var 90 haiangrep med dødelig utgang.

  Dette skriver nettstedet Euronews.

  Det siste bildet

  Noen ganger ender selfie-lysten med mer komiske uhell, som i Venezia i desember, da en gruppe turister nektet å slutte å ta selfies og sette seg ned. Rett før ulykken ba gondolieren gruppen om å ikke bevege seg mens han forsøkte en vanskelig manøver under en lav bru. Gondolen veltet, men alle om bord overlevde.

  GONDOLVELT: Turister vil gjerne ha billde av seg selv i gondolen. Og noen ganger går fotojakten for langt. Foto: Odd Roar Lange
  GONDOLVELT: Turister vil gjerne ha billde av seg selv i gondolen. Og noen ganger går fotojakten for langt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

  En rekke steder blir turister nå ilagt store bøter og fengselsstraffer etter å ha gått for langt i jakte på det selfie-bildet.

  Andre går det enda verre med. Dagbladet har tidligere omtalt at 11 personer mistet livet da de skulle ta en selfie og lynet slo ned i Jaipur i India i 2021.

  I desember i fjor mistet en 24 år gammel kvinne livet mens hun forsøkte å ta en selfie på kanten av Prabalgad Fort i India. Hun falt 60 meter ned i en kløft.

  Også sportsarrangement har merket selfie-trøbbel av alvorlig art.

  Under Tour de France i 2023 førte forsøket på å ta en selfie med syklende ryttere til at en tilskuer tok borti styret til en amerikansk syklist, noe som forårsaket en krasj med 20 ryttere under den 15. etappen av løpet.

  Forbudt

  Den vakre byen Portofino i Nord-Italia innførte i fjor et midlertidig selfie-forbud på noen områder av byen for å forhindre overfylte smug. Forbudet ble innført etter det som ble beskrevet som «anarkistisk kaos», forårsaket av turister som blokkerte trafikken for å ta bilder, skriver Euronews.

  Av de 379 dødsfallene knyttet til selfies globalt mellom 2008 og 2021, var 37,2 prosent turister.

  IRRITERENDE VAKKERT: Portofino i Italia opplever trafikk-kaos grunnet selfiefotografer. Foto: Odd Roar Lange
  IRRITERENDE VAKKERT: Portofino i Italia opplever trafikk-kaos grunnet selfiefotografer. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

  Den farlige høyden

  Fall fra høyder utgjorde 49,9 prosent av alle dødsfall, etterfulgt av transportrelaterte (28,4 prosent) og drukninger (15,3 prosent).

  Gjennomsnittsalderen for selfie-ofre i denne tidsperioden var 24,4 år.

  Underrapportert

  Kvinner hadde større sannsynlighet for å bli alvorlig skadet i fall fra høyder og dyremøter, mens flere menn ble drept i transportrelaterte risikoer.

  Land med flest selfie-dødsfall inkluderte India (26,4 prosent), USA (10,3 prosent) og Russland (8,7 prosent).

  Det som er verre, ifølge en studie publisert i Journal of Family Medicine and Primary Care, er at selfie-relaterte dødsfall sannsynligvis er underrapportert, da de vanligvis ikke blir oppført som dødsårsak. Antall selfiedøde kan med andre ord være mye høyere.

  UPOPULÆRT: Selfie er ikke like populært over alt. Som her, i Tallin. Foto: Odd Roar Lange
  UPOPULÆRT: Selfie er ikke like populært over alt. Som her, i Tallin. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

  Her er det forbudt

  Togselskapet JR West Railway Company i Japan har forbudt bruk av selfiestenger på jernbaneplattformene på 1195 stasjoner.

  Etter en rekke selfie-relaterte ulykker i Mumbai, India, innførte myndighetene no selfie-soner i visse deler av byen, inkludert noen strender, festivalområder og turistattraksjoner.

  I Pamplona, Spania, er det ulovlig å ta selfies under den årlige Running of the Bulls på grunn av tidligere hendelser med hornangrep.

  I USA vedtok New York en lov som forbyr selfies med tigere eller store ville katter med mindre det er en fysisk barriere mellom personen og dyret. På samme måte har besøkende til Lake Tahoe fått beskjed om å ikke ta selfier med bjørner, da det å vende ryggen mot en bjørn er ekstremt farlig.

  Har du et tips om selfieforbud?

  Har du et tips om selfieforbud?

  Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om selfieforbudene? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

  Bilde av norgesferiekartet

  Norgesferie

  Se lesernes favorittreisemål

  Legg til dine steder Se kart