Suger blod mens du sover

- Se opp for veggedyr i ferien, advarer Folkehelseinstituttet.

VEGGEDYR: Ferieminnet du helst ikke vil ha med deg hjem ... Foto: Wikipedia
VEGGEDYR: Ferieminnet du helst ikke vil ha med deg hjem ... Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De kommer frem om natten og fråtser i blod fra kroppen din. De oppholder seg hovedsakelig i sprekker i sengen eller i nærheten av sengen, men som oftest vil det være vanskelig å oppdage dyrene om de ikke opptrer i svært stort antall.

- Veggedyr har økt i antall over hele verden i de senere år, inkludert Norge, skriver Folkehelseinstituttet.

Stadig flere veggedyr i Norge

De advarer nå mot småkrypene, og ber deg ta forholdsregler for å unngå å bli bitt eller i verste fall å få med deg veggdyrene hjem.

Her bør du passe på

Veggedyr spres med mennesker og følger gjerne med i bagasjen. Overnattingssteder som hoteller, herberger, campinghytter og turisthytter er spesielt utsatt for angrep. Her er det en stadig utskifting av folk, som har med seg bagasje som kanskje inneholder ubudne gjester - og som også tar med seg uhumskhetene videre. Derfor bør du være spesielt påpasselig ved overnatting på slike steder i ferien, ifølge rådene fra Folkehelseinstituttet.

Disse deler du hotellseng med: Se video av middens angrep og blodsuging!

Etter ca. 1 uke var ting eskalert noe voldsomt og jeg hadde også fått klumper som klødde inntenst. Vi dro av lakenet og sengetøy for å vaske det uten vaskemiddel og fikk med skrekk se ikke bare 1 koloni med veggdyr men 4-5. Snakker om kanskje 200 veggdyr i stort og smått!! Grøss!!


Sjekkliste

Her er forholdsreglene fra fhi, for å unngå veggedyr:

 • Sjekk senga for spor etter veggedyr når du kommer til et overnattingssted. Det vil som oftest være vanskelig å oppdage dyrene om de ikke opptrer i svært stort antall, men de sorte ekskrementflekkene er lettere å finne. Kikk under madrassen og på sengegjerdet.

 • Oppbevar bagasjen mest mulig lukket og gjerne på bagasjehylle. Det kan hindre eventuelle veggedyr å krype inn i bagasjen.

 • Ved mistanke om veggedyr, frys eller vask bagasjen på stedet eller når du kommer hjem. Bagasjen må fryses ved -18 grader celsius til alt er gjennomfrosset, som vil ta noen dager, eller klærne må vaskes på minst 60 grader.

 • Gi overnattingsstedet beskjed.
 • Det verste vi vet

  Kryp på hotellrommet er det verste vi vet på hotellrommet, ifølge en undersøkelse på hotellnettsiden Trivago. Det utkonkurrerer alle andre hotellfornøyelser som tyveri, matforgiftning, skittent basseng og støy - for å nevne noe.

  I forbindelse med denne artikkelen om kryp på hotellrommet, har mange lesere skrevet inn om sine opplevelser med veggedyr og andre småkryp. Denne historien fra leseren Den reisende er ganske talende for hvilke opplevelser et møte med veggedyr kan innebære:

   "Husker med gru tilbake i fjor sommer da samboeren og jeg dro til Fuengirola rett utenfor Malaga i Spania (Costa del Sol).

   Skulle feriere et par uker i en ferieleilighet og etter noen dager begynte samboeren å få en rekke myggstikkliknende klumper flere steder på kroppen. Vi tenkte kanskje hun reagerte på sengetøy eller noe slikt, siden hun er veldig sensitiv.

   Etter ca. 1 uke var ting eskalert noe voldsomt og jeg hadde også fått klumper som klødde inntenst. Vi dro av lakenet og sengetøy for å vaske det uten vaskemiddel og fikk med skrekk se ikke bare 1 koloni med veggedyr, men 4-5. Snakker om kanskje 200 veggdyr i stort og smått!! Grøss!!

   Vi sjekket inn på hotell, men de neste dagene var vi omtrent dekket med klumper som var forårsaket av veggedyr-bitt!

   Tenk dere 3-400 ekstremt kløende myggstikk på en gang!!! Kunne ikke sove eller noe som helst. Værste ferien noensinne!"

  Suger blod mens du sover


  Har du hatt en mindre lystig hotellopplevelse med midd, veggedyr eller andre kryp? Har du bilder av bitt eller kryp? Tips oss gjerne i debattforumet eller på e-post.

  Vår kollega Bjørn Eirik Loftås fikk besøk av ubudne sengekryp under et hotellopphold i Berlin - som resulterte i kløende, røde kuler over hele kroppen. Les saken her.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer