Superbakterier kan ødelegge ferieidyllen

Oslo (NTB-Solveig Joten Svensen): Det er sommer og høysesong for utenlandsreiser. Ferierende nordmenn løper en stor risiko for å bli smittet av motstandsdyktige bakterier ved sykehusbesøk i utlandet.

Superresistente bakterier som ikke antibiotika biter på er et økende problem.
Foto: Colourbox Foto: Colourbox
Superresistente bakterier som ikke antibiotika biter på er et økende problem.
Foto: Colourbox Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Infeksjonssykdommer som lungebetennelse, hjernehinnebetennelse, og sårinfeksjoner er nemlig vanskeligere å behandle i Sør-Europa enn i Norge.

Årsaken er den store forekomsten av superbakterier som ikke tas knekken på av antibiotika.

Pandemi

Superresistente bakterier som ikke antibiotika biter på er et økende problem.
Foto: Colourbox Foto: Colourbox
Superresistente bakterier som ikke antibiotika biter på er et økende problem.
Foto: Colourbox Foto: Colourbox Vis mer

- Vi står overfor en verdensomspennende pandemi av resistente bakterier. Det er et vanvittig stort overforbruk av antibiotika, noe som har ført til at man enkelte steder i verden ikke kan bruke antibiotika i det
hele tatt, sier overlege Dag Berild ved infeksjonsmedisinsk seksjon ved Aker sykehus i Oslo.

Hvis man havner på sykehus, enten det er i Sør-Europa, USA eller Asia, er risikoen for å bli smittet av superbakteriene stor, uavhengig av hvilken sykdom man har.

Går over av seg selv

Morten Lindbæk er professor i allmennmedisin og leder Antibiotikasenteret ved Universitetet i Oslo.

- Hjemme i Norge kan sykdommer som luftveisinfeksjoner, urinveisinfeksjoner og hudinfeksjoner behandles med vanlig penicillin. Blir man syk i utlandet, må man behandles med en mer bredspektret type antibiotika. Derfor er det fare for at det tar lengre tid før man blir frisk, og risikoen for komplikasjoner er større, sier Lindbæk.

Han forteller at man ved sykdommer som ørebetennelse, bihulebetennelse og halsbetennelse veldig ofte blir frisk av seg selv.

- Derfor skal man tenke seg om to ganger før man tar imot antibiotika, sier Lindbæk.

Smarte bakterier

- Bakterier er veldig smarte. Når de føler seg truet av antibiotika, endrer de arvestoffet slik at de slipper unna medisinen. På denne måten blir alle bakteriene av denne typen motstandsdyktige, forklarer Berild.

Berild forteller at man ved sykehusbesøk i utlandet ikke kan ta noen forholdsregler, fordi bakteriene er der uansett.

- Må du på sykehus, så må du. Det eneste rådet jeg kan gi, er å la være å drikke seg dritings, la være å kjøre i fylla og unngå ubeskyttet sex. Pasienter som har kommet ut for skuterulykker i Thailand er en klassiker hos oss, sier Berild.

Jevn økning

- Antibiotikaforbruket er altfor høyt, selv om vi i Norge bruker lite antibiotika i global sammenheng. Men med det vi vet om konsekvensene av stort forbruk, burde vi stramme inn bruken, sier Berild.

Han mener at folk rett og slett må finne seg i å være litt forkjølet.

- Hvis man har litt vondt i halsen og føler at man ikke har tid til å være syk, er det også veldig lett å gå til legen og få antibiotika, sånn for sikkerhets skyld, sier Berild.

- Det verste av alt er at antibiotika er det mest verdifulle legemidlet vi har, det er det som har reddet flest liv opp gjennom historien. Hvis det blir oppbrukt, er vi ille stelt om noen tiår, mener Berild.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer