Superraskt i Asia

Japanerne har hastighetsrekorden med 581 kilometer i timen, men det er kineserne som kan skryte av å ha den raskeste banen i kommersiell trafikk.

Publisert
Sist oppdatert

Japan

Japan er høyhastighetstogenes vugge. Her kom høyhastighetstog i trafikk så tidlig som i 1964. Japanernes høyhastighetstog er av typen Shinkansen ”bullet train”. Første strekning ut var Tokyo-Osaka, og hastighetene var oppe i 200 kilometer i timen. I dag er det tre generasjoner Shinkansen-tog som kjøres på japanske skinner; de raskeste er den nyeste typen: Shinkansen 500, som har en imponerende 15 meter lang og spiss nese som skal minske luftmotstanden. Maksfart på disse ferskeste kroppene i familien er 300 kilometer i timen, men hastighetsrekorden til Shinkansen er imponerende 443 kilometer i timen.

Det japanske jernbaneselskapet Central Japan Railway Co. driver med tester for å utvikle enda raskere jernbaner, i samarbeide med Japan’s Railway Technology Research Institute. De tester ut maglev (magnetic levitation) tog på en egen spesialbygget test-strekning. Maglev-toget svever på elektromagnetiske puter, og bremses altså ikke av friksjon som oppstår mellom skinner og hjul på konvensjonelle tog. Japanerne forsøker stadig å presse maglev-togene opp i stadig høyere hastigheter, siste rapporterte rekord fra desember 2003 lyder på anselige 581 kilometer i timen. Utviklingen av maglev-togene er et nasjonalt finansiert prosjekt, hvor målet selvsagt er å få systemet klart for praktisk bruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer