Slik reiser du trygt

Supertips mot tyveri

Mange skal nok reise ut av landet i vår og sommer. Da er det noen tips du bør vite på forhånd.

VÆR FORSIKTIG: Det er ikke lurt å legge verdigjenstander lett tilgjengelig. Foto: Arne Voll, Gjensidige
VÆR FORSIKTIG: Det er ikke lurt å legge verdigjenstander lett tilgjengelig. Foto: Arne Voll, Gjensidige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I flere år har nordmenn i stor grad feriert i Norge, men nå kan det virke som om reiselysten er tilbake for fullt.

Det kan likevel være lurt å ta noen forholdsregler slik at man ikke blir et enkelt offer for frekke tyver, oppfordrer Andreas Handeland, som er reiseekspert og kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

- Etter tre år med global pandemi, flystreik, reiserestriksjoner og krig i Europa har vi blitt nokså «rustne» når det gjelder å passe på tingene våre. Dette ser vi både på reisetallene våre, men også når det gjelder innbrudd og annen kriminalitet.

FREKT: Denne morgenleveringen var ment som en hyggelig oppmerksomhet til en som hadde bursdag. Men den havnet ikke i riktige hender. Video: Privat. Vis mer

- Vi senker skuldrene litt vel mye

- Det som folk gjerne bør tenkte på når de er på utenlandsferie er at det i utlandet ikke nødvendigvis er slik som Norge. Vi bor i et land med mye tillit mellom mennesker og relativt lite kriminalitet, sier han til DinSide.

Handeland forteller at kriminalitetsbildet i mange land ser ganske annerledes ut og at du som turist fort kan bli et offer for vinningskriminelle.

- Da snakker vi lommetyveri, bagasjetyveri eller andre former for svindel, fordi de skjønner at du kommer fra et land høyt oppe mot nord, hvor situasjonen er helt annerledes enn i deres land, sier han og legger til:

- Vi senker skuldrene litt vel mye, rett og slett fordi vi ikke er vant til å tenke på tyverier og ran i det daglige. Ergo kan våre verdisaker være lavthengende frukter for kriminelle.

Barns sekker utsatt

- Vi vet at det er tøffere tider økonomisk, ikke bare for oss, men også i utlandet. Dette rammer mange, og det gjør igjen at «kjeltringene» er tilbake, ofte lurere og frekkere enn noen gang, forteller Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige til DinSide.

Han forteller at det er ingen tvil om at det er godt kjent i utlandet at mange nordmenn er kjent for å ha god råd.

- Sekker og vesker er fulle av verdisaker. Mobil, nettbrett, fotoapparat, hodetelefoner, merkeklær og så videre. Alt en ofte kan ha med seg på en liten tur, sier har og fortsetter:

- Selv små barn kan ha med seg mobil, Nintendo og nettbrett, for eksempel når en skal ut å spise – for å holde seg litt i ro. Bare i barnas sekker kan det være snakk om flerfoldige tusen kroner i verdier.

Lurt å ikke flagge at en er norsk

Nordmenn har altså ofte har med seg store verdier i sekker og kofferter på tur.

- Derfor tror vi det kan være lurt å ikke flagge at en er norsk. Det gjelder alt fra norske flagg på sekker, kofferter, vesker og liknende. En trenger heller ikke å vise offentligheten at man har store verdier med seg, enten på kroppen eller i ei veske eller sekk.

Det samme gjelder dyre klokker og smykker. De kan godt ligge igjen på hotellrommet, men helst igjen hjemme i Norge, ifølge Voll.

- De fleste tyveriene skjer når man ferdes på offentlig steder hvor det samles mange mennesker og det er mye trengsel. Vær derfor ekstra på vakt på busser, togstasjoner, markeder og under restaurant- og kafébesøk, sier han.

KNYT: Det kan være lurt å knyte fast sekker, vesker og bagger til bord eller stoler der man sitter. Foto: Arne Voll, Gjensidige
KNYT: Det kan være lurt å knyte fast sekker, vesker og bagger til bord eller stoler der man sitter. Foto: Arne Voll, Gjensidige Vis mer

- Mange opererer i team

Han forteller at tyvene følger med. Når de ser personer eller familie med mange sekker, eller at en tar fram verdisaker, så følger de etter og leter etter det rette tidspunktet å slå til på.

- Derfor bør en være oppmerksom om en får henvender fra ukjente. Selv om de i utgangspunktet virker hyggelig, så kan de ha urent mel i posen. Mange opererer i team og er flere sammen. Samtidig er noen av tyvene så utspekulert at de nesten kan trylle, sier Voll.

Han forteller også at mange tyver bruker el-sparkehjul og moped når de nasker med seg gjenstander og farer av gårde.

- Mitt beste tips er om en er på restaurant, strand eller andre steder og har ryggsekk eller veske med. Bind noen av skulderstroppene fast i stol eller andre gjenstander. Da sitter de fast om noen prøver å stikke av eller stjele den, sier Voll.

Ekstra oppmerksom på flyplasser

Handeland i If forteller også at man bør være ekstra oppmerksom på flyplasser og på kollektivknutepunkter, der det er mange hoteller og busser som stopper for å lesse ut bagasje.

- I en del land er det mange kriminelle som opererer på disse plassene. Som turist kan du bli ekstra stressa, spesielt om du reiser med små barn og det er mye å holde styr på.

Reiseeksperten forteller at tyvene utnytter seg av dette stresset. De kan for eksempel ta bagasje mens du ser vekk et lite øyeblikk, men også lage et opptrinn for å flytte oppmerksomheten din.

- Et slikt opptrinn kan være en falsk ulykke, krangel på gata eller utenfor flyplassområdet, der du ser bort et sekund. Mange av disse tyvene er ordentlige eksperter, så dette utnytter de naturlig nok til sin fordel, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer