Surrealistisk bursdagsfeiring

I 2004 er det 100 år siden billedkunstneren Salvador Dalí ble født, og det markeres gjennom hele året.

Publisert
Sist oppdatert
Salvador Dalí brydde seg ikke om konvensjoner. Smykkesamlingen besnærer med ekstravagante detaljer. Dette edelstenbesatte hjertet beveger seg.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Salvador Dalí brydde seg ikke om konvensjoner. Smykkesamlingen besnærer med ekstravagante detaljer. Dette edelstenbesatte hjertet beveger seg.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer

Surrealistisk bursdagsfeiring

 1. Dalí-året i korte trekk


Den store feiringen av Salvador Felipe Jacinto Dali startet allerede i oktober i fjor med kongelig velsignelse. I 2004 hentes arbeidene til den omstridte, genierklærte spanske kunstneren frem i museer og kunstsentra over hele Europa.

Spektakulært

Spanias mest kontroversielle kunstner, Salvador Dalí, ble født i Figueres i 1904. Han fikk navnet etter sidn avdøde bror, og regnet seg som en inkarnasjon av sin eldre bror. Etter kunststudier i Madrid, ble han venner med lyrikeren Federico García Lorca og filmskaperen Luis Buñuel. Dalí reiste videre til Paris hvor han sluttet seg til surrealistbevegelsen. Det er fra denne tiden Dalís svært kjente malierer ble skapt: The persistence of memory, The Grand masturbator, The Spectre of Sex Appeal og The Lugubrious Game. Han treffer også Helena Ivanovna Diakonova fra Russland, senere kjent som Gala. Hun ble hans muse, livsledsager og som Dalí uttrykte det, hans dronning. Under andre verdenskrig bor paret i USA hvor han gjorde stor suksess med arbeidene sine. Under 50- og 60-tallet arbeider Dalí mer med religion, historie og vitenskap, og det er fra denne perioden de kjente bildene St. John of The Cross, Galatea of the Spheres, Corbus Hipercubus, The Last Supper ble laget. På 70-tallet startet Salvador Dalí opp arbeidene med omgjøre hjembyens teater til Teatro-Museo Dalí. Museet i Figureres henrykker, sjokkerer og begeistrer. Salvador Dalí har laget en odyssé av sine arbeider: installasjoner, malerier, skisser, og rammen rundt er det veldige bygget smykket med surrealistiske detaljer. Køene av interesserte er lange utenfor Dalí-institusjonene, men også utenfor småbyens mange suvernirsjapper. Hva med et deformert armbåndur eller en dørknott som illuderer å være smeltet?

Salvador Dalí laget også smykker; edelstensbesatte hjerter som slår, ekstravagante trutmunner med perletenner til å feste på jakken og kjeder med flueføtter. Denne kolleksjonen er også stilt ut i Figureres.

Jubileum i alle kanaler

Salvador Dalí eksperimenterte med form og dimensjoner fra dette atelieret i Cadaqués.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Salvador Dalí eksperimenterte med form og dimensjoner fra dette atelieret i Cadaqués.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Som innledning til Dalí-året 2004 ga det spanske flyselskapet Iberia ett av sine fly navnet Salvador Dalí. Men både studenter, publikumsstiftelser, museer og kuratorer feirer nå Dalís arbeider, ikke bare i Dalís hjemfylke Katalonia i Nord-Spania, men over hele verden. Også restaurantbransjen hevder at mat og kunst henger nøye sammen. I L’Empordà har sytten restauranter slått seg sammen om å gjøre maten om til kunst, og i ånden til Dalí.

- Det er en forbindelse mellom kunst og gastronomi, begge er involvert i kampen mellom teknikk, tradisjon og innovasjon, og som vi ser det ganske klart i L’Empordà, mellom fornuft og galskap, skriver sammenslutningen Art i Gastronomia på sitt nettstede.

Utstillinger, show, symposier og filmfestivaler – alt som bærer et snev av Dalís surrealistiske verden blir løftet frem. Utstillingene er lagt over flere temaer som opptok kunstneren, men også arbeider av andre kunstnere og filmfolk som har tatt opp i seg en flik av det daliske universet deltar.

Gala

Elefant på flueføtter. Her fra Casa-Museo Castillo Gala Dalí i Púbol.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Elefant på flueføtter. Her fra Casa-Museo Castillo Gala Dalí i Púbol.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


- Du er en dronning, en dag skal jeg kjøpe et slott til deg, skal Salvador Dalí ha sagt til sin livsledsagerske Gala.

Dalí holdt ord: I 1968 kjøper Dalí et middelalderslott i Púbol, cirka 40 kilometer fra Figueres. Casa-Museo Castillo Gala Dalí ligger i Pubol cirka 40 kilometer fra Figueres og huser en del av Dalís tegninger. Gala oppholdt seg i slottet i flere perioder frem til sin død i 1982 og her holdt hun også hoff for sine unge elskere. Gala Dalí er stedt til hvile i slottets mausoleum. Slottet og den tilhørende hagen ble åpnet for publikum i 1996 og her er det mulig å se de særegne interiørene med sine burleske detaljer, Galas gallakjoler fra designere som Pierre Cardin og Christian Dior og Dalís skulpturer. Dalís utsøkte sans for overraskelser kommer også finfint til uttrykk på eiendommen; Gala hatet synet av radiatorer, og dekket slottets varmestasjoner omhyggelig til. Hva er vel mer naturlig enn at Dalí svarer med å tildekke radiatoren i en av salene med nettopp et maleri av en radiator?

I Portlligat, rett ved Cadaqués ligger Dalís bolig og atelier som i dag er åpent for publikum. Det var her Dalí døde i 1989. Dalí selv hadde planlagt å gravlegges ved siden av sin Gala i Púbol, men slik gikk det ikke. Han ligger begravet i Teatro-Museo Dalí i Figueres.

 • Dalí-året: Datoene, begivenhetene og adressene
 • Les!

  Elegant småbyluksus i Nord-Spania
  For en neve euro – Barcelonas beste markeder
  Barcelona for den blakke
  Luksus og ekstravaganse i Barcelona
  På en gyllen snurr – dykk ned i cavakjelleren
  Antoni Gaudís’ Barcelona
  Tips om tapas
  Supermodellenes valg


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer