Surrealistisk i Paris

Skal du bare se én utstilling i Paris akkurat nå anbefaler vi at du tar turen til Centre Pompidous Joan Miró 1917-1934 utstilling. Den viser kunstnerens utvikling fra nesten pinlig detaljerte og nøyaktige bilder til de absurde, surrealistiske og abstrakte verkene han kanskje er mest kjent for.

Publisert
Sist oppdatert
Et besøk på Miró utstillingen i Centre Pompidou tar deg med helt opp i toppen av det berømte franske kulturhuset. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Et besøk på Miró utstillingen i Centre Pompidou tar deg med helt opp i toppen av det berømte franske kulturhuset. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Surrealistisk i Paris

  1. En fryd for sansene


"Det er vanskelig for meg å snakke om maleriene mine, siden de kommer fra et eller annet slags sjokk, objektivt eller subjektivt, som jeg overhodet ikke er ansvarlig for."

    - Joan Miró, fritt oversatt

Jeg har ikke tenkt å si så mye forklarende om maleriene hans her, istedet overlater jeg til dem som er så heldige å få med seg utstillingen å bedømme dem selv.

Forståelig

Utstillingen starter tidlig i Mirós karrière, da han var 24 år og såvidt på vei til sitt eget uttrykk. Mirós kunsverk er kanskje ikke alltid like lette å forstå - for noen kan det fortone seg som bisarre barnetegninger de selv kunne gjort bedre. Sterke farger - ja, men kvalifiserer to store sirkler og noen svarte streker virkelig til all denne anerkjennelsen? (Det er lov å si det høyt, det er garantert flere som er av samme mening.)

Om du synes det er pent eller ikke, er forsåvidt knekkende likegyldig, men det denne utstillingen lykkes i er å vise hvor Mirós noe uforståelige sirkler og streker kommer fra. Vi kjenner igjen ansikstrekk, landskapslinjer og former ettersom han jevnlig tar opp temaene og linjene.

De karakteristiske rørene på Pompidousenteret er fargekodet: Ventilasjonsørerene er blå, vannrør er grønne, elektriske kabler er gule. Områdene mennesker beveger seg igjennom, for eksempel rulletrappene, er malt i rødt. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
De karakteristiske rørene på Pompidousenteret er fargekodet: Ventilasjonsørerene er blå, vannrør er grønne, elektriske kabler er gule. Områdene mennesker beveger seg igjennom, for eksempel rulletrappene, er malt i rødt. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Den verdenskjente spanske kunstnerens verker er stilt ut over hele verden - fra Museum of Modern Arts i New York og Tate Gallery i London til Tehran Museum of Contemporary Art i Iran. Mest kjent er han nok for sin tilhørighet til Barcelona - tar du en tur til byen vil du kunne spasere blant kunstverkene hans i Parc de Montjuïc.

Kunst-light?

Interessert, men ikke interresert? Da foreslår vi at du benytter deg av Centre Pompidous 1-timesbillett. Den gir adgang hele senteret i én time. Prisen på 9 euro (80 kroner) er det heller ingenting å si på. Billetten du får er utstyrt med en strekkode, som blir sjekket hver gang du går inn i en ny del av senteret. Du vil ikke bli jaget ut når timen er gått, men det betyr at du ikke kan gå inn i nye deler av senteret.

Centre Pompidou har mer å by på enn separatustillinger. Butikk, kino, kaféer og restauranter - akkurat hva vi nordmenn vil kalle et godt, gammeldags kulturhus.

Hva med å gi den permanente ustillingen en time av Parisoppholdet ditt?

TIPS: Køen er ofte lang utenfor Centre Pompidou - og etter sikkerhetskontrollen ved inngangen venter enda flere køer. Forsøk å unngå ettermiddagene, da pariserne strømmer til etter jobb, likeledes "morgenrushet" - køen strekker seg over hele den store plassen foran museet lenge før det i det hele tatt har åpnet dørene. Bruk heller tiden i morgentimene på å ta en kaffe på en av de små kafeene som ligger rundt senteret. Kommer du tilbake tre kvarter senere burde køen være borte, før den tar seg opp igjen rundt lunsjtider.

Miró på Centre Pompidou

Skal du til Paris? Vi har samlet våre artikler om lysenes by her.

Kunstinteressert? Se vår guide til verdens kuleste museer for samtidskunst.

Foretrekker du heller å rusle gatelangs kan du la deg inspirere av vår guide til venstre elvebredd i Paris - Rive Gauche

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer