Suvenirtyver jages av onde ånder

Hundrevis av steintyver leverer tilbake sine trofeer til Australia.

Publisert
Sist oppdatert

Hundrevis av turister som har stjålet med seg en del av Australias mest kjente landemerke, Ayers Rock, har levert tilbake de ulovelige suvenirene i etterkant.

Rammet av ulykke

Mange begrunner tilbakeleveringen med at de har blitt forfulgt av ulykke siden de tok steinene, melder australske The Sunday Telegraph . Det kommer historier om ekteskapsbrudd, familiesykdom og til og med død.

Najonalparken hvor Uluru, eller Ayers Rock, befinner seg, mottar i snitt en pakke med stein hver dag. Pakkene kommer fra hele verden og inneholder også ofte en unnskyldning.

Jasmine Foxlee, som har studert fenomenet, sier til The Sunday Telegraph at rundt 25 prosent av de som returnerer steinen tror de har fått en forbannelse over seg på grunn av ugjerningen sin.

Ayers Rock er et av verdens mest kjente landemerker - men ikke ta en del av den med deg hjem! Foto: Sxc.hu
Ayers Rock er et av verdens mest kjente landemerker - men ikke ta en del av den med deg hjem! Foto: Sxc.hu Vis mer


Andre påstår å endelig ha forstått Ulurus kulturelle og åndelige viktighet for de innfødte aboriginerne som er de rettmessige eierne av landet, og leverer derfor tilbake steinene.

Rundt en halv million turister besøker Uluru hver år, og mange av dem klatrer opp den bratte steinformasjonen til tross for prangende skilt som advarer at de tramper på hellig aboriginsk grunn.

Og noen går altså enda lenger og putter en del av fjellet i kofferten.

Den største steinen levert tilbake veide 32 kilo tung, og ble sendt fra Sør-Australia. En annen pakke på ni kilo ble postet fra Tyskland.

På den sikre siden

De fleste steinene er likevel små nok til å passe i lommen. Flestparten av steinene kommer tilbake med en enkel melding som sier unnskyld. Andre har skrevet med detaljerte forklaringer og historier om hva som har skjedd etter at de tok stein når de var på ferie.

En britisk turist skrev følgende:

- Alt var bra i livet mitt før jeg tok steinen fra Ayers Rock. Etter det har ting bare gått i nedoverbakke. Kona mi har hatt slag og alt har gått dårlig med barna mine - vi har blitt forfulgt av ulykke.

- Det er en ganske mystisk usikkerhet rundt aborginske ånder og kultur, og ofte er vi mer på vakt med ting vi ikke vet så mye om. Jeg tror mange av de som returnerer steinene vil være på den sikre siden, sier Jasmine Foxlee til australske The Sunday Telegraph.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer