Svalbard feirer solens tilbakekomst

Hvert år, når solen igjen smiler til Svalbards befolkning, feires den velkomne gjesten med en ukes solfest.

Publisert
Sist oppdatert

Neste uke vender solen tilbake til Spitsbergen, og innbyggerne i Longyearbyen kan sammen med øvrige tilreisende og turister, se frem til en uke med kulturarrangementer i byen på 78 grader nord. Det blir utstillinger, konserter, snøskuterkonkurranser og revyer under paraplyen Solfestuka 2008.

Når: Uke 10 (2. til 8. mars)Hvor: Longyearbyen, Svalbard

Den store dagen hvor sola igjen kaster sine stråler utover Longyearbyen, er 8. mars - altså solfestens siste dag. Da samles befolkningen tradisjonen tro på den gamle sykehustrappa på Skjæringa, i minuttene før solen viser seg - og deler solens tilbakekomst mes sang og jubel. Sola blir erklært tilbake når den når frem til den gamle sykehustrappa, dette etter fire måneder uten sol i dette lille norske samfunnet på 71 grader nord.

Blant festlighetene som byger opp til klimakset når sola vender tilbake, er dette:

"Ut i vår hage - dessert" med Atle Antonsen og Harald EiaRaga Rockers-konsert på KroaSpitsbergen Revylag presenterer "Kullrekka på KulturHuset"Urfremføring av "Longyear City" ved Liv Mari Schei m/bandFestivalutstiller Kari Barkenæs i Galleri SvalbardTa sjansen! på Hiorthhamn

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer