Svenske flypriser 35 prosent lavere

Svenske flyreisende slipper unna med lavere pris per kilometer enn norske.

Billigere med SAS i Sverige enn i Norge, på tilsvarende strekninger.
Billigere med SAS i Sverige enn i Norge, på tilsvarende strekninger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Transportøkonomisk Institutt (TØI) har funnet at svenskene slipper inntil 35 prosent billigere unna på sine flyreiser med SAS enn det nordmenn må regne med. Både fullprisbilletter og rabattbilletter er billigere i Sverige enn i Norge.

Dyrere selv uten avgifter

TØI har utført undersøkelsen ved å sammenligne priser hentet fra SAS sine internettsider. Prisene det gjelder er for midten av mars, der de fleste billettkategorier var tilgjengelige. De har sammenlignet flystrekninger fra hovedstedene, med tilnærmet samme lengde. Prisene gjelder tur-returreiser innenlands. Selv når TØI fjerner avgiftene som faller bort 1. april, er de norske prisene høyere enn de svenske. Det skriver instituttet i sin foreløpige utredning for Samferdselsdepartementet. I gjennomsnitt ligger svenske priser 6 prosent under de norske. Små forskjeller i fullprisbilletter, men rabatterte reiser er i snitt 30-35 prosent billigere enn tilsvarende norske reiser. TØI mener at verken avgiftsnivå eller kostnadsnivå kan forklare denne store forskjellen.

Annen etterspørsel

Konkurransesituasjonene i Norge og Sverige er forholdsvis lik, mener TØI. Men i Sverige er alternativene til fly mye bedre utbygd. Både veinett og tognett er bedre enn i Norge, med hurtigere frekvens og kortere reisetid. Det viser seg at på reiser over 40 mil, går omkring 60 prosent av reisene med fly i Norge, mens kun 15 prosent velger fly i Sverige på samme avstand. Dessuten er kjøpekraften lavere i Sverige enn i Norge. Selskapene setter altså ned prisene i Sverige fordi det kreves mer for å få svenskene til å velge fly fremfor bil og tog.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer