Svenskenes stolthet i trøbbel

Svovelsyre og fuktige turister truer med å ødelegge Vasaskipet.

Vasamuseet ble bygget rundt Vasaskipet, og åpnet for publikum i 1990. Foto: Karoline
Vasamuseet ble bygget rundt Vasaskipet, og åpnet for publikum i 1990. Foto: Karoline Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigsskipet Vasas fantastiske fremtoning og forunderlige historie har lokket mer enn ni millioner turister til Vasamuseet i Stockholm siden det ble åpnet i 1990. Krigsskipet ble berget allerede i 1961 etter 333 år på havbunnen. Nå trues det uheldige skipet på nytt, av en kombinasjon av vann og svovelsyre.

Fuktig trussel

21. februar åpnet Vasamuseet en liten utstilling om et stort problem som nylig er avdekket. Gjennom sine århundrer på havbunnen har skipet tatt opp mengder av svovel i treverket. I løpet av den fuktige sommeren for to år siden, ble mystiske avleiringer funnet på skipet. Det viste seg raskt å være svovel som ble trukket ut av treverket av fuktigheten fra de mange regnvåte besøkende i museet. Når svovelen kommer i kontakt med oksygen, dannes svovelsyre som over tid vil bryte ned treverket.

Mangler midler

Nær 80 prosent av undersøkte objekter fra Vasa er angrepet av svovelsyren, skriver Vasamuseet på sine hjemmesider, og de definerer det som en alvorlig trussel mot skipet. Selv om forskere arbeider med å finne løsninger, skriver museet at de per i dag ikke har penger til å berge skipet. De arbeider foreløpig med kortsiktige løsninger, for eksempel å øke pH-verdien for å øke motstandskraften mot syreangrepet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer