Nye reiseråd fredag 24. juli

Sverige: Hit kan du dra nå

Fra midnatt kan du utvide horisonten din ytterligere, i alle fall mot Sverige. Les hvor du kan dra i saken under.

NYE REISERÅD: Regjeringen la fredag 24. juli frem nye reiseråd for Europa for hvilke land nordmenn kan besøke uten å bli pålagt karantene etter endt opphold – såfremt ikke landet blir rødt mens du er på reise. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under regjeringas pressekonferanse fredag 24. juli ble «mistankene» bekreftet: Fire svenske len gjenåpnes for nordmenn, i tillegg til de tre som var åpne fra før.

Selv om Sverige totalt sett har 45,4 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, ifølge ECDP, som er godt over Folkehelseinstituttets (FHI) grense på maks 20 smittede per 100.000, er det slik at FHI gir unntak for enkeltområder i Norden hvis de er innenfor smittegrensa og har færre enn fem prosent positive coronavirus-prøver de siste to ukene.

- Flere svenske len har en nedadgående trend, og de fleste tilfredsstiller allerede kravet om mindre enn fem prosent positive prøver, sa rådgiver Robert Whittaker i FHI til Dinside torsdag.

Denne nyeste vurderingen ble gjort torsdag, og resultatene presenteres på regjeringas pressekonferanse fredag. Neste vurdering etter det er planlagt 6. august.

Smittetall avgjør reiseråd

Land i EU/EØS/Schengen-området med færre enn 20 bekreftede tilfeller per 100.000 innbyggere de siste to uker og færre enn fem prosent positive prøver i snitt per uke i samme periode, blir satt til grønt og gir ikke krav om innreisekarantene ved hjemkomst.

I tillegg gjør FHI en helhetsvurdering av landene, basert på trender i smittetallene, og annen relevant informasjon. Per i dag gjøres det vurderinger på regionnivå kun for nordiske land.

Hit kan du reise

Dermed ser lista over lenene i Sverige du kan reise til karantenefritt slik ut:

  • Blekinge
  • Kalmar (ny i uke 30)
  • Kronoberg
  • Skåne
  • Värmland (ny i uke 30)
  • Örebro (ny i uke 30)
  • Östergötland (ny i uke 30)
ADVARER: Svenske leger og forskere advarer verden mot å gjøre som Sverige. Vis mer

Som du ser, er noen nye len på lista hvor du kan reise fra midnatt mellom fredag og lørdag, og her er smittefakta om nykommerne:

Kalmar, på sørøstkysten av Sverige, har et smittetall på 19,6 per 100.000 innbyggere, basert på smittestatistikken fra uke 28 og 29, samt 1,1 prosent positive corona-tester i uke 29.

Värmland, som grenser mot Norge og huser grensehandelsteder som Charlottenberg og Töcksfors, har et smittetall på 10,3 per 100.000 innbyggere, basert på smittestatistikken fra uke 28 og 29. I tillegg hadde Värmland 0,56 prosent positive prøver i uke 29, godt innenfor kravet fra norske myndigheter.

SVENSK SHOPPING: I og med at det svenske lenet Värmland åpnes for nordmenn igjen, kan de mest shoppinglystne av oss atter en gang ta turen til kjøpesentrene Charlottenberg og Töcksfors. Foto: Charlottenberg Shoppingcenter/Visit Sweden.
SVENSK SHOPPING: I og med at det svenske lenet Värmland åpnes for nordmenn igjen, kan de mest shoppinglystne av oss atter en gang ta turen til kjøpesentrene Charlottenberg og Töcksfors. Foto: Charlottenberg Shoppingcenter/Visit Sweden. Vis mer

Örebro hadde ni smittetilfeller per 100.000 innbygger både i uke 28 og 29, ifølge statistikken til svenske folkehelsemyndigheter.

Östergötland hadde henholdsvis 13 og 11 smittetilfeller per 100.000 innbygger i uke 28 og 29. De hadde 3,5 prosent positive coronavirus-tester i uke 29.

Få positive prøver

Det er imidlertid flere områder i Sverige som har under fem prosent positive coronavirus-prøver ut fra forrige ukes tall:

Västerbotten (4,67 prosent positive prøver), Uppsala (2,46 prosent), Jämtland og Härjedalen (1,82 prosent) og Halland (1,79 prosent).

Slik påvirkes reiseforsikringen

Men hva med reiseforsikringen når ikke hele landet er grønt, men kun enkelte områder?

Informasjonssjef Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring svarer at de forholder seg hele tiden til reiserådene myndighetene kommer med, altså grønne/røde land og områder.

- Dersom et område får opphevet reiserådet, i dette tilfelle et len, gjelder reiseforsikringen der, men ikke i andre områder innen landet der det fortsatt er rødt, sier Clementz til Dinside.

- Vi har tidligere åpnet for at kunder kan kjøre gjennom et rødt område i Sverige i såkalt «rask transitt», og også være dekket i transitten. Da må reisen skje med bare strengt nødvendige pauser, for eksempel å spise på rasteplass og gå på toalettet, ikke for shoppingstopp, legger han til.

Ole Irgens i Tryg Forsikring svarer at også deres reiseforsikring er gyldig i grønne regioner/len, sant at det er tillatt å kjøre gjennom røde regioner uten at det utløser karantene.

Forsikringsselskapet Fremtind framholder at de forholder seg til regioner og len som står på Utenriksdepartementets unntaksliste, altså som er grønne i forhold til resten av landet. Her gjelder reiseforsikringen deres, i tillegg til transportetappen såfremt den skjer uten overnatting og stopp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer