Sverige stålsetter seg for stengt grense helt til påske

Grensestengingen mellom Norge og Sverige vil vare minst til slutten av mars neste år, tror Strömstad-ordfører Kent Hansson. Han ser dystert på framtiden.

STENGTE GRENSER: Kommunestyret i Strömstad tviler på at grensen mot Norge åpnes før påske. Foto: Heiko Junge / NTB
STENGTE GRENSER: Kommunestyret i Strömstad tviler på at grensen mot Norge åpnes før påske. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– At grensa vil åpne før påske, er det ingen som tror. For hver dag som går, blir situasjonen i Strömstad bare verre og verre, sier han til NTB.

Han og resten av kommunestyret i den svenske grensebyen stålsetter seg nå for en arbeidsløshet som kommer til å klatre til rundt 20 prosent på nyåret.

Usynlig mur

Fra å være en strek over asfalten har grensa mellom Norge og Sverige blitt en usynlig mur. Hanssons gjentatte bønner til Norge om å lette opp stengingen, er ikke blitt hørt. Nå tror han det først vil skje etter påske neste år, som starter 29. mars.

– Det er fortvilende. Mange familier vil miste hele sin inntekt. Det vil skape store sosiale problemer, sier Hansson.

– Det gjør vondt i hjertet, særlig nå før jul.

– Det finnes en grense

Strömstad lever stort på inntekter fra norske handlende og turister. Men supermarkedet på Nordby, Sveriges største, har mistet opp mot 95 prosent av omsetningen. Den gigantiske parkeringsplassen utenfor senteret ligger øde.

Senterleder Ståle Løvheim forsøker å holde motet oppe.

– Finnes det en grense for hvor lenge dere kan vente?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer