Sverige og corona

Sverigeturene står i fare

Smittetallene i alle Sveriges regioner er milevis unna kravene til å unntas norske reiseråd, og landets coronatiltak forlenges ytterligere. Drømmer du om grensehandel og stockholmsferie, kan det fortsatt bli lenge til.

PAUSER: Sverige følger etter en rekke europeiske land, og pauser vaksineringen av Astra Zenecas coronavaksine. Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, omtaler avgjørelsen som «nok et tilbakeslag». Video: TT / NTB Vis mer
Publisert

Den norske regjeringen la denne uken frem sin gjenåpningsplan, samtidig som smittetallene og det såkalte R-tallet ser ut til å være på vei ned.

I Sverige er situasjonen en ganske annen. Mens Norge har 218,63 smittetilfeller per 100 000 innbyggere siste 14 dager, ifølge tall fra European Center for Disease Prevention and Control (ECDC), ligger tallet i Sverige på 739,16 per 100 000 innbyggere.

Kun fem andre EU-land har høyere smitte enn Sverige, og både Danmark, Finland og Spania har smittetall langt under de svenske.

Likevel er Stockholm på reisetoppen hos SAS.

Stockholmferie i fare

Bookingtall fra SAS fra de siste fem ukene viser at Stockholm er på topp av de utenlandske destinasjonene nordmenn har bestilt reiser til.

Per i dag er det derimot reiseråd mot å dra til samtlige svenske regioner, og ingen av regionene er i nærheten av å nå gule nivåer.

Tall fra den svenske Folkhälsomyndigheten viser at det i Stockholm var 785 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Grenseregionen Värmland, som huser populære handlesteder som Töcksfors og Charlottenberg, hadde 623 smittetilfeller per 100 000 i samme periode.

Regionen med lavest smitte er Gotland, hvor tallet også er såpass høyt som 346 tilfeller per 100 000 - altså langt unna kravet om å være gul region med 25 tilfeller per 100 000 slik at det kan unntas fra reiserådet til UD.

Fra og med natt til mandag gjelder dette kun to finske regioner, Færøyene og Grønland. Vurdering av unntak fra reiserådet for land med tilstrekkelig lav smittespredning i EØS/Schengen-området vil fortsatt gjøres ukentlig, ifølge UD.

Ingen tegn på smittenedgang

31. mars opphørte svenskenes innreiseforbud for nordmenn. Dette betyr i praksis at svenskene lar deg reise over grensa, men de aller fleste av oss må i karantene når vi reiser tilbake til Norge.

Og smittetallene ser ikke ut til å gå ned hos våre grannar i øst:

- Vi befinner oss fortsatt i en anstrengt situasjon, uttalte statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressekonferanse på torsdag, ifølge svt.

Da ble det også bestemt av Folkhälsomyndigheten at de forlenger landets coronatiltak for handel og på serveringssteder til og med 2. mai. Og den svenske statsministeren oppfordret nylig landets befolkning om en kraftanstrengelse for å bidra til å få ned smittespredningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer