Sviende natur

Småkryp og planter kan ta kål på ferieformen din.

Publisert
Sist oppdatert
Norsk sommersjø kan til tider by på mer enn saltvann og tanglopper. Sjekk vannet før du stuper uti, med brennmaneter i vannet kan det være like greit å sitte på land. Illustrasjonsfoto: Sveinung Lein Foto: Sveinung Lein
Norsk sommersjø kan til tider by på mer enn saltvann og tanglopper. Sjekk vannet før du stuper uti, med brennmaneter i vannet kan det være like greit å sitte på land. Illustrasjonsfoto: Sveinung Lein Foto: Sveinung Lein Vis mer


Brennmaneter

Brennmaneter er kanskje de vi ser oftest i naturen. Med sine lysende rød-orange gelekropper er disse flytende skapningene prisgitt havstrømmene, og treffes langs hele norskekysten sommerstid. Manetene inneholder gifter som frigjøres fra tentaklene, eller branntrådene du ser på manetens underside. Noen av disse branntrådene kan være lange, og det holder ikke nødvendigvis å svømme rundt maneten.

Rådene fra sosial- og helsedirektoratets giftinformasjon går ut på å behandle skaden i saltvann. Ferskvann kan føre til ytterligere frigjøring av gift. Hold den skadde kroppsdelen høyt og rolig. Senere kan du senke legemsdelen i varmt vann (40-45 grader). Fortsett behandlingen til smerten gir seg. Andre tips for behandling av skader er å bruke utvannet eddik, og deretter dekke skadeområdet med en deig av bakepulver og sjøvann som skrapes av med kniv.

I øvrige hav i verden kan du støte på langt farligere manetvarianter enn vår brennmanet. Her er beste vern totalavstand, full trikot og null badeliv. En spesielt skummel manetart, sjøveps, kan du treffe på utenfor Australia.

 • Dødelige våpen og aliens - les mer om skumle kryp du kan treffe på ferie.
 • Brennesler

  Grønne sommerenger og viltvoksende blomsterbed er fulle av dem: Brenneslene eller nesle som gir uvelkomne reaksjoner på naken hud. Bladene og stilkene på brennesle har store brennhår som inneholder gift. Når vi kommer borti plantene, stikker brennhårene seg inn i huden og frigir gift som består av maursyre og histamin. For å hindre utslett kan du bruke syrlige væsker som sitron. Peppermynteolje eller mentholatum er midler som kan redusere kløe.

  For både brennesler og brennmaneter kan lokalbedøvende salver hjelpe mot plagsom kløe. Slike får du på apoteket. Får du veldig plagsomme utslett som ikke gir seg, bør du kontakte lege for behandling.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer