Sviende natur

Småkryp og planter kan ta kål på ferieformen din.

Publisert
Sist oppdatert

Brennmaneter

Brennmaneter er kanskje de vi ser oftest i naturen. Med sine lysende rød-orange gelekropper er disse flytende skapningene prisgitt havstrømmene, og treffes langs hele norskekysten sommerstid. Manetene inneholder gifter som frigjøres fra tentaklene, eller branntrådene du ser på manetens underside. Noen av disse branntrådene kan være lange, og det holder ikke nødvendigvis å svømme rundt maneten.

Rådene fra sosial- og helsedirektoratets giftinformasjon går ut på å behandle skaden i saltvann. Ferskvann kan føre til ytterligere frigjøring av gift. Hold den skadde kroppsdelen høyt og rolig. Senere kan du senke legemsdelen i varmt vann (40-45 grader). Fortsett behandlingen til smerten gir seg. Andre tips for behandling av skader er å bruke utvannet eddik, og deretter dekke skadeområdet med en deig av bakepulver og sjøvann som skrapes av med kniv.

I øvrige hav i verden kan du støte på langt farligere manetvarianter enn vår brennmanet. Her er beste vern totalavstand, full trikot og null badeliv. En spesielt skummel manetart, sjøveps, kan du treffe på utenfor Australia.

 • Dødelige våpen og aliens - les mer om skumle kryp du kan treffe på ferie.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer