Sviende suvenirer

Dette smittes vi av på ferie.

Nordmenn drar mer til eksotiske reisemål hvor det er større risiko for å pådra seg smittsomme sykdommer. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox
Nordmenn drar mer til eksotiske reisemål hvor det er større risiko for å pådra seg smittsomme sykdommer. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn reiser stadig mer, også til områder hvor det er større risiko for å pådra seg smittsomme sykdommer enn hjemme, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

I fjor ble det registrert nesten 3.300 tilfeller av meldingspliktige sykdommer hvor pasienter ble smittet i utlandet.

Les også: La deg smitte – få 4.000 dollar

- Nordmenn er generelt flinke til å ta forholdsregler når de er på reise. Men det er nok en del som ikke tar som ikke tar seg tid til å sette seg inn i hva man bør gjøre for å unngå sykdom på reise, sier Katrine Borgen, seniorrådgiver i avdeling for infeksjonsovervåkning i Folkehelseinstituttet.

Vanligste smitter

Ved turistreiser var den desidert vanligste sykdommen campylobacteriose, med 1106 tilfeller. Deretter fulgte salmonellose og giardiasis. Alle disse har diarésymptomer.

95 personer hadde blitt smittet med seksuelt overførbare infeksjoner, noe som utgjør tre prosent av alle sykdomstilfellene. Av dem hadde 65 blitt smittet med gonoré, 17 med hiv, ni med syfilis og fire med akutt hepatitt B.

Det var kun tre personer som ble smittet av malaria etter turistreiser i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer