Sviende suvenirer

Dette smittes vi av på ferie.

Nordmenn drar mer til eksotiske reisemål hvor det er større risiko for å pådra seg smittsomme sykdommer. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox
Nordmenn drar mer til eksotiske reisemål hvor det er større risiko for å pådra seg smittsomme sykdommer. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn reiser stadig mer, også til områder hvor det er større risiko for å pådra seg smittsomme sykdommer enn hjemme, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

I fjor ble det registrert nesten 3.300 tilfeller av meldingspliktige sykdommer hvor pasienter ble smittet i utlandet.

Les også: La deg smitte – få 4.000 dollar

- Nordmenn er generelt flinke til å ta forholdsregler når de er på reise. Men det er nok en del som ikke tar som ikke tar seg tid til å sette seg inn i hva man bør gjøre for å unngå sykdom på reise, sier Katrine Borgen, seniorrådgiver i avdeling for infeksjonsovervåkning i Folkehelseinstituttet.

De vanligste smittsomme sykdommene har diarésymptomer. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
De vanligste smittsomme sykdommene har diarésymptomer. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Vanligste smitter

Ved turistreiser var den desidert vanligste sykdommen campylobacteriose, med 1106 tilfeller. Deretter fulgte salmonellose og giardiasis. Alle disse har diarésymptomer.

95 personer hadde blitt smittet med seksuelt overførbare infeksjoner, noe som utgjør tre prosent av alle sykdomstilfellene. Av dem hadde 65 blitt smittet med gonoré, 17 med hiv, ni med syfilis og fire med akutt hepatitt B.

Det var kun tre personer som ble smittet av malaria etter turistreiser i fjor.

Les også: Ikke la ferien gå i dass

Vanligste smittesteder

De vanligste smittestedene etter turistreiser i 2007 var Spania, med 387 tilfeller, Thailand med 285 tilfeller og Tyrkia med 215 tilfeller. Hellas, Egypt og Bulgaria kom også høyt på statistikken.

Antall meldte tilfeller fra de ulike landene må imidlertid ses i sammenheng med hvor mange som reiser fra Norge til de ulike reisemål, understreker Folkehelseintsituttet.

Rundt 600.000 nordmenn reiste for eksempel til Spania i 2006, mens i overkant av 100.000 reiste til Thailand.

Les også: Slik unngår du feriemarerittet

- Det er en økende trend å dra på tur til mer eksotiske reisemål, også til områder der det er større risiko for å pådra seg smittsomme sykdommer. Som et resultat av dette ser vi en økning i antall tilfeller smittet i land utenfor de tradisjonelle turiststedene i Europa, for eksempel i Thailand, sier.Borgen til DinSide Helse.

Må fortsette å forebygge

Ifølge Statistisk sentralbyrå reiste 3,2 millioner nordmenn på utenlandsreiser i 2006. Men på bakgrunn av denne høye reiseaktiviteten, smittes vi forholdsvis sjelden med en alvorlig sykdom på utenlandsreise.

Det er likevel smart å ta enkelte forholdsregler. Borgen minner om følgende smittebyggende tiltak:

• God hygiene og håndvask er viktig, og følg generelle råd for å unngå mat- og vannsmitte
• Bruk myggmidler og malariaprofylakse ved reise til malariaområder
• Undersøk om det er nødvendig med ekstra vaksiner på det reisemålet du skal dra til
• Bruk kondom for beskytte deg mot seksuelt overførbare sykdommer.

På grunn av den sterke økningen av smitte med hiv og gonoré hos turister og personer på langtidsopphold, er det også viktig å advare reisende om risikoen for seksuelt overførbare sykdommer, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Hva kan du om kjønnssykdommer? Test deg selv

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer