Svindlere tar ferien på din regning

Hotellnettsiden Cityhotels.com opplever at svindlere bestiller dyre hotellrom med nordmenns kredittkort.

Ny trend blant svindlere - de fikser seg hotellferier ved hjelp av ditt kredittkort. Foto: Colourbox
Ny trend blant svindlere - de fikser seg hotellferier ved hjelp av ditt kredittkort. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De færreste hadde sagt nei til noen dager på et luksushotell for eksempel i Moskva, en av verdens dyreste hotellbyer, eller i middelhavslandet Tunisia. Det er deilig, men dyrt. Men hva gjør vel det, hvis du kan svindle deg til oppholdet på en annens regning?

Luringene har ingen kvaler, og de bruker mer enn gjerne nordmenn sine kredittkort til dette formålet.

Slik svindles du i ferien: Spyttklyse i ansiktet og medbilister i "trøbbel"

Svindlere med luksusbehov

Hotellnettsiden Cityhotels.no har i løpet av sommermånedene opplevd 12 tilfeller der svindlere har kost seg på fine hoteller for til sammen 40.000 kroner.

- Det som kjennetegner svindlerne, er at de bruker utlandske navn med norske adresser og telefonnumre, og at de bestiller på nettet kort tid i forveien, gjerne da et døgn eller bare et par timer før innsjekk, sier Andreas Svensson, daglig leder i Cityhotels.no.

Svindelen blir ofte ikke oppdaget før eieren av kredittkortet får sin faktura flere uker etterpå. Cityhotels.no har aldri opplevd denne type svindel tidligere og har politianmeldt alle sakene.

- Det er vanskelig for oss å vite hvilke bestillinger som er gjort av svindlere, når adressen og telefonnummeret er norsk, men vi har klart å avsløre noen før skaden er skjedd, sier Svensson.

Blant annet klarte Cityhotels.no senest i dag, 29. juli, å avsløre at bestillingen gjort av en som kalte seg Sekou Kourouma, med adresse i Bergen, var svindel. Svindleren hadde planer om å lure til seg en ukes hotellopphold på et spahotell i Tunisia til 6.000 kroner. Når han eller hun dukker opp på hotellet senere i dag, vil det ikke være gjort noen bestilling likevel.

Det er imidlertid vanskelig for hotellnettsider som Cityhotels.no å få sjekket at alle navn i bestillinger de får inn stemmer med kredittkortnummer, adresse og telefonnummer som oppgis. Nå har hotellnettsiden endret sin bookingtjeneste så det ikke lenger skal være mulig å svindle på denne måten.

Hvem tar regningen?

Så, hvem er det som ender opp med å betale for det deilige hotelloppholdet svindleren får? Ikke svindleren selv, i hvert fall. Det er heller ikke kredittkortholderen som må punge ut. Blir kredittkortet ditt svindlet, vil kredittkortselskapet eller banken gi deg pengene igjen. I disse hotellsvindelsakene er det faktisk Cityhotels.no som må betale regningen. Sure penger for selskapet, selvsagt.

I Norge er det selskapet Teller som leverer Visa, MasterCard og American Express og andre globale betalingssystemer til norske banker, kredittkortselskaper og nettsider.

- Hvis du blir svindlet ved at noen misbruker bank- eller kredittkortet ditt, er du ikke økonomisk skadelidende. Du vil få tilbake pengene dine, sier Anders Bigseth, informasjonssjef i Teller.

Han forklarer at banken eller kredittkortselskapet ditt vil tilbakebetale pengene du er frasvindlet, med mindre du har vist uaktsomhet (for eksempel hvis lommeboken din ble stjålet, og du hadde kortkoden sammen med kortet). Deretter vil banken, Teller og brukerstedet der kortet ditt ble svindlet avgjøre hvem som skal betale regningen.

Nettsvindel i stor stil

Nordmenn blir mer og mer vant til å handle på nettet. Og dermed vil svindlere forsøke som best de kan å tuske til seg kortdetaljer og lure intetanende netthandlere. I løpet av de siste årene har betalingsløsningene på nettet blitt tryggere, blant annet ved at mange nettsider krever at du plotter inn engangskodene banken din har gitt deg i bankkodebrikken og må skrive inn kodeordet hvis du skal betale med ditt vanlige bankkort. Noen nettsider har valgt bort denne løsningen. De er redd kunder dropper kjøpet dersom de ikke har bankkodebrikken tilgjengelig når de skal bestille.

For de fleste kredittkort holder det å bare plotte inn kredittkortnummeret og CVC-koden. Nå utvikles imidlertid et nytt type kort som skal gjøre netthandel tryggere ved at et sjusifret tall som skiftes ut kontinuerlig dukker opp på et display på baksiden av kortet. På den måten kan ikke svindlere lenger handle på andres kredittkort, hvis de ikke har stjålet selve kortet og det ikke har blitt sperret.

Inntil dette kortet introduseres, kan du i stedet sørge for at du får beskjed på sms hver gang kortet ditt blir brukt. Da vil du med én gang oppdage om noen svindlere har stjålet kortet ditt, eller fått tak i kortnummeret ditt. Les mer om det her: La tyvene sende deg sms.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer