Feriekaos

Svindyrt

Slik unngår du at kontoen blir tømt i sommer.

UT PÅ TUR: Å leie bil i utlandet har aldri vært dyrere enn akkurat nå. Foto: NTB
UT PÅ TUR: Å leie bil i utlandet har aldri vært dyrere enn akkurat nå. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du på ferie og har tenkt å leie bil i sommer? Da må du kaste deg rundt, forberede deg på risikoen for å bli lurt - og ha kredittkortet og førerkortet klart.

Og ikke minst: Være klar over at leiebilutgiftene kommer til å ta en rekordstort jafs av feriepengene.

- Prisene har gått opp fordi etterspørselen er større enn tilbudet, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Hallvard Nerbøvik i Hertz bilutleie til DinSide.

Og har du ikke bestilt leiebil for lengst, så kan du risikere å bli billøs i ferien.

PAKKETIPS: Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- De fleste leiebilene er utleid for lenge siden. Etterspørselen er aller størst i Nord-Norge og ved flyplassene i de største byene i Norge. Og de siste som leier bil i disse dager vil nok legge merke til at prisene er økt, bekrefter Nerbøvik, og fortsetter:

- Dette skyldes ikke bare økt etterspørsel, men også at vi har fått levert færre biler enn vi hadde håpet på. Forsinkelsen i billeveransene i verden merkes godt også i Norge.

SE OPP: Pass deg for leiebilfeller når du leier bil i utlandet. Foto: Odd Roar Lange
SE OPP: Pass deg for leiebilfeller når du leier bil i utlandet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Tøffere reisetider

- Pandemi og uroligheter i verden har ført til tøffe tider for turistnæringen i mange land. Det har gjort at det meste er blitt svært mye dyrere enn tidligere. Både flybilletter sørover, feriebolig og ikke minst, leiebil skaper kostnadssjokk for mange, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Han tror mange som har planer om en etterlengtet tur til sol og varme, må belage seg på å betale mer, mye mer enn tidligere.

Etter noen søk på hjemmesidene til en del utenlandske leiebilselskaper koster en helt enkel leiebil i Spania, Hellas eller Italia fort over 10 000 kroner for to uker.

Rekordpriser

- Skal du har med diverse ekstra forsikringer kan du plusse på enda flere tusenlapper, sier Voll. Han tror noen vil oppleve at leiebilen til slutt kan bli dyrere enn flybilletten.

- Går du via nettsider Finn.no og andre søkemotorer kan du finne priser godt under dette, men da er dette rimeligste forsikring uten tilleggsdekninger.

Selv med kjøp av «tilleggsprodukter» av eksterne aktører, uavhengig av utleieselskapet, påtvinges du ofte forsikringer du aldri har hørt om, sier Voll, og fortsetter:

- Jo lenger sør en kommer, jo kraftigere synker servicenivået samtidig som kjøpepresset øker kraftig.

ADVARER: Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, advarer mot pågående bilutleiefirma i utlandet.
ADVARER: Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, advarer mot pågående bilutleiefirma i utlandet. Vis mer

Se opp for fellene

- Det som ofte er en leiebil en finner på enkelte søkemotorer til noen få tusen kroner, kan med andre ord mer enn doble seg før en står med bilnøklene i hånda, advarer Voll.

Normalt holder det med lovpålagt ansvarsforsikring og en forsikring som dekker skade på eget og andres kjøretøy. Truer de med høy kreve egeandel har de fleste forsikringsselskapene en dekning i reiseforsikringen som dekker dette ved uhell.

Planlegg godt

- Er det ikke bare å takke nei til tilbudet om ekstra forsikring?

- I noen tilfeller skal du har god helse for å motstå presset fra selgerne, advarer han.

- Bestem deg før du går i skranken om hvilke forsikring du skal ha. Forbered deg på trusler og mye press, men takk pent, Nei, nei, nei og atter nei, avslutter Voll.

Slik blir du lurt

- Hvordan man kan bli lurt av utleiefirmaene i tillegg til ekstra forsikringer som man ikke trenger?

- En kunde leide leiebil i Spania og tok bilder av bilen utvendig ved henting. Da bilen skulle leveres tilbake igjen begynte servicepersonell ved utleiefirmaet og sjekke rundt og ikke minst - under bilen, der de fant noen merker.

Dermed ble flere tusen kroner trukket som egenandel fra kredittkortet. Kunden trodde han hadde gjort alt riktig. Men hvem er det som sjekker bilen under, spør Arne Voll.

Dersom du opplever å bli lurt skal du ta kontakt med kredittkortutstederen din og forsikringsselskapet så raskt som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer