Sommer 2023

Syden-advarsel

Årets sommer kan bli verre enn fjorårets.

HETEBØLGE: I fjor sommer var det uvanlig høye temperaturer i deler av Sør-Europa. Foto: AEMET
HETEBØLGE: I fjor sommer var det uvanlig høye temperaturer i deler av Sør-Europa. Foto: AEMET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2022 var året da Norge åpnet for fullt etter coronapandemien og reiselystne nordmenn flokket til sørlige og varmere strøk.

Årets sommer ligger an til å bli minst like travel for reiseselskapene, og vi har ved flere anledninger denne vinteren snakket med charterselskapene som melder om gode salgstall for årets sommer.

Spania, Hellas og Kypros er destinasjonene som preger topplistene over nordmenns favorittmål, men skal du reise til Sør-Europa i sommer, bør du være forberedt på mye varme.

VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Tropenatt i mars

I fjor sommer var det uvanlig høye temperaturer i Sør-Europa og i starten av juli sendte Spanias meteorologiske institutt ut farevarsel om hetebølge for både Spania og Portugal. Frankrike var også et av landene der temperaturen var over normalen i fjor sommer.

Faktisk var 2022 det varmeste året registrert i Europa.

Hva gjelder årets sommer, kan den bli minst like varm og tørr, og allerede i mars er det meldt om høye temperaturer på feriefavoritten Mallorca i Spania. Natt til lørdag 11. mars ble det registrert tropenatt i hovedstaden Palma de Mallorca og i byen Pollensa - som begge målte over 20 grader gjennom natta.

- Bekymringsfullt

Over Flysmart24 sier klimaforsker Rasmus E. Benestad at han frykter at den voldsomme og langvarige heten i Sør-Europa kan komme til å gjenta seg denne sommeren

- Jeg diskuterte dette med europeiske kolleger denne uka. Sesongvarslene er notorisk usikre for Europa, men det er likevel en betydelig fare for hetebølge i Europa denne sommeren på grunn av snøsituasjonen i Alpene. Vi ser også et større mønster rundt hele jordkloden med ting som vi aldri har sett noe liknende før, og som kan knyttes til klimaendringene. sier Benestad til Flysmart24.

Han sier at nordmenn på ferie i Sør-Europa må forberede seg på høyere temperaturer enn tidligere.

- Men det er vel så bekymringsfullt at det også blir tørt og vannmangel. En alvorlig konsekvens kan dessuten bli mer omfattende skogbranner og dårlig luftkvalitet forbundet med dem, forteller han til nettstedet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer