Reiseregler:

Sydensugen? Dette må du kunne

Disse innreisereglene må du kunne før du drar på ferie i sommer.

INNREISEREGLER: Her finner du alle reglene du må kunne før ferien. Foto: motive56 / Shutterstock / NTB
INNREISEREGLER: Her finner du alle reglene du må kunne før ferien. Foto: motive56 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du reise til syden i sommer? Her er de gjeldene innreisereglene for Norge og et knippe populære ferieland.

Norske regler

Om du må i karantene eller ikke ved hjemkost, avhenger av hvor du har reist.

På Folkehelseinstituttet (FHI) sine sider står det at alle som kommer til Norge fra utlandet, bortsett fra grønne land og områder i Europa, skal være i karantene.

Innreisekarantenen varer da i 10 dager.

Grønne land i EØS/Schengen/Storbritannia eller områder i Norden er vurdert til å ha tilstrekkelig lav smittespredning. Det vil si at disse landene/områdene har:

 • færre enn 50 bekreftede tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene, og i gjennomsnitt mindre enn 4 % positive prøver de siste to ukene
 • færre enn 75 bekreftede tilfeller pr. 100 000 innbyggere siste to uker og i gjennomsnitt mindre enn 1 % positive prøver de siste to ukene

Dette er fargene og innreisereglene som gjelder nå:

 • Grønne land: Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge eller karantene. Man må fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst. De som er bosatt i grønne land er unntatt innreiseforbudet til Norge.
 • Oransje land: Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land (se under). Det kan imidlertid bli aktuelt å innføre egne krav for oransje land senere.
 • Røde land: Det er begrenset hvem som har rett til å reise inn i Norge. De som har rett til å komme inn i Norge må ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene.
 • Mørkerøde land: Samme innreiseregler som røde land, men i tillegg må deler av innreisekarantenen gjennomføres på karantenehotell.
 • Lilla land: Besteforeldre, kjærester m.fl. fra disse landene får unntak for innreiseforbudet. Ellers samme innreiseregler (karantene, test osv.) som røde land.
 • Øvrige land i verden: Samme innreiseregler (karantenehotell, test osv.) som for mørkerøde land.

Finnes unntak

Fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene har unntak fra innreisekarantene.

Har du fått første vaksinedose for 3-15 uker siden, eller er under 18 år? Da må du fremdeles i innreisekarantene, men du kan avslutte karantenen dersom du tester negativt tidligst tre døgn etter ankomst.

Ikke beskyttet? Da kan du teste seg med PCR-test syv døgn etter ankomst. Dersom du da tester negativt for covid-19 med PCR-test (ikke hurtigtest) kan du gå ut av karantene.

Hva med koronasertifikatet?

FHI forklarer at det foreløpig kun er fremvisning av koronasertifikat (norsk, dansk, svensk eller EUs digitale koronasertifikat) med en QR-kode som kan verifiseres av norske myndigheter. Det er ansett som en sikker og verifiserbar måte å dokumentere vaksinasjon eller gjennomgått sykdom.

Koronasertifikatet finner du på helsenorge.no.

Hva gjelder for ferielandene?

Skal du reise til Spania? Da er det litt ulike bestemmelser, utifra hvor i Norge du bor.

Det er fortsatt høye smittetall i Spania, men det er ikke karantenekrav ved innreise, skriver regjeringen.

Alle reisende som ankommer Spania fra land med høy smitte må fremvise gyldig dokumentasjon på et av tre alternativer:

 • At man er fullvaksinert
 • Har gjennomgått sykdommen
 • Har negativ covid-19-test.

Manglende dokumentasjon kan medføre bøter.

Norge er på listen over land med høy smitte, og frem til 11. juli må reisende fra Agder og Rogaland legge frem den nevnte dokumentasjonen. Øvrige fylker, inkludert Oslo, er unntatt fra dette, forklares det på regjeringen sine sider.

Det er også obligatorisk for alle reisende å fylle ut et elektronisk helseskjema, tidligst 48 timer før avreise.

Det er ulike smitteverntiltak i ulike regioner i Spania, så det gjelder å følge de lokale myndighetenes råd.

Hva med Storbritannia?

Norge er på Storbritannia sin liste over oransje land. I følge Gov.uk må reisende fra oransje land gå i karantene i 10 dager der de skal bo, og fremvise en negativ koronatest ved ankomst. Man må også teste seg en gang til i løpet av karantenetiden.

Alle reisende må også fylle inn skjemaet "Passenger locator form".

Man kan ikke reise inn i Storbritannia om man har vært i et rødt land først.

Det er ulike restriksjoner du må følge avhengig av om du er i England, Wales, Skottland eller Nord-Irland.

Eller Hellas?

Reiser du til Hellas må du fylle ut det digitale skjemaet "Passenger locator form" før ankomst.

I tillegg må du fremvise dokumentasjon på negativ PCR-test utført maksimalt 72 timer før ankomst, eller negativ antigentest utført maksimalt 48 timer før ankomst. Kravet om test gjelder også for barn fra 12 år, forklarer regjeringen.

Man kan også bli tatt ut til hurtigtest ved ankomst.

Hvis du skal reise med ferge eller fly til en av de greske øyene, må du kunne fremvise samme dokumentasjon som ved ankomst i Hellas.

Kravet om negativ covid-19-test bortfaller om du er vaksinert eller kan fremlegge bevis på at du har hatt covid-19.

Danmark da?

I Danmark er Norge for tiden på listen over grønne land. Da er det ikke krav om et anerkjennelsesverdig formål for å få reise inn i landet. Det er heller ikke krav om karantene, skriver regjeringen.

På coronasmitte.dk informeres det om at man i utgangspunktet skal kunne fremvise en negativ koronatest ved innreise i Danmark, selv om man kommer fra et grønt land.

Det gjelder ikke for fullvaksinerte eller de som har vært smittet med covid-19.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer