Reiseregler:

Sydensugen? Dette må du kunne

Disse innreisereglene må du kunne før du drar på ferie i sommer.

INNREISEREGLER: Her finner du alle reglene du må kunne før ferien. Foto: motive56 / Shutterstock / NTB
INNREISEREGLER: Her finner du alle reglene du må kunne før ferien. Foto: motive56 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du reise til syden i sommer? Her er de gjeldene innreisereglene for Norge og et knippe populære ferieland.

Norske regler

Om du må i karantene eller ikke ved hjemkost, avhenger av hvor du har reist.

På Folkehelseinstituttet (FHI) sine sider står det at alle som kommer til Norge fra utlandet, bortsett fra grønne land og områder i Europa, skal være i karantene.

Innreisekarantenen varer da i 10 dager.

Grønne land i EØS/Schengen/Storbritannia eller områder i Norden er vurdert til å ha tilstrekkelig lav smittespredning. Det vil si at disse landene/områdene har:

  • færre enn 50 bekreftede tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene, og i gjennomsnitt mindre enn 4 % positive prøver de siste to ukene
  • færre enn 75 bekreftede tilfeller pr. 100 000 innbyggere siste to uker og i gjennomsnitt mindre enn 1 % positive prøver de siste to ukene

Dette er fargene og innreisereglene som gjelder nå:

  • Grønne land: Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge eller karantene. Man må fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst. De som er bosatt i grønne land er unntatt innreiseforbudet til Norge.
  • Oransje land: Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land (se under). Det kan imidlertid bli aktuelt å innføre egne krav for oransje land senere.
  • Røde land: Det er begrenset hvem som har rett til å reise inn i Norge. De som har rett til å komme inn i Norge må ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene.
  • Mørkerøde land: Samme innreiseregler som røde land, men i tillegg må deler av innreisekarantenen gjennomføres på karantenehotell.
  • Lilla land: Besteforeldre, kjærester m.fl. fra disse landene får unntak for innreiseforbudet. Ellers samme innreiseregler (karantene, test osv.) som røde land.
  • Øvrige land i verden: Samme innreiseregler (karantenehotell, test osv.) som for mørkerøde land.

Finnes unntak

Fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene har unntak fra innreisekarantene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.