SAS

Sydenturen i fare

Dette må du vite dersom du skal til syden i sommer.

FORSVINNER: Norske reisende kan risikere å måtte se langt etter solsengene dersom SAS-pilotene går til streik og reisearrangørene ikke klarer å skaffe erstatningsfly. Foto: Odd Roar Lange
FORSVINNER: Norske reisende kan risikere å måtte se langt etter solsengene dersom SAS-pilotene går til streik og reisearrangørene ikke klarer å skaffe erstatningsfly. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av nordmenn er klare for å dra på en etterlengtet solferie til middelhavslandene de neste dagene og ukene.

Men en eventuelt pilotstreik hos SAS kan komme til å sparke beina under hele sydenturen. Og de reisende står maktesløse og må vente til i neste uke for å få vite om det i det hele tatt blir noe av turen - og streiken.

SAS-pilotene og ledelsen møter hos Riksmekleren tirsdag 28. juni og det blir pilotstreik fra 29. juni dersom ikke partene kommer til enighet.

PAKKETIPS: Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Håper på løsning

Apollo bruker SAS-fly og SAS-ansatte til en god del av sine charterturer og jobber nå på spreng for å gjøre skadevirkningene så små som mulig for sine reisende.

Og vi har også forpliktelser som vi skal ivareta på reisemålet. Så som avtaler med transport og hotell, for å nevne noe.

- Foreløpig er det veldig mye hvis det blir streik. Vi håper og tror at det ikke blir det, men må planlegge etter flere scenarier, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo.

Lovpålagt krav

- Hvis det blir streik så vil det påvirke oss i stor grad, og derfor jobber vi nå for å finne alternative fly som kan både fly gjestene ut og å hente dem tilbake. Førsteprioritet er selvsagt å hente hjem de som allerede har reist på ferie, men vi er like opptatt av at de som skal reise på en etterlengtet ferie skal få drømmen oppfylt. Vi har en lovpålagt plikt til å gjøre alt vi kan for å skaffe erstatningsfly, og målet vårt er å lykkes med dette, sier Rivera.

Følg planen

- Dersom flyet ikke går så vil de reisende får alle sine penger tilbake. Eller de kan reise ved en senere anledning dersom de heller ønsker det. Men vi satser første og fremst på å finne nok erstatningsfly for de flyene som blir satt på bakken under en streik. Foreløpig aner vi ikke hvilke fly og hvilke destinasjoner det dreier seg om, sier Beatriz Rivera og fortsetter:

- Våre reisende skal planlegge som om at reisen går etter planen. Vi kontakter dem dersom det blir endringer, sier Beatriz Rivera.

Alternative muligheter

- Vi har noen få gjester som har reiser med SAS. Dette er rutefly og ikke et charterfly, sier pressesjef Nora Aspengren i TUI til DinSide.

- Akkurat nå må vi jo bare følge med og se hvordan dette utvikler seg. Vi vet ingenting ennå. Dersom våre gjester blir rammet så vil de bli kontaktet direkte av oss, vi vil da se på muligheter for alternative flyløsninger. Og hvis det ikke lar seg gjøre vil reisen kanselleres og man får refusjon etter gjeldende regler, fortsetter Aspengren.

Disse er i faresonen

Også Ving har flyvninger med SAS-charter i sommer.

- Men dette utgjør en mindre andel av vår kapasitet, da merparten av Vings charter går med vårt eget flyselskap Sunclass, sier Marie-Anne Zachrisson som er Ving-sjef i Norge.

- Vi har ingen charteravganger med SAS den 29. juni eller den 30. juni. Fredagen den 1. juli har vi fire flyvninger: fra Oslo til Kos og Mallorca fra Haugesund, Ålesund og Trondheim.

Dette kommer i tillegg til de som reiser med Ving på ruteflybaserte pakkereiser der SAS står for flytransporten.

Ekstra trygghet

- Vi gjør alt hva vi kan for at våre kunder så langt som mulig blir minst mulig skadelidende. Men per nå finnes det ikke mye informasjon. Vi kommer alltid å informere våre gjester om det finnes relevant info som berører deres reise. Det er verdt å repetere at de som har bestilt en pakkereise har en ekstra trygghet da de er dekket av pakkereiseloven, sier Zachrisson og avslutter:

- Vi har mange henvendelser fra bekymrede kunder og har følgende beskjed til disse: Hvilke flyavganger som blir berørt av streik er umulig å forutsi. Vi jobber i kulissene med alternative løsninger og skulle du bli berørt vil vi kontakte deg. Hører du ikke noe møter du opp til vanlig tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer