Sydhavseventyr på norsk kjøl

Rådyrt, ja. Men aldri før har du kunnet seile i så eksotiske farvann med norske hurtigruter.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Et besøk i Antarktis er vel det ultimate eventyr for turister som har sett seg lei på glansede feriesteder med evig sol, sand i bikinien og kjedsommelig vaiende palmetrær. En helnorsk kysttraver på tokt på den andre siden av kloden lokker muligens på tross av solide priser. Hurtigruten MS Nordnorge la i november ut på sitt første cruise i sin første sesong som polfarer. Det vil si, skipet drar jo ikke til polen selvsagt, men is, pingviner og Antarktis er kanskje nært nok for de fleste?

 • Se bildene: Pingviner, sel og en hurtigrute
 • Cruise blant pingviner

  Hurtigrute i isen i Antarktis. Foto: Michelle Opshaug Foto: Michelle Opshaug
  Hurtigrute i isen i Antarktis. Foto: Michelle Opshaug Foto: Michelle Opshaug Vis mer


  150 passasjerer var med på første reis, og Nordnorge skal i alt gå åtte turer til sydpol-landet denne sesongen. Det er plass til omkring 250 på hver tur. Båten tar riktignok flere, men på grunn av restriksjoner på hvor mange som kan gå i land samtidig, er rundt 250 et ideelt antall. Ikke flere enn 100 personer får gå i land i Antarktis om gangen.

  - Det som ga størst inntrykk var størrelsen på fjell, is og isflak. Dessuten var det spesielt å se tildels store mengder pingviner i flokk. Vi så flokker på mer enn tusen dyr, forteller Michelle Opshaug som var med på den første turen med Nordnorge til Antarktis. Opshaug er produktansvarlig for Chile-Antarktis cruisene, og har også tatt bildene i denne artikkelen.

  - Alt er så enormt, og du merker at det er du som må tilpasse deg naturen, og ikke som mange andre steder der alt er tilpasset deg som turist, mener Opshaug.

  Sydlige deler av Chile og Argentina hører også med på seilingsprogrammet, og Nordnorge går annenhver gang fra Puerto Montt i Chile og Ushuaia i Argentina. Skipet går underveis innom både Patagonia og Ildlandet, samt gjennom Magellan-stredet. Selve seilingen tar 14 dager, omkring seks av dem er du i Antarktis. Om været tillater det får du gå i land flere ganger, noen ganger også på forskningsbaser i området. Med i turpakken hører også overnattinger i både Santiago de Chile og Buenos Aires, to byer der du kan forlenge oppholdet etter ønske.

  Strenge regler

  Foto: Michelle Opshaug Foto: Michelle Opshaug
  Foto: Michelle Opshaug Foto: Michelle Opshaug Vis mer


  Turismen i Antarktis er regulert gjennom internasjonale avtaler, som blant annet setter begrensninger på hvem som kan organisere turer hit, og hvor mange turister som kan komme. De som seiler turister hit må være medlemmer av organisasjonen IAATO, og den setter flere retningslinjer for operatører og besøkende. For eksempel skal man ikke gå nærmere en pingvin enn fem meter.

  - Du kan likevel komme nærmere. De synes å oppfatte mennesker som en litt fremmed del av landskapet, og er verken redde eller spesielt nysgjerrige. Er du heldig, kommer de mot deg, og går rundt omkring - nærmere enn fem meter, forteller Opshaug.

  Grå gull

  Deltakerne på disse turene er gjerne mennesker som har reist mye, sett det meste, og som har gått lei av sol og badeliv.

  - Vi kaller dem de grå pantere, sier informasjonsarbeider Helene Winsents i Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab, og refererer til selskapets målgruppe for antarktisreisene.

  Mange tyskere har bestilt turer, likeså er det en del nordmenn og dansker, engelskmenn, amerikanere og endog australiere som ligger i løypa for en reise med hurtigruten til Antarktis. Men prisen er nok ikke for hvem som helst, selv om både flyreise, opphold i Buenos Aires og Santiago de Chile, alle måltider om bord og transport underveis er inkludert. Regn med å betale fra 40.000 kroner per person i dobbeltlugar. Vil du ha suiten er prisen 66.000 per person. Første tur gikk 6. november, siste tur går 13. februar neste år. Det er totalt fire turer igjen etter jul, og det bør fortsatt være mulig å få plass ombord om det frister.

 • Se bildene: Pingviner, sel og en hurtigrute
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer