Sydney til lavpris

Reisen til andre siden av jorda kan ta sin del av feriebudsjettet. Så her er tipsene til den billige moroa når du kommer frem.

Publisert
Sist oppdatert

Sydney kan være en dyr by å reise til, selv om den australske dollaren bare ligger så vidt over firetallet i forhold til norske kroner disse dager.

Prisnivået i Sydney ligger ganske høyt i forhold til mange andre byer i Australia. Det vil si visse ting er dyrere enn andre. Severdigheter og shopping kan ha ganske stive priser, men uteliv og restaurantbesøk burde ikke ta for store slumpen ut av feriekassa. Sydney er også en by det er lett å ikke bruke penger i.

Vi har derfor samlet sammen noen tips til billige alternativer og aktiviteter i Australias utstillingsvindu til verden.

Sydney skyline.  Foto: sxc.hu
Sydney skyline. Foto: sxc.hu Vis mer


I havneområdet

Sydney spenner seg rundt den naturlige havnen Port Jackson. Den beste måten å se byen i perspektiv på, er fra en båttur. Et absolutt "must" om du reiser hit. Både den kjente operaen, skyskraperne, og villaer til millioner av dollar viser seg fra sin beste side når du er på vannet.

Å chartre din egen båt for å se stasen, kan koste skjorta og litt til. Det er mye billigere å ta en av fergene som transporterer hundrevis av arbeidere over bukta fra Manly Beach og andre steder, og inn til sentrum hver dag.

En hvilke som helst lokal kan peke ut kjendishus og andre severdigheter underveis. Australiere er åpne mennesker som elsker å prate med utlendinger, så bare spør. For rundt 20 kroner kan du komme deg over fra sentrum til Watson Bay, Taronga Zoo eller hvor du måtte ønske, og tilbake. Sjekk www.sydneyferries.info.

Kjøp gjerne kongereker og plommedipp, eller kanskje en strylle med fish and ships nede på havnen i Watson Bay, og se solnedgangen for en billig penge og på full mage.

Du må også naturligvis innom Sydney Opera House, en av verdens mest kjente og spektakulære bygninger. En guidet tur inne i bygningen koster i overkant av 80 kroner. Dette kan være interresant nok for en arkitekt, men for å være ærlig, så er det utsiden som er det beste med bygningen. Og ikke minst folkene. Sørg for å være her ved solnedgang, da er livet på sitt beste. Ta med deg noe å spise og drikke på - da restaurantene er dyre i dette området.

Mange vil også en tur opp på Sydney Harbour Bridge. Den kolossale jernstrukturen blir kalt "kleshengeren", og det er kult å henge litt der og se på utsikten over byen. Du kan ta guidede turer over toppen av broen for 550 kroner, men det er strengt talt ikke nødvendig når du kan gå over den gratis noen hakk lenger ned langs veien. Utsikten er fortsatt upåklagelig.

Fergene som tar arbeidere frem og tilbake i havnebassenget er billige alternativer til havnecruise.  Foto: sxc.hu
Fergene som tar arbeidere frem og tilbake i havnebassenget er billige alternativer til havnecruise. Foto: sxc.hu Vis mer


Strendene

Sydney er strandbyen over alle strandbyer. Det koster ingenting å tilbringe dagen på Bondi Beach, som er den mest kjente av Sydneys mange bystrender. Den flotte strandpromenaden har sin egen suburbiske aura, og har en herlig blanding av italiensk, gammel jødisk og australsk bosetting. Her treffer du alt fra ryggsekkturisten og den lokale surfelegenden, til den dresskledde jappen med stresskofferten under armen.

Toget tar deg ikke helt til Bondi, men kjøp en kombinertbillett for buss og tog, kalt "Link Ticket". Da kommer du deg fra Central Railway Station og til stranden for litt over 20 kroner.

Når du blir lei av prangende muskler og bikiniberter, kan du ta en spise lunsj på den kjente strandrestauranten Icebergs på Bondi Beach. Flott utsikt og en veldig australsk opplevelse. Ikke så dyrt heller.

For litt mosjon, ta turen helt i sørenden av stranden. Der finner du en kjempefin gangvei som snirkler seg rundt klippene til Coogee Beach noen kilometer unna.

På nordsiden av havnebassenget finner du Manly Beach, den andre av de mest populære strendene i byen. Hit tar du fergen fra Central Quay i sentrum, og finner det ur-australske strandlivet.

Mat

Med et hav av gode råvarer, et multikulturelt kjøkken, lave priser og muligheten til å ta med din egen drikke på mange av restaurantene, er det ikke rart at den kulinariske opplevelsen står høyt på listen over attraksjoner i Sydney.

Skal du oppleve den tradisjonelle australske maten, er livvaktklubbene (surf clubs) som ligger langs strendene et godt og billig alternativ. Her kan du få deg en god middag til rundt femtilappen.

Det klassiske australske måltidet kan virke som en blanding av engelske pubmenyer og amerikansk super sizing . Frokosten består av en stor porsjon egg, bacon, stekte tomater, pølse (snag) og friterte potetpannekaker (hash browns). Til lunsj går det gjerne i en av de tradisjonelle paiene, fylt med alt fra nyre og biff, til grønn karri. Middag er ofte svine- eller lammestek med poteter og saus. Kraftig kost for mange, men det er også et mangfold av andre, og da særlig orientalske tilbud.

En middag ute koster fra rundt hundrelappen og oppover. Spisesteder merket med BYO- bring your own, tillater deg å ta med det du måtte ønske å drikke imot at du må betale et lite gebyr på rundt 10 kroner (cork fee) for å få jekket vinflasken og putte ølen i kjøleskapet deres.

Noen forslag til billige og gode restauranter er tapas hos Captain Torres, 73 Liverpool St, eller andre spisesteder i Spanish Quarter. Vil du ha en herlig falaffel så gå til Abdul's, Cleveland and Elizabeth streets i inner-city Surry Hills. På Goulbourn Street i Chinatown, byr BBQ King på legendarisk kinamat.

Bondi Beach.  Foto: sxc.hu
Bondi Beach. Foto: sxc.hu Vis mer


Bosted

Sydney har et stort utvalg av forskjellige bosteder. Alt fra hosteller for rygsekkturisten, til virkelig luksus. For adresser og gode tips til rimelige steder, gå til www.yha.com.au

Er du ute etter en god deal på tampen, prøv www.wotif.com og www.needitnow.com.au.

Ønsker du en leilighet for korttidsleie, så prøv www.sydney.gumtree.com.au.

Parkene

Vil du tilbringe dagen i en av de mange blomstrende parkene i Sydney, er Royal Botanic Gardens å anbefale. Den er Australias svar på Central Park NY, og er populær for piknik, jogging eller simpelten en liten spasertur. Vil du oppleve en av Sydneys små hemmeligheter, anbefaler vi deg å reise til Elisabeth Bay Park. Den lille parken med utsikt over havnebassenget er utrolig vakker og helt gratis.

Fra sentrum kan du også gå gjennom Botanic Gardens til Mrs. Macquarie's Chair. Et historisk lite sted på halvøya, med kjempeutsikt under fikentrærne. Art Gallery of New South Wales ligger ikke langt unna og har gratis inngang.

The Rocks ligger rett på nordsiden av Sydney Harbour Bridge. Det historiske kvarteret som på 1800-tallet var tilholdssted for straffanger, hvalfangere, horer og gategjenger, er i dag sanitert til et historisk turistdistrikt. Langs de små brosteinsbelagte gatene kan du oppleve flotte kolonialske bygninger og trivelige små "tea rooms".

Å sitte på en uterestaurant i sentrale Victoria Street, er heller ikke å forakte. En øl koster rundt 15 kroner i den australske varmen, og folkemylderet er underholdning nok i seg selv. Ønsker du å se en revy av australsk kultur utfolde seg, er Kings Cross stedet du tilbringer en ettermiddag. Sydneys gamle horestrøk har pyntet mye på ryktet sitt de siste årene, og har i dag et mangfold langt utenfor prostitusjon og sexbutikker. Her finner du en herlig cocktail av strippebuler og døgnåpne spritsjapper, blandet med eksklusive restauranter, designerkafeer, fancy utesteder og fine hoteller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer