Syk på ferie? Husk å få med deg sykemelding hjem

Du sliter med å få erstattet tapte feriedager hvis du ikke var hos legen da du ble syk.

FERIEN SOM FORSVANT: Det er kjipt å bli syk mens du er på ferie. Heldigvis kan du få erstattet de tapte dagene, såfremt du dokumenterer sykedagene riktig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FERIEN SOM FORSVANT: Det er kjipt å bli syk mens du er på ferie. Heldigvis kan du få erstattet de tapte dagene, såfremt du dokumenterer sykedagene riktig. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Ukevis med stressende arbeidsdager og full fart etter jobb om ettermiddagen, gjør sommerferien til en etterlengtet og velfortjent gulrot.

Men, når stressnivået senkes sammen med skuldrene, er det fort gjort å bli syk. Det er selvfølgelig kjipt å bli syk når du endelig har fri, spesielt hvis du attpåtil har reist til utlandet for å oppleve et nytt, spennende sted.

Heldigvis kan du kreve alle feriedagene utsatt allerede fra og med første virkedag, inkludert lørdag ved arbeidsuførhet som oppstår i ferien.

Et slikt krav må imidlertid dokumenteres med legeerklæring, og fremsettes så raskt som mulig etter at arbeidet gjenopptas, understreker Arbeidstilsynet.

Husk sykemelding fra legen i utlandet

Var du ikke hos legen da du var syk i ferien, derimot, vil du slite med å få gjennomslag for krav på nye feriedager overfor arbeidsgiver.

- Blir du syk innenfor EØS-land, må det skaffes legeerklæring i landet der du som arbeidsansatt ferier for å kunne få ferien utsatt, sier advokat Annecke Brantsæter Jenssen i Virke til Dinside.no.

Hvis du arbeider i Norge og blir syk mens du er i et annet EØS-land, har du altså rett på sykepenger etter norsk lov, men du må straks gi beskjed til trygdemyndighetene i landet.

En ansatt har i utgangspunktet kun rett på sykepenger når vedkommende oppholder seg i Norge, legger hun til.

Utenlandske sykmeldinger likestilles med norske sykmeldinger og regnes som en søknad om sykepenger. I tillegg må du sende egenerklæring, understreker Nav.

Sykdom utenfor EØS

Når det gjelder legeerklæring utenfor EØS-land, vil de som hovedregel ikke godkjennes som gyldig dokumentasjon i Norge, men det er Nav som avgjør om en legeerklæring skal godkjennes eller ikke.

Nav gir heller ikke dispensasjon selv om arbeidstaker fremlegger sykmelding fra utenlandsk lege og er arbeidsufør ved tilbakekomsten. Arbeidsgiver er ei heller pliktig til å betale sykepenger i arbeidsgiverperioden dersom sykmeldingen kommer fra et land utenfor EØS, ifølge Virke.

Tilbakedateres ikke uten videre

«Sykmelding gjelder som hovedregel fra den dag pasienten oppsøker behandler, og du kan som sykmelder ikke uten videre tilbakedatere en sykmelding», lyder det i Helsedirektoratets sykemelderveileder.

Det er nemlig slik at sykemelder skal bygge utstedelse av sykmelding på en personlig undersøkelse av pasienten, og videre datere attesten med virkning fra første konsultasjonsdato. Forutgående egenmelding regnes som brukte egenmeldingsdager, og kan altså ikke erstattes av sykmelding.

Fra hovedregelen om at en sykmelding ikke kan godtas for tidsrom før pasienten ble undersøkt av sykmelder, finnes det en unntaksbestemmelse som praktiseres strengt:

  • Pasienten har vært forhindret fra å få kontakt med sykmelder, for eksempel ved et par dagers ventetid, legestreik eller psykiatriske pasienter som på grunn av manglende sykdomsinnsikt har unnlatt å oppsøke lege.
  • Det må kunne godtgjøres at pasienten har vært arbeidsufør fra en tidligere dato.

Forsikret mot tapte feriedager?

Alle som skal ut og reise, bør være forsikret. I beste fall dekker reiseforsikringsselskapet de tapte feriedagene.

Tryg forsikring dekker eksempelvis tapte feriedager ved:

  • Innleggelse på sykehus.
  • Hjemreise før tiden, såfremt hjemreisen er godkjent av forsikringsselskapet.
  • Sengeleie hele dager på grunn av sykdom under reisen. Dette må for øvrig være bekreftet av lege.

- Reiseforsikringen vår kan faktisk dekke hele reiseutgiften hvis du er innlagt på sykehus mer enn halve ferien, eller reiser hjem før halve ferien er over, sier kommunikasjonsrådgiver Trond-Ole Husebø til Dinside.no.

For å finne ut hva din reiseforsikring dekker ved sykdom på ferie, bør du kontakte dem og spørre selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer